Texel Culinair focust op bier en rund

23 april 2015 |
Texel Culinair focust op bier en rund<

Van 11 t/m 13 september staat de twaalfde editie van Texel Culinair in het teken van de 600 jaar stadrechten van Texel. De deelnemende restaurants op het eiland gebruiken typisch Texelse ingrediënten en wedijveren op Texel Culinair met hun culinaire gaven. In drie dagen worden een kleine 100 gerechtjes gemaakt en geproefd door zo’n 15.000 bezoekers. Dit jaar staat het evenement in het teken van het Texels rund. Samen met VOC kruiden vormen ze de basisingrediënten van ‘het Kwekertje’: een historisch getinte amuse. De publieksprijs wordt toegekend aan het gerechtje dat het beste past bij of is bereid met Texels bier.

Texels gerecht: Het Kwekertje
Naar verwachting serveren 20 deelnemende restaurants ‘het Kwekertje’; een gerechtje met Texels weiderund, dat wordt aangeleverd door horecagroothandel De Kweker. Ieder restaurant kan deelnemen en een Kwekertje serveren. Om de variatie aan gerechtjes tijdens het gehele evenement hoog te houden, moeten deelnemers vooraf het recept van hun gerechtje vastleggen bij de organisatie. Wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Naast de culinaire verfijning zijn ook de vriendelijke prijzen van de gerechtjes een gezonde drijfveer voor de koks om het niveau van Texel Culinair nog verder te laten groeien.

Typisch Texel
Het niveau van de gerechtjes op Texel Culinair is in de jaren gestaag gegroeid. Met het tienjarig jubileum in 2013 is een nieuwe traditie geboren: culinaire gerechten met een vast – typisch Texels – ingrediënt. "Na gans en zilte groenten, hebben we dit jaar gekozen voor het Texels rund in combinatie met VOC kruiden. Dat past historisch bij Texel en nu we dit jaar 600 jaar stadsrechten van Texel vieren, was dit voor ons een logische keuze," vertelt Valerie Jongeneel van Texel Culinair. "Ik verheug me erop de variatie aan gerechtjes te proeven en ben heel benieuwd wie er in de prijzen gaan vallen. Dat blijft voor ons én de deelnemers altijd spannend. Maar bovenal gaat het natuurlijk om de smaken en culinaire verfijning én om de laagdrempeligheid van het evenement."

Texels bier
Traditiegetrouw wordt er op Texel gekookt met veel Texelse ingrediënten, waaronder het Texels bier. Op haar beurt wordt Texels bier geproduceerd met zoveel mogelijk Texelse ingrediënten en op het eiland geteeld graan en hop. Met een sms-actie kan het publiek tijdens Texel Culinair stemmen op het lekkerste gerecht dat gemaakt is met Texels bier of het gerechtje waar een Texels biertje goed bij past.

Christel Tuin

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving
Lachgasverbod: mag je het straks nog wel kopen voor in je keuken?

Het gebruik van lachgaspatronen als drugs in plaats van gastronomisch of technisch hulpmiddel is de laatste jaren flink toegenomen. Zoveel zelfs dat (door staatssecretaris Blokhuis en minister Grapperhaus) een voorstel is gedaan om lachgas in het hele land te gaan verbieden. Met het landelijk verbod...

Columns
Knibbel, knabbel, knuisje, wie knabbelt er aan jouw huisje?

Vol is vol, kopte de krant laatst. Het gaat over hoe vol de campings, bungalowparken en hotels wel niet zijn in eigen land. In maart was de annuleringenstroom niet bij te houden en deze zomer staat de telefoon roodgloeiend om een felbegeerd plekje onder onze eigen zon te bemachtigen. Tenminste als j...

KHN
KHN reageert op maatregelen: "Te veel nadruk op horeca"

De Koninklijke Horeca Nederland begrijpt dat, als het aantal besmettingen toeneemt, de overheid maatregelen moet nemen om die groei een halt toe te roepen. Echter verbaast het de brancheorganisatie dat de horeca telkens het boetekleed aan moet trekken. Op de website reageert KHN op de genomen maatre...

Download nu de corona checklist

Horecagasten worden vanaf 10 augustus dringend verzocht hun contactgegevens achter te laten om bron- en contactonderzoek makkelijker te maken bij een eventuele uitbraak. Download hier de checklist om uit te printen. Horecaondernemers zijn verplicht contactgegevens aan hun gasten te vragen, gasten zi...

Achtergronden
Zo kom je de hitte in de horeca door

Op sommige plekken in Nederland zal het kwik deze week oplopen tot een kleine 36 graden. Horecaondernemers nemen massaal maatregelen om de week zo koel mogelijk door te komen. Met deze acht tips helpen we je een beetje op weg. 1. Cliché, maar misschien wel de belangrijkste: zorg dat j...

Coronacrisis
Kabinet trekt teugels aan in strijd tegen corona

Horecazaken moeten vanaf maandag 10 augustus de namen en contactgegevens van gasten registreren. Dat maakte premier Rutte zojuist bekend tijdens zijn persconferentie. Het coronavirus is bezig aan een opmars. Om die opmars tegen te gaan is contact- en brononderzoek noodzakelijk, zo stelt de premier. ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: