Texel Culinair focust op bier en rund

23 april 2015 |
Texel Culinair focust op bier en rund<

Van 11 t/m 13 september staat de twaalfde editie van Texel Culinair in het teken van de 600 jaar stadrechten van Texel. De deelnemende restaurants op het eiland gebruiken typisch Texelse ingrediënten en wedijveren op Texel Culinair met hun culinaire gaven. In drie dagen worden een kleine 100 gerechtjes gemaakt en geproefd door zo’n 15.000 bezoekers. Dit jaar staat het evenement in het teken van het Texels rund. Samen met VOC kruiden vormen ze de basisingrediënten van ‘het Kwekertje’: een historisch getinte amuse. De publieksprijs wordt toegekend aan het gerechtje dat het beste past bij of is bereid met Texels bier.

Texels gerecht: Het Kwekertje
Naar verwachting serveren 20 deelnemende restaurants ‘het Kwekertje’; een gerechtje met Texels weiderund, dat wordt aangeleverd door horecagroothandel De Kweker. Ieder restaurant kan deelnemen en een Kwekertje serveren. Om de variatie aan gerechtjes tijdens het gehele evenement hoog te houden, moeten deelnemers vooraf het recept van hun gerechtje vastleggen bij de organisatie. Wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Naast de culinaire verfijning zijn ook de vriendelijke prijzen van de gerechtjes een gezonde drijfveer voor de koks om het niveau van Texel Culinair nog verder te laten groeien.

Typisch Texel
Het niveau van de gerechtjes op Texel Culinair is in de jaren gestaag gegroeid. Met het tienjarig jubileum in 2013 is een nieuwe traditie geboren: culinaire gerechten met een vast – typisch Texels – ingrediënt. "Na gans en zilte groenten, hebben we dit jaar gekozen voor het Texels rund in combinatie met VOC kruiden. Dat past historisch bij Texel en nu we dit jaar 600 jaar stadsrechten van Texel vieren, was dit voor ons een logische keuze," vertelt Valerie Jongeneel van Texel Culinair. "Ik verheug me erop de variatie aan gerechtjes te proeven en ben heel benieuwd wie er in de prijzen gaan vallen. Dat blijft voor ons én de deelnemers altijd spannend. Maar bovenal gaat het natuurlijk om de smaken en culinaire verfijning én om de laagdrempeligheid van het evenement."

Texels bier
Traditiegetrouw wordt er op Texel gekookt met veel Texelse ingrediënten, waaronder het Texels bier. Op haar beurt wordt Texels bier geproduceerd met zoveel mogelijk Texelse ingrediënten en op het eiland geteeld graan en hop. Met een sms-actie kan het publiek tijdens Texel Culinair stemmen op het lekkerste gerecht dat gemaakt is met Texels bier of het gerechtje waar een Texels biertje goed bij past.

Christel Tuin

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interview
Reportage: Eetcafé Joos, De Bilt [video]

In juli 2015 opende eetcafé Joos haar deuren. Met buiten 56 zitplekken en binnen 30 zitplekken is het een van de meest bruisende eetcafés in de Bilt. Jolanda Wouters is de trotse eigenaar van Joos en vertelt in geuren en kleuren over haar ondernemerschap. Wanneer je binnen komt lope...

Achtergronden
Vaders missen verschoonplekken in de horeca

83% van de Nederlandse vaders met jonge kinderen heeft weleens meegemaakt dat er, op het moment dat de luier van zijn kindje vervangen moest worden, geen verschoonplek op een openbaar herentoilet aanwezig was, bijvoorbeeld in een restaurant of bij een tankstation. Twee derde van de vaders vindt ...

Awards
Edwin Hollanders maakt de Lekkerste Pannenkoek van 2020

Edwin Hollanders wordt twee keer eerste bij De Lekkerste Pannenkoek van 2020. Hij won tijdens de Horecava met zijn creatie 'Hollanders krijg je 'm niet' niet alleen de eerste prijs van de proefjury, maar ook de kinderjuryprijs. Edwin werkt bij Pannenkoekenhuis De Perdstal in Venray. D...

Awards
Melissa de Kolk wint de De Lekkerste Tosti van 2020

Melissa de Kolk wint de De Lekkerste Tosti van 2020 op de Horecava. Zij won tijdens de Horecava met haar creatie 'Tosti by Melissa' de eerste prijs van de vakjury. Melissa de Kolk werkt bij Kwalitaria Lekkerrr by Amersfoort. De voorzitter van de proefjury, Steven Strijbosch (CityGuys), wa...

Awards
Ferry van Daal maakt de Lekkerste Maaltijdsalade van 2020

Ferry van Daal maakt de Lekkerste Maaltijdsalade van 2020. Hij won tijdens de Horecava met zijn creatie 'Beef & Tabouleh' deze vooraanstaande vakwedstrijd. Ferry werkt bij Eurest Catering uit Amsterdam. De voorzitter van de proefjury, Michael Simon, prees het winnende gerecht met name...

Awards Fastservice
Fresh2Go Sushi voor vijfde keer uitgeroepen tot beste bezorgrestaurant

Tijdens de zesde editie van de Thuisbezorgd.nl Awards is Fresh2Go Sushi opnieuw uitgeroepen tot het beste restaurant uit meer dan 8.000 restaurants in heel Nederland. Thuisbezorgd.nl heeft ook de winnaars per stad en per categorie bekendgemaakt en zet hiermee de beste presterende restaurants in elke...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: