Tentoonstelling over de keukengeheimen van Rotterdam

6 juli 2016 | Thijs Jacobs

Van vrijdag 10 februari tot en met 30 juli 2017 presenteert het Wereldmuseum de tentoonstelling Keukengeheimen van Rotterdam. Er is geen stad waarin zoveel eetculturen samen komen als de Maasstad. Altijd al willen weten waar de oudste recepten ter wereld vandaan komen en wat ze ons vertellen over een maaltijd van 4.000 jaar geleden? Of hoe de tajine op schilderijen uit de Hollandse Gouden Eeuw terecht kwam? Door welke Andalusische filosoof liet de Rotterdamse humanist Erasmus zich inspireren voor zijn boekje over tafelmanieren uit 1530? 

De tentoonstelling onthult een rijkdom aan culinaire voorwerpen en verhalen die eetculturen, van de vroegste mens tot nu, in de wereld en de stad, van Indonesië tot Zuid-Amerika, en van Rotterdam tot Almería met elkaar verbinden. Als een bijzondere vertelling presenteert de tentoonstelling de cultuur van het koken, de rol van voedsel in ons bestaan, wereldwijde en Rotterdamse keukengeheimen, de sociale betekenis van het samen eten, oftewel: het verhaal van de menselijke beschaving. 

De omgang met voedsel is omgeven met sociale conventies, rituelen, taboes en voorschriften, die voortleven in onze hedendaagse kookcultuur en tafelmanieren. Een van de topstukken van de tentoonstelling is het yamhuis, afkomstig van de Trobriand-eilanden (Papoea Nieuw-Guinea), een speciale voorraadkast voor de ceremoniële verdeling van de oogst van de yam, een eetbare wortelknol. 

Volgens de befaamde antropoloog Claude Lévi-Strauss transformeert de mens van natuur naar cultuur op het moment dat hij voedsel begint te koken. Eeuwenoude handels- en specerijenroutes brengen in kaart hoe culturen met elkaar in contact zijn gekomen en culinaire innovaties teweeg hebben gebracht. Vincent van Gogh schilderde aardappeleters, maar waar komt de aardappel eigenlijk oorspronkelijk vandaan? 

Gastconservator Abdelkader Benali en conservator Alexandra Gaba-van Dongen presenteren de culinaire collectie van het Wereldmuseum in Keukengeheimen van Rotterdam in samenwerking met Verhalenhuis Belvédère. Voor deze tentoonstelling wordt de museumverzameling aangevuld met een aantal bruiklenen, zoals voorwerpen, kookboeken en kunstwerken, afkomstig van andere Rotterdamse museale en archeologische collecties, de Rijksuniversiteit Leiden (Faculteit Archeologie), Universiteit van Amsterdam (Bijzondere Collecties) en werkt het Wereldmuseum samen met Yale University (Yale Babylonian Collection), New Haven, CT, Verenigde Staten.

Aan de hand van oeroude recepten, universele keukengeheimen, de allernieuwste culinaire trends, haute cuisine en street food kun je in de museumkeuken speciale workshops volgen. Zo leer je meer over de herkomst van specerijen en gezonde maaltijden, en kun je met je buurvrouw eigen keukengeheimen delen. Een bijzonder educatief programma leidt kinderen door de tentoonstelling, onder een pakkend motto: zien eten, doet eten!

Marokkaanse couscous, Ethiopische injera, Surinaamse pom, Franse choucroute of Hollandse hutspot: het Wereldmuseum nodigt alle Rotterdammers uit om met Abdelkader Benali op wereldreis te gaan.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening
Café Restaurant Soesterdal: all-electric

Op de voormalige vliegbasis Soesterberg is een ingetogen en duurzaam horecapaviljoen gerealiseerd, bestaande uit een café restaurant met terras, omringd door een natuurlijk speelbos en diverse speelplekken. Café Restaurant Soesterdal ligt aan de bosrand, met een weids uitzicht over ...

Economie Tech
Met Tikkie Check supersnel en eenvoudig afrekenen in horeca

Voor iedereen die op het terras of in een restaurant na een drankje of maaltijd snel en zonder tussenkomst van personeel de rekening wil betalen, biedt Tikkie Check vanaf nu de mogelijkheid in een handomdraai contactloos af te rekenen. Het enige dat je hoeft te doen, is de camera van je smartphon...

Opening
Amerikaanse franchiseketen Wayback Burgers gaat uitbreiden in Nederland

Sinds december 2018 is de Amerikaanse franchiseketen Wayback Burgers gevestigd in Nederland. Na ruim een jaar succesvol te hebben gedraaid, is Stefan Boers – Master Franchisehouder Nederland – klaar om de volgende stap te nemen in het realiseren van zijn ambitie; 10 nieuwe full service ...

Events
Horecava 2021 gaat hybride

Horecava verrijkt haar 65e editie, die plaatsvindt van 11 – 14 januari 2021 in RAI Amsterdam, met een online programma. Het evenement zal in aangepaste vorm face-2-face, volgens de COVID-19 richtlijnen, én virtueel live zijn. De vakbeurs, die foodservice professionals al jaren met elkaa...

Awards
Beachclub Lekker uit Vrouwenpolder Beste Paviljoen van 2020

Donderdag 30 juli werden de jaarlijkse prijzen voor het Beste Paviljoen en het Schoonste Strand van Nederland uitgereikt. De prijs voor het Schoonste Strand van Nederland ging naar Ameland. En voor het eerst mocht de jury zelfs een tien toekennen voor de schoonheid van dit strand. Friesland had met ...

Economie
McDonalds ziet omzet in 2019 verdriedubbelen

De omzet van McDonald’s bezorgservice McDelivery is in 2019 verdriedubbeld ten opzichte van 2018. Deze groei zet in 2020 verder door. Hiermee plukt McDonald’s de vruchten van haar strategie om in te spelen op de snelgroeiende bezorgmarkt. De uitrol van deze service is de afgelopen maa...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: