Team restaurant De Librije wint kookwedstrijd Slag op de Schelde

23 mei 2017 | Thijs Jacobs

De derde editie van kookwedstrijd Slag op de Schelde is gewonnen door het team van restaurant De Librije in Zwolle. De persprijs van deze unieke jaarlijkse kookwedstrijd voor (sous)chefs op het water van de Oosterschelde ging naar restaurant Elea in Rijswijk.

Dessert met asperges, zeesla en codium
Nino Willems wist samen met Lars Aukema en gastheer Jan-Willem Berendsen de vakjury te imponeren met een dessert van Raalter asperges, gebruinde boter, zeesla, kombu, plankton en codium. Daarbij schonken zij een shot van mezcal, yuzu, gember en zeewater.
De vakjury bestond uit Syrco Bakker (Pure C) en SVH Meesterkoks Dick Middelweerd (De Treeswijkhoeve**) en Sjaak Jobse (Plat de Zélande). Sommeliers Paul Labruijere (Katseveer*) en Mike Dooms (De Kromme Watergang*) beoordeelden de drank-spijscombinaties.
 

Fusie Zeeland, Griekenland en Japan

De persjury koos voor restaurant Elea. Takis Panagakis, Naomi van Es en sommelier Carlijn Broeksteeg overtuigden met een gerecht van asperges en sepia, waarin naast Zeeuwse, ook Griekse en Japanse invloeden te proeven waren. Daarbij serveerden zij een Griekse witte wijn uit de geboorteregio van de chef.
In de persjury namen zitting uitgever Herlinda De Clerck (Passion HI), culinair schrijver en communicatie-adviseur voor de horeca Astrid Schreuders (AstridsTaste) en Zeeuwse foodblogger Stefanie van der Maas (Little Spoon).
 

Slag op de Schelde 2017

De Slag op de Schelde werd op 22 mei 2017 gehouden aan boord van het schip de Denick II tijdens een zes uur durende vaart op het water van Nationaal Park de Oosterschelde. De zes teams hadden de opdracht een gerecht met asperges en een product uit de Oosterschelde te maken, begeleid door een bijpassende drank.

De wedstrijd, die bezocht werd door diverse horecaprominenten en sterrenchefs, was toegankelijk voor 250 gasten uit de horeca. Zij genoten van hapjes die werden verzorgd door restaurants aangesloten bij Alliance Gastronomique, de demochefs van Brasserie D'Anvers en Pure Passie On Tour en de leveranciers op de Markt op de Schelde.

Slag op de Schelde leeft onder de koks
Organisator Hans Everse: “Na de derde editie kunnen we zeggen dat de wedstrijd echt leeft onder de koks. Er is veel interesse vanuit het vak en we zien dat restaurants zich jaarlijks inschrijven met hun receptuur in de hoop door de voorselectie te komen. Er is immers maar plaats voor 6 deelnemers."


Markt op de Schelde

Op de Markt op de Schelde presenteerden horecaleveranciers en partners hun producten en kon er genetwerkt worden onder het genot van een hapje en een drankje. De wedstrijd, die werd gepresenteerd door Ramona van Zweden, werd aan boord afgesloten met een gezellige afterparty waarbij chef Dick Middelweerd als DJ optrad.
De organisatie is in handen van chef Hans Everse van Zilt-E en Rutger en Jessica van der Weel van restaurant Katseveer, met als hoofdsponsor VHC Kreko Groep.

Prijzenpakket


Het team van De Librije ging naar huis met een driedaagse reis naar Champagne Henriot in Reims verzorgd door Wijnkooperij De Lange, een diner bij restaurant Da Vinci en een unieke bokaal gemaakt door de Zeeuwse kunstenares Marian van Garsel.
Het team van Elea won een Big Green Egg Minimax, een diner bij de Bokkedoorns en eveneens een unieke bokaal van Marian van Garsel.
Voor alle deelnemende teams waren er onder meer abonnementen op gastronomisch magazine Passion HI, een pakket Valderrama-olijfolie en messen.

De deelnemende teams

Aan de derde editie van De Slag op de Schelde namen deel:
De Librije* :Nino Willems, Lars Aukema en Jan-Willem Berendsen (winnaar vakjury).

Elea: Takis Panagakis, Naomi van Es en Carlijn Broeksteeg (winnaar persjury).

De Loohoeve: Marleen Brouwer, Benjamin Vandenberg en Jeffrey Brandjes.

’t Amsterdammertje*: Marco van der Wijngaard, Floris Wieten en Jelmer Geers.

De Meesterproef: Robert van de Kolk, Peter van Workum en Marit Kort.

Le Sommet: Martin Philipse, Karst Oosterveld en Pascal van den Vlekkert.

Nieuw: Wine Making Challenge voor sommeliers

Parallel aan de kookwedstrijd werd op het schip de Wine Making Challenge gehouden. Deze werd gewonnen door sommelier Lendl Mijnhijmer van restaurant Waterproef in Scheveningen.

In deze wedstrijd streden topsommeliers om de prijs voor de beste Spaanse QuiXote-blend 2017. De sommeliers hebben de opdracht om uit mono-cépage wijnen van het Spaanse Wijnhuis Pago Casa del Blanco/QuiXote DOP Pago de meest optimale blend te maken. De gasten konden live zien hoe de sommeliers tot hun blendkeuze kwamen.
De deelnemers: Koen van der Plas (Inter Scaldes*), Richelle van Gemert (Cordial*), Lendl Mijnhijmer (Waterproef), Niels van Overmeire (De Bokkedoorns**) en Almar Wessels (De Heeren van Harinxma).


Hier bestond de jury uit Spaanse wijnmakers Antonio Merino en Juan Haro, sommelier Elise Moeskops (restaurant Lastage *) en vinoloog Barbara Verbeek.
De winnaar ziet zijn naam op het etiket van de winnende blend die in een ‘limited edition’ van 1000 flessen gemaakt wordt. Daarnaast ontvangt de winnaar een speciale magnum en een aantal kisten wijn met de eigen gecreëerde blend.

Informatie

www.slagopdeschelde.com.
Facebook en Twitter: @slagopdeschelde

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Vega
Nieuw vegetarisch keurmerk voor restaurants

Dinsdag 12 november is het eerste echte vegetarische keurmerk voor restaurants gelanceerd. Het LEKKER VEGA Keurmerk is een initiatief van de Vegetariërsbond en doet met zijn indeling in niveaus recht aan het veelzijdige vega-aanbod in de Nederlandse horeca. Een win-win situatie voor restaurant ...

Koffie & thee Achtergronden
App spaarder 'wint' reis naar Italië bij Doppio Espresso

In september 2018 was de lancering van de Mijn Doppio App. Gasten van Doppio Espresso kunnen middels de app sparen voor gratis koffie, patisserie, lunch en als ultieme spaardoel een reis naar Milaan. In 2019 is het zover, de eerste gasten hebben 5000 punten bij elkaar gespaard. De trouwe gast van...

Interview Longread
Het succesverhaal van Brownies&downieS: “Eind dit jaar hebben we 57 lunchzaken”

In zeven jaar tijd van twee naar vijfenvijftig vestigingen. Thijs Swinkels, oprichter van Brownies&downieS, geniet nog steeds van de olievlek die zich vanuit het Brabantse Veghel heeft weten te verspreiden naar de rest van Nederland. Een mooie prestatie voor iemand die eigenlijk alleen maar werk...

Opening Den Haag
STAN&CO Den Haag gaat bijna open

Na een rigoureuze verbouwing van een jaar is STAN&CO Den Haag bijna klaar voor de opening. In het pand aan het Buitenhof wordt de laatste hand gelegd aan een bar-restaurant waar gasten gedurende de hele dag en avond terecht kunnen voor ontbijt, lunch, borrel en diner. De nieuwe gevel is voorzien...

Opening Rotterdam
Tweede Bagels & Beans aGoGo verovert Rotterdam

Binnenkort klotst de bagelliefde over de randen van de Koopgoot: woensdag 20 november opent Bagels & Beans de sluizen van bagels, koffie en geluk in FORUM Rotterdam. Op de eerste verdieping komt de vertrouwde Bagels & Beans, de begane grond is gereserveerd voor Bagels & Beans aGoGo. De t...

Wet- en regelgeving
Loondoorbetaling bij ziekte en re-integratie wordt duidelijker

Veel werkgevers in de horeca hebben moeite met de verplichting om het loon door te betalen van zieke werknemers. Ook zijn zij verantwoordelijk voor de re-integratie, al zijn zij zich daar vaak niet van bewust. Om werkgevers te ontzorgen, komt er per 1 januari 2020 een nieuw pakket aan maatregelen...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: