SRA: Financiële gezondheid van de horeca is sterk verbeterd

14 november 2017 | Roy Spijker

De financiële gezondheid van de horeca is sterk verbeterd en de meeste ondernemers in de branche gaan voor het komende jaar uit van een verdere groei. Horecaondernemers rekenen in 2018 op een omzetstijging van 5 procent en een toename van de winst met zo’n 4 procent. Verder is de kredietwaardigheid aanzienlijk verbeterd en zal de branche naar verwachting iets meer gaan investeren. Dit blijkt uit het SRA-rapport ‘2018 in Zicht, de verwachtingen van Nederlandse ondernemingen’. Het tekort aan personeel en overheidsmaatregelen vormen volgens hen een belangrijke bedreiging. Efficiënter werken, samenwerken en netwerken worden als kansen gezien voor het volgend jaar.

Horecaondernemers zien het komende jaar met vertrouwen tegemoet. Ze rekenen voor 2018 op een stijging van de omzet met 5% en een winstgroei van iets meer dan 4%. Daarmee blijft de branche wel voorzichtiger dan het mkb als geheel. In lijn met de fors aantrekkende werkgelegenheid in de horeca zullen de personeelskosten naar verwachting relatief sterk toenemen: +6%, versus +4% voor het mkb als geheel.

Kredietwaardigheid verbetert sterk
De financiële positie van de horeca is sterk verbeterd. Uit de analyse van SRA-BiZ blijkt dat het deel van de horecabedrijven dat aan alle financiële verplichtingen kan voldoen, is toegenomen van 71,5% in 2015 naar ruim 76% in 2016. Daarnaast is het aantal ondernemingen dat op de korte termijn in de financiële problemen kan komen opvallend sterk gedaald, van 22% in 2015 naar 6% in 2016. Dit cijfer is beter dan het gemiddelde voor het mkb (7,4%).

Financiering nodig om investeringen te doen
Horecaondernemers willen in 2018 meer investeren, al is de verwachte investeringsgroei beperkt in vergelijking met het mkb-gemiddelde: +3%, versus +5,4%. Daarbij denkt de branche wel relatief vaak een beroep te doen op externe financiering. Dit lijkt meteen ook een potentiële kink in de kabel. Bijna een kwart van de horecaondernemers noemt namelijk financiering als een van de grootste bedreigingen voor verdere groei. Paul Dinkgreve, bestuursvoorzitter van SRA: “Dit laatste hangt deels samen met de lastige toegang tot krediet, vooral voor micro-ondernemingen (1-10 fte). Omdat deze bedrijven 94% van het mkb vertegenwoordigen, kan dit een sterk remmende werking op de groei hebben. Uit SRA-onderzoek onder haar leden komt naar voren dat vooral banken weinig genegen zijn om microbedrijven van krediet te voorzien. Ondernemers kunnen zich wapenen met een betere kwaliteit in de kredietaanvraag. De accountant kan hen hierbij als geen ander ondersteunen.”

Sturen op efficiënter werken
Horecaondernemers zien voor 2018 vooral kansen in een efficiëntere manier van werken en hebben goede verwachtingen van de ontwikkelingen in de markt. Daarnaast kijken ze sterk naar het eigen bedrijf: ongeveer een derde noemt de verbetering van de financiële situatie van het bedrijf als groeimogelijkheid. Als bedreigend noemen zij, naast financiering, het tekort aan gekwalificeerd personeel en de overheidsmaatregelen. Door toenemende wet- en regelgeving lopen de administratieve lasten voor deze sector steeds verder op.
 

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Lekkerste Lunchroombroodje Awards
Meld je aan voor het Lekkerste Lunchroombroodje 2018

Leuk dat je je lekkerste broodje in wilt zenden voor deelname. Lukt het niet met onderstaand formulier, dan kun je de foto van het gerecht, de receptuur, bereidingswijze, prijs op de kaart en overige gegevens mailen naar thijs.jacobs@uitgeverijps.nl. ...

Achtergronden Culinair
Klassiek kindermenu niet meer van deze tijd

Hoewel uit eten met jonge kinderen een uitdaging kan zijn, geeft bijna de helft (45%) van de ouders met jonge kinderen (5-10 jaar) aan minimaal eens per maand buiten de deur te eten met hun kroost. Dit blijkt uit onderzoek van PanelWizard onder ruim 1.000 gezinnen. Heikel punt is de menukaart, bi...

Bezorgen Achtergronden
Deliveroo for Business biedt roomservice in hotels

Deliveroo breidt het bedrijfsaanbod van 'Deliveroo for Business' uit met drie nieuwe opties. Van dit onderdeel van Deliveroo, gericht op de zakelijke markt, maken wereldwijd meer dan 7.000 bedrijven gebruik, waaronder bedrijven in Nederland. Nederlandse bedrijven bestellen via een zakelijk a...

Culinair Rotterdam
François Geurds verkoopt zaak aan Herman den Blijker

Topkok François Geurds heeft zijn restaurant, FG Bistro, in het Rotterdamse Lloydkwartier verkocht aan horecaondernemer Herman den Blijker. Zijn andere zaken in Rotterdam behoudt hij. Op Facebook meldt Geurds het volgende: "We hebben met deze beslissing gekozen ons volledig te focussen o...

Interview Longread
Horecaondernemer Bas Hoebink: ''De horeca moet een betere werkgever worden''

Bas Hoebink startte zo’n zes jaar geleden met zijn restaurant – De Firma – in Nijmegen. Inmiddels vallen er drie Nijmeegse horecazaken onder zijn onderneming ‘Het Hoofdkwartier Horeca' en heeft hij in Wijchen, samen met zijn compagnon, een vierde horecazaak: Italiaans res...

Achtergronden
Grand Café Moeke Enschede flink verbouwd

Grand Café Moeke Enschede heeft de bovenste verdieping van het restaurant geopend, waardoor het aantal plaatsen is verdubbeld. Moeke is een gezellig en laagdrempelig, eigentijds grand café waar je komt voor een heerlijke kop koffie, lunch of diner. Een plek waar iedereen zich thuis voe...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2018 - Uitgeverij PS

Uitgave door: