Scandinavische sandwich met lente-ui

1 januari 2016 | Jorien Slager

Onmisbaar op de menukaart en zó klaargemaakt: een lekker broodje. Wat van ver komt, is vaak erg lekker. En dit geldt zeker voor deze uit het noorden afkomstige sandwich. Verrassend fris van smaak en een absolute aanrader voor visliefhebbers. Door de luchtige samenstelling is de Scandinavische sandwich uitstekend te maken met diverse soorten broodjes.

Ingrediënten (2 personen)

4 lente-uitjes 
6 sneetjes casinobrood 
8 takjes dille 
2 eetlepels zure room 
peper 
4 plakjes gerookte zalm 
40 gram gewassen veldsla
eventueel 1 theelepel geraspte mierikswortel

Bereidingswijze:

Haal van iedere lente-ui voorzichtig het buitenste blad er heel af en bewaar deze voor de garnering. Snijd de rest in dunne ringetjes. Snijd de korstjes van het brood. Houd wat mooie topjes dille achter voor de garnering en hak de rest fijn. Meng in een kommetje de zure room met de dille (en eventueel de mierikswortel) en breng het geheel op smaak met peper.

Bestrijk 2 sneetjes brood met de helft van de room. Beleg ze ieder met een plakje zalm, bestrooi de zalm vervolgens met de helft van de lente-ui en dek af met een sneetje brood. Herhaal dit met de rest van de zure room, zalm, lente-ui en brood. Snijd iedere clubsandwich een keer diagonaal door. Snijd uit de achtergehouden lente-ui-blaadjes vier mooie lintjes en knoop deze om de sandwiches. Steek de topjes dille ertussen en serveer de sandwiches op twee bordjes op een bedje van veldsla.

Variaties:

Niet iedereen houdt van simpel casinobrood. Gebruik daarom eens Turks brood, een pistolet of wat plakken Foccacia. Ook ciabattabrood leent zich hier goed voor.

De veldsla kan ook goed vervangen worden door ijsbergsla voor een steviger bite.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Lekkerste Lunchroombroodje Awards
Meld je aan voor het Lekkerste Lunchroombroodje van Nederland 2020

Je kunt je vanaf nu weer aanmelden om deel te nemen aan de wedstrijd voor het Lekkerste Lunchroombroodje van Nederland 2020. Zend de receptuur, bereidingswijze, de prijs op de kaart en een goede foto van het gerecht in via het formulier hieronder. Lukt dat niet? Stuur je inzending dan per e-mail naa...

Video
Op Reportage: Koffie Society

Marco Smit is master barista. Hij is acht jaar geleden begonnen met koffie. 7 jaar geleden met De Koffie Society. Na drie jaar heeft hij 'De Gooische koffiebus' aangeschaft. Zo kunnen klanten door het hele land genieten van de lekkerste koffie. De Gooische Koffiebus werd in 2014 uitgeroep...

Food Achtergronden
Onderzoek: gebruik jij convenience in de keuken?

Graag je aandacht voor dit leuke onderzoek, waarvan we de resultaten binnenkort publiceren. We willen graag weten of jij in je zaak convenience - of gemaksproducten (feitelijk zijn ze hetzelfde) gebruikt. De trend is ambachtelijk en lokaal, maar in hoeverre uit zich dat in de praktijk? Is enkel werk...

Amsterdam Opening
Coffeecompany opent nieuw filiaal aan Bos en Lommerplein

Coffeecompany opent in mei zijn deuren aan het Amsterdamse Bos en Lommerplein. Het is de eerste nieuwe huurder sinds het plein in handen is van Propertize. De koffieketen betrekt het pand van 133 vierkante meter aan de rechterkant van de trap die vanaf de Bos en Lommerweg naar het plein toe leidt. ...

Video
"We bakken 10.000 American pancakes per jaar

The Blueberry is een Amerikaanse lunchroom gevestigd op twee plekken in Amersfoort. De vestiging op Emiclaerhof in Amersfoort-Noord bevat zo’n 70 binnen- en 60 buitenzitplaatsen. Door het hippe en stijlvolle interieur voelt het echt alsof je in Amerika zit. De doelgroep wisselt per locatie,...

Video
Reportage: Brasserie De Haven verbindt jong en oud 

De laatste jaren heeft er in de zorgsector een verschuiving plaats gevonden. Steeds meer mensen moeten langer thuis wonen. “Om die doelgroep in huis te krijgen, moet je ze op een of andere manier lokken en met ze verbinden", vertelt gastheer Arthur Karstens. Zorgcentrum De Haven in Bun...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: