Restaurant Fabers Alkmaar opent deuren

12 januari 2016 |
Restaurant Fabers Alkmaar opent deuren<

Eind december opende Restaurant Fabers, het restaurant dat gevestigd is in het Schuttersgildehuis in Alkmaar, zijn deuren. Met dit Kreeft & Tournedos restaurant,
dat door designbureau Estida is ingericht, heeft dit prachtige pand in de binnenstad van Alkmaar een passende invulling.

Vakmanschap
Fabers is Latijn voor Vakman. Een bewust gekozen naam want vakmanschap is waar het team van Fabers voor staat, en de naam is tevens een verwijzing naar de historie van het pand, dat in het verleden het Schuttersgilde huisveste.

Renovatie
Pandeigenaar Segesta heeft het rijksmonument geheel in stijl gerenoveerd. Balken plafonds, wanden in schoonmetselwerk en eikenhout, en originele tegelvloeren. En in alle ruimtes zijn de originele schouwen behouden gebleven en zijn museale stukken toegevoegd.


Keuken en bar centraal
Bij binnenkomst staat de bezoeker direct in het hart van de zaak. In de centrale ruimte zijn keuken en bar samengebracht en beide op een podium geplaatst. Zo staan de vakmannen van Fabers mooi in het zicht van de bezoeker te werken. De keuken is geheel open en afgewerkt met een horizontaal getegeld front in zandkleur en zwart. De togen in de ruimte zijn in nauw overleg met monumentenzorg weer geopend en antracietzwart gesaust, wat volgens het designbureau een mystiek lijnenspel teweegbrengt.


Verschillende ruimtes
Vanuit het centrale hart kan aan weerskanten een restaurantruimte worden betreden. De beide ruimtes zijn compleet verschillend van sfeer. In de ene ruimte bestaat de bouwkundige basis uit een houten balken plafond boven een zwartwit geblokte tegelvloer en naturel eikenhouten raamkozijnen. Een eikenkast is vanuit een andere ruimte zorgvuldig verplaatst naar deze zaal en vormt nu in combinatie met een schoonmetselwerkmuur een beeldbepalende scheidingswand. Estida selecteerde verschillende diepe blauwtinten zoals ook toegepast werd in de oude stijlkamers van weleer en vertaalde dat door naar het behang en de stoffering van banken en stoelen. Strakke lichtrails vormen de basisverlichting, met een grote glazen lamp-ornament voor de klassieke schouw. Het resultaat is een warme modern klassieke sfeer. De ruimte aan de andere zijde van het operationele hart is compleet anders. Van oudsher is de vloerafwerking een grijsgevlamde witmarmeren tegel, is het plafond strak gestuct en zijn de raamkozijnen wit grijs geschilderd. Designer Helma Kor ontwierp een zacht lila behang met inheemse plantpatronen, liet het plafond groen sausen, en koos voor een okergeel-groene stoffenselectie voor stoelen en banken. De tafelbladen zijn in een donker notenhout uitgevoerd. Het resultaat is als een tuinkamer, een moderne vertaling van de vroegere Chinoiserie.


Etage
Op de etage is nog een ruime zaal met weer het originele eikenhouten balkenplafond, naturel eiken kozijnen en in deze ruimte een sfeervolle terra tegelvloer. In vroeger tijden deed deze ruimte dienst als vergaderzaal, en dat is nu weer de hoofdfunctie; een multifunctionele zaal, waar alle benodigde techniek in voorzien is. Wanneer op hoogtijdagen het restaurant vol bezet is, kan ook voor dinerservice naar deze ruimte worden uitgeweken.

Balans
'De detaillering van het pand is al zo mooi en sfeervol, dat het een dankbare taak is om voor dit rijksmonument een interieur te ontwerpen. We hebben er bewust voor gekozen om moderne sfeerelementen toe te voegen om een mooie balans te vinden tussen de originele sfeer en het eigentijdse vakmanschap van het Fabers team", besluit designer Helma Kor.

Christel Tuin

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Bezorgen Achtergronden
Open brief TheFork naar aanleiding van ophef uitzending Rambam

Naar aanleiding van de Rambam-uitzending van januari wil TheFork reageren op beschuldigingen die tijdens de uitzending werden geuit. Hierbij delen we deze brief van TheFork, waarin ook de werkwijze van KHN richting de media wordt bekritiseerd. Om een gedetailleerd en volledig beeld te kunnen sch...

Koffie & thee Achtergronden
Starbucks vraagt teveel voor plantaardige melk

Als je bij Starbucks een cappuccino met havermelk bestelt betaal je 70 cent extra. Dit botst met hun eigen klimaatdoelstellingen, want de milieu-impact van plantaardige melk is gemiddeld meer dan de helft lager dan die van koemelk. ProVeg verzoekt daarom de toeslag op plantaardige melk te laten vall...

Food Advertorial
Food Waste Challenge: Best Practice

Nederlandse restaurants en hotels kunnen gezamenlijk jaarlijks 61 miljoen kilo voedselverspilling vermijden en daarmee 582 miljoen euro besparen. Dit is maandag 13 januari bekend gemaakt tijdens de slotdag van de Food Waste Challenge op de Horecava. De Food Waste Challenge is een door Rabobank georg...

Culinair Recepten
Wat zit er in de originele bolognesesaus?

De bolognesesaus is de allerbekendste Italiaanse pastasaus. In tegenstelling tot veel andere pastasauzen is deze behoorlijk rijk gevuld, doorgaans is het een saus op basis van gehakt, (gepelde) tomaten, wortel, selderie, knoflook en ui. Hieraan worden vaak nog meer ingrediënten aan toegevoegd, ...

Opening Internationaal
Deus Ex Machina brengt uniek retail- en restaurantconcept naar Nederland

Deus Ex Machina is meer dan alleen een merk. Het brengt een lifestyle voor alle riders, bikers, creatieven, foodfanaten en artistiekelingen tot leven. Met hun recent geopende ‘tempel’ genaamd The Wat of Why aan de Amsterdamse Herengracht start ook in de lage landen de jacht naar plezier....

Interview
Zus&Zus: eigentijdse lunchroom in Barneveld [video]

Zus&Zus is een kleine lunchroom gevestigd op het Dijkje in Barneveld. Het is opgericht door de twee zussen Dynande en Sharissa. Nadat Dynande haar opleiding tot banketbakker had afgerond en Sharissa haar baan in de zorg had opgezegd, besloten de twee hun passie voor bakken te volgen. Na een jaar...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: