Pieter Punter - Troosteten

12 november 2013 |
Pieter Punter - Troosteten<

Vaak eten we iets omdat we ons verdrietig of down voelen of om onszelf te verwennen. Dit noemen we troosteten. Eten is emotie en voedsel waarvan we blij worden, kennen we meestal goed. Internet staat vol
recepten voor troosteten: appeltaart, pasta, custard, rijstpudding, kippensoep, bonen met worstjes – het lijkt wel alsof alles troosteten kan zijn. Er zit echter wel vaak een nostalgische component in. Het is eten dat ons op de ene of andere manier emotioneel raakt. De soep met balletjes van oma, de appeltaart van moeder, je eigen favoriete pastagerecht, chocolademousse.

Maar klopt dit? Worden we echt rustiger of blijer als we troosteten eten? Dit is onderzocht door Zata Vickers van de Universiteit van Minnesota. Zij vroeg drie groepen studenten eerst wat ze het liefste aten als ze verdrietig of down waren en daarna wat ze even lekker vonden maar wat geen troostend effect had. Op basis van de antwoorden werd voor iedereen een troostgerecht en een neutraal gerecht gekozen. Hierna kwamen de studenten twee keer terug. Iedere keer kregen ze een serie filmpjes te zien die mensen zeer verdrietig maken, gevolgd door een vragenlijst die de stemming meet. Daarna kreeg één groep een troostgerecht, één groep een neutraal gerecht en een derde groep kreeg niks. Na 5 minuten werd het eten weggehaald en kregen de studenten in iedere groep het verzoek de stemmingsvragenlijst nogmaals in te vullen. Uit de resultaten bleek dat zowel het troosteten als het neutrale eten de stemming verbeterde.

De deelnemers die niets te eten hadden gekregen, waren nauwelijks minder verdrietig. Wat leert ons dit? Als je down of verdrietig bent, moet je gewoon wat eten. Het maakt echter niet uit wat je eet. Alles helpt. Uit ander onderzoek blijkt echter ook dat chronische stress aanzet tot (over)eten. Dat is een van de oorzaken van obesitas bij arme vrouwen. Zij beschikken meestal alleen over vet, zoet en zout voedsel en dat helpt niet. Wortels en radijsjes werken even goed en daar blijf je slank bij.

In de nieuwste editie van vakblad Lunchroom kunt u de column van Pieter Punter ook lezen. Eerdere verschenen columns lezen? Download gratis op de website van Lunchroom.nl
Pieter Punter

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Vega
Nieuw vegetarisch keurmerk voor restaurants

Dinsdag 12 november is het eerste echte vegetarische keurmerk voor restaurants gelanceerd. Het LEKKER VEGA Keurmerk is een initiatief van de Vegetariërsbond en doet met zijn indeling in niveaus recht aan het veelzijdige vega-aanbod in de Nederlandse horeca. Een win-win situatie voor restaurant ...

Koffie & thee Achtergronden
App spaarder 'wint' reis naar Italië bij Doppio Espresso

In september 2018 was de lancering van de Mijn Doppio App. Gasten van Doppio Espresso kunnen middels de app sparen voor gratis koffie, patisserie, lunch en als ultieme spaardoel een reis naar Milaan. In 2019 is het zover, de eerste gasten hebben 5000 punten bij elkaar gespaard. De trouwe gast van...

Interview Longread
Het succesverhaal van Brownies&downieS: “Eind dit jaar hebben we 57 lunchzaken”

In zeven jaar tijd van twee naar vijfenvijftig vestigingen. Thijs Swinkels, oprichter van Brownies&downieS, geniet nog steeds van de olievlek die zich vanuit het Brabantse Veghel heeft weten te verspreiden naar de rest van Nederland. Een mooie prestatie voor iemand die eigenlijk alleen maar werk...

Opening Den Haag
STAN&CO Den Haag gaat bijna open

Na een rigoureuze verbouwing van een jaar is STAN&CO Den Haag bijna klaar voor de opening. In het pand aan het Buitenhof wordt de laatste hand gelegd aan een bar-restaurant waar gasten gedurende de hele dag en avond terecht kunnen voor ontbijt, lunch, borrel en diner. De nieuwe gevel is voorzien...

Opening Rotterdam
Tweede Bagels & Beans aGoGo verovert Rotterdam

Binnenkort klotst de bagelliefde over de randen van de Koopgoot: woensdag 20 november opent Bagels & Beans de sluizen van bagels, koffie en geluk in FORUM Rotterdam. Op de eerste verdieping komt de vertrouwde Bagels & Beans, de begane grond is gereserveerd voor Bagels & Beans aGoGo. De t...

Wet- en regelgeving
Loondoorbetaling bij ziekte en re-integratie wordt duidelijker

Veel werkgevers in de horeca hebben moeite met de verplichting om het loon door te betalen van zieke werknemers. Ook zijn zij verantwoordelijk voor de re-integratie, al zijn zij zich daar vaak niet van bewust. Om werkgevers te ontzorgen, komt er per 1 januari 2020 een nieuw pakket aan maatregelen...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: