Pieter Punter - Troosteten

12 november 2013 |
Pieter Punter - Troosteten<

Vaak eten we iets omdat we ons verdrietig of down voelen of om onszelf te verwennen. Dit noemen we troosteten. Eten is emotie en voedsel waarvan we blij worden, kennen we meestal goed. Internet staat vol
recepten voor troosteten: appeltaart, pasta, custard, rijstpudding, kippensoep, bonen met worstjes – het lijkt wel alsof alles troosteten kan zijn. Er zit echter wel vaak een nostalgische component in. Het is eten dat ons op de ene of andere manier emotioneel raakt. De soep met balletjes van oma, de appeltaart van moeder, je eigen favoriete pastagerecht, chocolademousse.

Maar klopt dit? Worden we echt rustiger of blijer als we troosteten eten? Dit is onderzocht door Zata Vickers van de Universiteit van Minnesota. Zij vroeg drie groepen studenten eerst wat ze het liefste aten als ze verdrietig of down waren en daarna wat ze even lekker vonden maar wat geen troostend effect had. Op basis van de antwoorden werd voor iedereen een troostgerecht en een neutraal gerecht gekozen. Hierna kwamen de studenten twee keer terug. Iedere keer kregen ze een serie filmpjes te zien die mensen zeer verdrietig maken, gevolgd door een vragenlijst die de stemming meet. Daarna kreeg één groep een troostgerecht, één groep een neutraal gerecht en een derde groep kreeg niks. Na 5 minuten werd het eten weggehaald en kregen de studenten in iedere groep het verzoek de stemmingsvragenlijst nogmaals in te vullen. Uit de resultaten bleek dat zowel het troosteten als het neutrale eten de stemming verbeterde.

De deelnemers die niets te eten hadden gekregen, waren nauwelijks minder verdrietig. Wat leert ons dit? Als je down of verdrietig bent, moet je gewoon wat eten. Het maakt echter niet uit wat je eet. Alles helpt. Uit ander onderzoek blijkt echter ook dat chronische stress aanzet tot (over)eten. Dat is een van de oorzaken van obesitas bij arme vrouwen. Zij beschikken meestal alleen over vet, zoet en zout voedsel en dat helpt niet. Wortels en radijsjes werken even goed en daar blijf je slank bij.

In de nieuwste editie van vakblad Lunchroom kunt u de column van Pieter Punter ook lezen. Eerdere verschenen columns lezen? Download gratis op de website van Lunchroom.nl
Pieter Punter

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening Coronacrisis
Grootste terras van Hoofddorp klaar voor heropening

Het grootste terras van Hoofddorp bij het Novotel Amsterdam Schiphol Airport opent op 1 juni weer haar deuren. General Manager Floris Licht hoopt vooral dat locals het terras vanaf deze dag weer weten te vinden. Novotel Amsterdam Schiphol Airport heeft een prachtig terras, waar tot wel zeventig m...

Koffie & thee Utrecht
30ml Coffee & Food maakt een feestje van de heropening op 1 juni

De afgelopen maanden was het rustig in de ‘huiskamers’ van 30ml. Alle vestigingen waren open voor TO GO, maar de gezelligheid die de zaken normaliter zo typeert hebben de medewerkers echt gemist. Gelukkig openen ook zij vanaf 1 juni om 12:00 uur weer de deuren voor het nuttigen ter plaat...

Economie Coronacrisis
Horeca al in eerste kwartaal zeer zwaar getroffen door de crisis

De horeca is een van de zwaarst getroffen sectoren door de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. De omzet nam in het eerste kwartaal van 2020 met 14 procent af ten opzichte van het voorgaande kwartaal, meldt het CBS. Dit was de eerste omzetdaling in 7 jaar tijd. Het volume, de voor...

Bezorgen Vega
Supergewassen, eitwitvervangers en plantaardige melk over tien jaar normaal

Maaltijdplatform Deliveroo deed onderzoek* onder tech-minded Nederlanders van 18 jaar en ouder over de toekomst van voeding gedreven door techniek, zoals supergewassen, kweekvlees, 3D-geprint voedsel en persoonlijke voeding op basis van het eigen DNA. Zij blijken een sterke voorkeur te hebben voor &...

Branded Content
Veiligheidsproducten worden nieuwe reclamedragers

Horecaondernemers hebben groen licht gekregen om per 1 juni weer te openen.Met deze bijzondere printproducties kunnen horecaondernemers de aandacht op zichzelf vestigen of zelfs gebruiken voor hun marketing en eigen reclame. Voorbereiding is heel belangrijk: Plaats daarom specifieke gedragsregel...

Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Slecht levensgedrag, definitief oordeel in zicht?

Het openen van een restaurant gaat niet zomaar. Los van alle praktische zaken moeten de nodige vergunningen worden aangevraagd, waaronder in veel gevallen een exploitatievergunning op grond van de (algemene) plaatselijke verordening en een Drank- en Horecawetvergunning. Hierbij stuit men doorgaans o...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: