Pieter Punter - Troosteten

12 november 2013 |
Pieter Punter - Troosteten<

Vaak eten we iets omdat we ons verdrietig of down voelen of om onszelf te verwennen. Dit noemen we troosteten. Eten is emotie en voedsel waarvan we blij worden, kennen we meestal goed. Internet staat vol
recepten voor troosteten: appeltaart, pasta, custard, rijstpudding, kippensoep, bonen met worstjes – het lijkt wel alsof alles troosteten kan zijn. Er zit echter wel vaak een nostalgische component in. Het is eten dat ons op de ene of andere manier emotioneel raakt. De soep met balletjes van oma, de appeltaart van moeder, je eigen favoriete pastagerecht, chocolademousse.

Maar klopt dit? Worden we echt rustiger of blijer als we troosteten eten? Dit is onderzocht door Zata Vickers van de Universiteit van Minnesota. Zij vroeg drie groepen studenten eerst wat ze het liefste aten als ze verdrietig of down waren en daarna wat ze even lekker vonden maar wat geen troostend effect had. Op basis van de antwoorden werd voor iedereen een troostgerecht en een neutraal gerecht gekozen. Hierna kwamen de studenten twee keer terug. Iedere keer kregen ze een serie filmpjes te zien die mensen zeer verdrietig maken, gevolgd door een vragenlijst die de stemming meet. Daarna kreeg één groep een troostgerecht, één groep een neutraal gerecht en een derde groep kreeg niks. Na 5 minuten werd het eten weggehaald en kregen de studenten in iedere groep het verzoek de stemmingsvragenlijst nogmaals in te vullen. Uit de resultaten bleek dat zowel het troosteten als het neutrale eten de stemming verbeterde.

De deelnemers die niets te eten hadden gekregen, waren nauwelijks minder verdrietig. Wat leert ons dit? Als je down of verdrietig bent, moet je gewoon wat eten. Het maakt echter niet uit wat je eet. Alles helpt. Uit ander onderzoek blijkt echter ook dat chronische stress aanzet tot (over)eten. Dat is een van de oorzaken van obesitas bij arme vrouwen. Zij beschikken meestal alleen over vet, zoet en zout voedsel en dat helpt niet. Wortels en radijsjes werken even goed en daar blijf je slank bij.

In de nieuwste editie van vakblad Lunchroom kunt u de column van Pieter Punter ook lezen. Eerdere verschenen columns lezen? Download gratis op de website van Lunchroom.nl
Pieter Punter

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Lekkerste Lunchroombroodje Video
Video: Lekkerste Lunchroombroodje van Nederland 2019

Heb jij je lekkerste broodje nog niet aangemeld voor dé culinaire wedstrijd voor lunchrooms? Dat kan nog tot 4 oktober 2019. Via deze link meld je je aan. Check de video hieronder voor meer info! ...

Columns
Column Sico de Moel: boer zoekt (kaas)vrouw

"En voor de heer met lactose intolerantie: een kaasplankje met bijzondere Hollandse kazen." Gasten met een serieuze lactose-intolerantie hebben altijd een pilletje bij zich, voor als het misgaat. Die kijken dan ook niet vreemd op als ik hun crème brûlée vervang door een...

Awards Culinair
Dit zijn de 10 beste nieuwe restaurants in Nederland

En de winnaar is... Gisteravond was de bekendmaking van de winnaars van TheFork Restaurants Awards 2019. 31 Nederlandse topchefs nomineerden 31 nieuwe restaurants. Vervolgens was het aan de gast om te stemmen. Wie de trotse winnaars zijn, lees je hieronder: De winnaars van TheFork Restaurants Awa...

Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Verkrijgen werkvergunning Aziatische koks versoepeld

Op 16 april 2019 heeft minister Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) bekendgemaakt dat er per 1 oktober 2019 een einde komt aan het quotum dat is opgelegd in de bijzondere regeling voor het verkrijgen van een werkvergunning voor specialistische Aziatische koks. De tijdelijke regeling, die nu ...

Opening Fastfood
Dunkin’ opent Store in Designer Outlet Roosendaal

Koffie- en donutgigant Dunkin’ opent haar deuren in Roosendaal. Na het succes van de pop-up eerder dit jaar kon een blijvende vestiging niet uitblijven in de Designer Outlet van Nederland. Vanaf 21 september 2019 om 10.00 uur kan het winkelend publiek ook terecht bij de Dunkin’ to-go Sto...

Hotelbouwplannen Utrecht
Populaire Utrechtse lunchroom Karibu moet wijken voor herbestemming

LOU Oudenoord, in het Concordiagebouw in Utrecht, krijgt een nieuwe bestemming. Er komen woningen, horeca en een hotel in het in het voormalige pand van de Hogeschool Utrecht. Dit houdt in dat de geliefde lunchroom Karibu een nieuw onderkomen moet zoeken of ophoudt te bestaan. In december moeten ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: