Pieter Punter - Troosteten

12 november 2013
Pieter Punter - Troosteten

Vaak eten we iets omdat we ons verdrietig of down voelen of om onszelf te verwennen. Dit noemen we troosteten. Eten is emotie en voedsel waarvan we blij worden, kennen we meestal goed. Internet staat vol
recepten voor troosteten: appeltaart, pasta, custard, rijstpudding, kippensoep, bonen met worstjes – het lijkt wel alsof alles troosteten kan zijn. Er zit echter wel vaak een nostalgische component in. Het is eten dat ons op de ene of andere manier emotioneel raakt. De soep met balletjes van oma, de appeltaart van moeder, je eigen favoriete pastagerecht, chocolademousse.

Maar klopt dit? Worden we echt rustiger of blijer als we troosteten eten? Dit is onderzocht door Zata Vickers van de Universiteit van Minnesota. Zij vroeg drie groepen studenten eerst wat ze het liefste aten als ze verdrietig of down waren en daarna wat ze even lekker vonden maar wat geen troostend effect had. Op basis van de antwoorden werd voor iedereen een troostgerecht en een neutraal gerecht gekozen. Hierna kwamen de studenten twee keer terug. Iedere keer kregen ze een serie filmpjes te zien die mensen zeer verdrietig maken, gevolgd door een vragenlijst die de stemming meet. Daarna kreeg één groep een troostgerecht, één groep een neutraal gerecht en een derde groep kreeg niks. Na 5 minuten werd het eten weggehaald en kregen de studenten in iedere groep het verzoek de stemmingsvragenlijst nogmaals in te vullen. Uit de resultaten bleek dat zowel het troosteten als het neutrale eten de stemming verbeterde.

De deelnemers die niets te eten hadden gekregen, waren nauwelijks minder verdrietig. Wat leert ons dit? Als je down of verdrietig bent, moet je gewoon wat eten. Het maakt echter niet uit wat je eet. Alles helpt. Uit ander onderzoek blijkt echter ook dat chronische stress aanzet tot (over)eten. Dat is een van de oorzaken van obesitas bij arme vrouwen. Zij beschikken meestal alleen over vet, zoet en zout voedsel en dat helpt niet. Wortels en radijsjes werken even goed en daar blijf je slank bij.

In de nieuwste editie van vakblad Lunchroom kunt u de column van Pieter Punter ook lezen. Eerdere verschenen columns lezen? "Download gratis op de website van Lunchroom.nl":http://www.lunchroom.nl/bladen.html.

~Pieter Punter~

Overig nieuws