Opnieuw goud voor Cafetaria XL Oude Gracht

15 mei 2018 | David Bakker

Vandaag kreeg Harald van Ballegooijen een derde oorkonde uitgereikt voor een met goud bekroonde ambachtelijke snack, de huisgemaakte nasibal. Ook deze huisgemaakte gefrituurde lekkernij van Cafetaria XL Oude Gracht in Eindhoven doorstond de test van de keurmeesters met glans. Daarmee zijn alle ballen van Van Ballegooijen nu met goud bekroond; het gouden snacktrio.

Keuringen van ambachtelijke producten; de slagers en bakkers doen het al meer dan een eeuw. Sinds kort laat de Vereniging Professionele Frituurders het Nederlands Frituurcentrum keuringen uitvoeren van specialiteiten die voortkomen uit het frituurambacht.

Naast verse ambachtelijke friet en zijn eerder met goud bekroonde gehaktbal en bamibal, maakt Van Ballengooien nog veel meer snacks in eigen keuken. De derde huisgemaakte snack dat hij met een ‘gouden gevolg’ liet keuren was zijn nasibal.

Zo smaakt ambacht

De jury van keurmeesters oordeelde als volgt over de huisgemaakte nasibal: “Heerlijk geurend en krokant. Zo smaakt ambacht! De nasi is perfect op smaak gebracht met een gebalanceerd kruidenpakket. De kraak en de smaak van de eerste hap is direct raak en een regelrechte uitnodiging voor een volgende. Niet droog, maar wel stevig en compact, waardoor de bal zich uitstekend laat dippen in een saus. Ook deze bal is goudwaardig.”

“Triologie”

Producten die door het Nederlands Frituurcentrum met goud bekroond zijn, worden jaarlijks onderworpen aan een herkeuring. Het eerste feestje bij Van Ballegooijen was ruim een jaar geleden en kwam hij met zijn gouden gehaktbal volop in de media. Deze ambachtelijke bal doorstond met glans de jaarlijkse herkeuring, waardoor er nu 3 oorkondes als bewijs van vakmanschap aan de muur prijken bij Cafetaria XL Oude Gracht. “Met deze derde erkenning is als het ware een snacktriologie ontstaan, een werk dat bestaat uit drie delen die achter elkaar genoten kunnen worden”, aldus de trotse maker van deze gouden snacks.

Welke snack Van Ballegooijen de volgende keer laat keuren is nog niet bekend. Hij laat zijn klanten via Facebook weer meebeslissen. Velen noemen de huisgemaakte goulashkroket, maar ook de gefrituurde varkenshaassaté is bij veel klanten favoriet.

Keuringsprocedure

Via de QR-code op de oorkondes kom je uit op de website waarop de procedures en voorwaarden van de productkeuringen worden weergegeven. Frituurprofessionals kunnen jaarlijks maximaal 3 specialiteiten bij het Nederlands Frituurcentrum ter keuring aanbieden. Naast de ambachtelijke bereiding, letten de keurmeesters van het frituurcentrum op aspecten als geur, smaak, samenstelling, uiterlijk voor en na de eindbereiding en de productbeleving. Binnenkort komt de vakvereniging met de website Metgoudbekroond.nl. Hierop kunnen consumenten alle bekroonde producten in Nederland terugvinden met informatie over de maker

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Verkiezingen Vegetarisch Veganistisch
Vegetarische Slager wint New Food Challenge van RVO

De Vegetarische Slager is een van de winnaars in de New Food Challenge die is uitgeschreven door de Nederlandse overheid om nieuwe voedseloplossingen te bedenken op weg naar een meer plantaardige samenleving, in het kader van het behalen van klimaatdoelen en het vormgeven van een duurzaam voedselbel...

Regelgeving Tech
Bas van Kooten: "“We kunnen niet meer leven in een wereld zonder digitalisering”

Boekhouden. Ook vaak het noodzakelijk kwaad genoemd, maar essentieel voor een goede bedrijfsvoering. Niet alleen voor de belastingdienst, ook voor de ondernemer zelf. Het geeft rust, duidelijkheid en een goede inzicht van zaken, mits goed ingericht. “Vaak hebben horecaondernemers echter geen t...

Achtergronden Lunchroom
Tilburgse lunchroom ter overname aangeboden

In de Tilburgse AaBe Fabriek staat lunchroom Het Smulhuys ter overname aangeboden. In 2016 werd het toenmalige 'Koffie & ROOM' omgebouwd tot een nieuwe dagzaak. Het resultaat mag er zijn. De huidige eigenaar heeft de zaak slechts twee jaar gedraaid. Op Facebook vermeldt Hormax Hore...

Opening Utrecht
Leidsche Rijn Centrum geopend: veel horeca

Van dagzaak tot avondhoreca: enkele nieuwe namen versterken het horeca-aanbod van Leidsche Rijn Centrum. Backerij Werelds, Bagels & Beans, Ma Bella Cake Café, Kiprestaurant Alan & Pim's, broodjeszaak dagelijks Lekker, Wijn en eetbar Most en Miyabi Asian Cuisine openen in Utrechts ...

Horeca Achtergronden
Vakantieganger waardeert horeca in Gelderland als beste

Vakantiegangers vinden de horecavoorzieningen in de provincie Gelderland het beste. Dit blijkt uit ‘Het Gastvrijheidsonderzoek’ dat vakantieparkenwebsite Bungalowparkoverzicht.nl heeft uitgevoerd op basis van 1.325 vakantiebezoeken in Nederland. Horecavoorzieningen Gelderland als best...

Achtergronden Culinair
Eerste No Waste menu door Nederlandse cateraar

Bijna alle grote cateringbedrijven maken vóór een event de borden op. Zijn er 150 no shows? Dan kunnen deze maaltijden worden weggegooid. Niet verrassend dat de cateringbranche verantwoordelijk is voor meer dan een kwart van de 51.000 ton aan weggegooid voedsel in de Nederlandse horeca...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2018 - Uitgeverij PS

Uitgave door: