Opnieuw goud voor Cafetaria XL Oude Gracht

15 mei 2018 | David Bakker

Vandaag kreeg Harald van Ballegooijen een derde oorkonde uitgereikt voor een met goud bekroonde ambachtelijke snack, de huisgemaakte nasibal. Ook deze huisgemaakte gefrituurde lekkernij van Cafetaria XL Oude Gracht in Eindhoven doorstond de test van de keurmeesters met glans. Daarmee zijn alle ballen van Van Ballegooijen nu met goud bekroond; het gouden snacktrio.

Keuringen van ambachtelijke producten; de slagers en bakkers doen het al meer dan een eeuw. Sinds kort laat de Vereniging Professionele Frituurders het Nederlands Frituurcentrum keuringen uitvoeren van specialiteiten die voortkomen uit het frituurambacht.

Naast verse ambachtelijke friet en zijn eerder met goud bekroonde gehaktbal en bamibal, maakt Van Ballengooien nog veel meer snacks in eigen keuken. De derde huisgemaakte snack dat hij met een ‘gouden gevolg’ liet keuren was zijn nasibal.

Zo smaakt ambacht

De jury van keurmeesters oordeelde als volgt over de huisgemaakte nasibal: “Heerlijk geurend en krokant. Zo smaakt ambacht! De nasi is perfect op smaak gebracht met een gebalanceerd kruidenpakket. De kraak en de smaak van de eerste hap is direct raak en een regelrechte uitnodiging voor een volgende. Niet droog, maar wel stevig en compact, waardoor de bal zich uitstekend laat dippen in een saus. Ook deze bal is goudwaardig.”

“Triologie”

Producten die door het Nederlands Frituurcentrum met goud bekroond zijn, worden jaarlijks onderworpen aan een herkeuring. Het eerste feestje bij Van Ballegooijen was ruim een jaar geleden en kwam hij met zijn gouden gehaktbal volop in de media. Deze ambachtelijke bal doorstond met glans de jaarlijkse herkeuring, waardoor er nu 3 oorkondes als bewijs van vakmanschap aan de muur prijken bij Cafetaria XL Oude Gracht. “Met deze derde erkenning is als het ware een snacktriologie ontstaan, een werk dat bestaat uit drie delen die achter elkaar genoten kunnen worden”, aldus de trotse maker van deze gouden snacks.

Welke snack Van Ballegooijen de volgende keer laat keuren is nog niet bekend. Hij laat zijn klanten via Facebook weer meebeslissen. Velen noemen de huisgemaakte goulashkroket, maar ook de gefrituurde varkenshaassaté is bij veel klanten favoriet.

Keuringsprocedure

Via de QR-code op de oorkondes kom je uit op de website waarop de procedures en voorwaarden van de productkeuringen worden weergegeven. Frituurprofessionals kunnen jaarlijks maximaal 3 specialiteiten bij het Nederlands Frituurcentrum ter keuring aanbieden. Naast de ambachtelijke bereiding, letten de keurmeesters van het frituurcentrum op aspecten als geur, smaak, samenstelling, uiterlijk voor en na de eindbereiding en de productbeleving. Binnenkort komt de vakvereniging met de website Metgoudbekroond.nl. Hierop kunnen consumenten alle bekroonde producten in Nederland terugvinden met informatie over de maker

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Lekkerste Lunchroombroodje Awards
Meld je aan voor het Lekkerste Lunchroombroodje 2018

Leuk dat je je lekkerste broodje in wilt zenden voor deelname. Lukt het niet met onderstaand formulier, dan kun je de foto van het gerecht, de receptuur, bereidingswijze, prijs op de kaart en overige gegevens mailen naar thijs.jacobs@uitgeverijps.nl. ...

Achtergronden Culinair
Klassiek kindermenu niet meer van deze tijd

Hoewel uit eten met jonge kinderen een uitdaging kan zijn, geeft bijna de helft (45%) van de ouders met jonge kinderen (5-10 jaar) aan minimaal eens per maand buiten de deur te eten met hun kroost. Dit blijkt uit onderzoek van PanelWizard onder ruim 1.000 gezinnen. Heikel punt is de menukaart, bi...

Bezorgen Achtergronden
Deliveroo for Business biedt roomservice in hotels

Deliveroo breidt het bedrijfsaanbod van 'Deliveroo for Business' uit met drie nieuwe opties. Van dit onderdeel van Deliveroo, gericht op de zakelijke markt, maken wereldwijd meer dan 7.000 bedrijven gebruik, waaronder bedrijven in Nederland. Nederlandse bedrijven bestellen via een zakelijk a...

Culinair Rotterdam
François Geurds verkoopt zaak aan Herman den Blijker

Topkok François Geurds heeft zijn restaurant, FG Bistro, in het Rotterdamse Lloydkwartier verkocht aan horecaondernemer Herman den Blijker. Zijn andere zaken in Rotterdam behoudt hij. Op Facebook meldt Geurds het volgende: "We hebben met deze beslissing gekozen ons volledig te focussen o...

Interview Longread
Horecaondernemer Bas Hoebink: ''De horeca moet een betere werkgever worden''

Bas Hoebink startte zo’n zes jaar geleden met zijn restaurant – De Firma – in Nijmegen. Inmiddels vallen er drie Nijmeegse horecazaken onder zijn onderneming ‘Het Hoofdkwartier Horeca' en heeft hij in Wijchen, samen met zijn compagnon, een vierde horecazaak: Italiaans res...

Achtergronden
Grand Café Moeke Enschede flink verbouwd

Grand Café Moeke Enschede heeft de bovenste verdieping van het restaurant geopend, waardoor het aantal plaatsen is verdubbeld. Moeke is een gezellig en laagdrempelig, eigentijds grand café waar je komt voor een heerlijke kop koffie, lunch of diner. Een plek waar iedereen zich thuis voe...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2018 - Uitgeverij PS

Uitgave door: