Opnieuw goud voor Cafetaria XL Oude Gracht

15 mei 2018 | David Bakker

Vandaag kreeg Harald van Ballegooijen een derde oorkonde uitgereikt voor een met goud bekroonde ambachtelijke snack, de huisgemaakte nasibal. Ook deze huisgemaakte gefrituurde lekkernij van Cafetaria XL Oude Gracht in Eindhoven doorstond de test van de keurmeesters met glans. Daarmee zijn alle ballen van Van Ballegooijen nu met goud bekroond; het gouden snacktrio.

Keuringen van ambachtelijke producten; de slagers en bakkers doen het al meer dan een eeuw. Sinds kort laat de Vereniging Professionele Frituurders het Nederlands Frituurcentrum keuringen uitvoeren van specialiteiten die voortkomen uit het frituurambacht.

Naast verse ambachtelijke friet en zijn eerder met goud bekroonde gehaktbal en bamibal, maakt Van Ballengooien nog veel meer snacks in eigen keuken. De derde huisgemaakte snack dat hij met een ‘gouden gevolg’ liet keuren was zijn nasibal.

Zo smaakt ambacht

De jury van keurmeesters oordeelde als volgt over de huisgemaakte nasibal: “Heerlijk geurend en krokant. Zo smaakt ambacht! De nasi is perfect op smaak gebracht met een gebalanceerd kruidenpakket. De kraak en de smaak van de eerste hap is direct raak en een regelrechte uitnodiging voor een volgende. Niet droog, maar wel stevig en compact, waardoor de bal zich uitstekend laat dippen in een saus. Ook deze bal is goudwaardig.”

“Triologie”

Producten die door het Nederlands Frituurcentrum met goud bekroond zijn, worden jaarlijks onderworpen aan een herkeuring. Het eerste feestje bij Van Ballegooijen was ruim een jaar geleden en kwam hij met zijn gouden gehaktbal volop in de media. Deze ambachtelijke bal doorstond met glans de jaarlijkse herkeuring, waardoor er nu 3 oorkondes als bewijs van vakmanschap aan de muur prijken bij Cafetaria XL Oude Gracht. “Met deze derde erkenning is als het ware een snacktriologie ontstaan, een werk dat bestaat uit drie delen die achter elkaar genoten kunnen worden”, aldus de trotse maker van deze gouden snacks.

Welke snack Van Ballegooijen de volgende keer laat keuren is nog niet bekend. Hij laat zijn klanten via Facebook weer meebeslissen. Velen noemen de huisgemaakte goulashkroket, maar ook de gefrituurde varkenshaassaté is bij veel klanten favoriet.

Keuringsprocedure

Via de QR-code op de oorkondes kom je uit op de website waarop de procedures en voorwaarden van de productkeuringen worden weergegeven. Frituurprofessionals kunnen jaarlijks maximaal 3 specialiteiten bij het Nederlands Frituurcentrum ter keuring aanbieden. Naast de ambachtelijke bereiding, letten de keurmeesters van het frituurcentrum op aspecten als geur, smaak, samenstelling, uiterlijk voor en na de eindbereiding en de productbeleving. Binnenkort komt de vakvereniging met de website Metgoudbekroond.nl. Hierop kunnen consumenten alle bekroonde producten in Nederland terugvinden met informatie over de maker

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Video
Op reportage: Eetcafé De Poort

Net buiten het centrum van Utrecht staat het gezellige eetcafé De Poort. Iedereen die in Utrecht woont kent dit café en komen er ook regelmatig. De Poort zorgt voor een uniek huiskamergevoel waar je kan uitrusten, bijkletsen en lekker eten en drinken. "Onze naam komt doordat ...

Video
Op Reportage: Brownies&downieS Harderwijk

Brownies&downieS... Een concept waar Pernilla Spijker uit Ermelo wel blij van werd. “Ik studeerde commerciële economie aan Windesheim in Zwolle. Ik had geen idee wat ik na de studie wilde doen. Een kantoorbaan is niks voor mij maar ik wilde graag iets voor mijzelf beginnen", aldu...

Video
Op Reportage: Panino di Pino

Simone Prestifilippo is samen met haar man Michael eigenaar van de lunchroom Panino di Pino. Panino di pino is een lunchroom waar de moderne Italiaanse sfeer samen met de heerlijke broodjes, Pasta’s en sorbetijs in het centraal staat. Panino di Pino is opgericht door de schoonvader van Sim...

Personalia Fastservice
Domino's krijgt Nederlandse CEO voor Europa

Domino's Pizza Enterprises Limited (ASX: DMP), moederorganisatie van Domino’s pizza Nederland publiceerde deze week haar halfjaarcijfers. In Europa realiseerde Domino’s een sterke omzetgroei van +9,4% tot €382,8m (+5,0% SSS) en een EBITDA €29,4m (+15,6%). Daarnaast opende D...

Video
Op Reportage: Het nieuwe Olivier

Brasserie Olivier in Bilthoven is met haar 37 jaar een van de oudste eetgelegenheden in het dorp. Sinds een half jaar is Olivier verhuisd naar een nieuwe locatie. En daar horen veranderingen bij. Eigenaresse Myrna Janssen vertelt trots haar verhaal. ‘’We zijn verhuisd naar de meest ce...

Bezorgen Achtergronden
Brabanders eten vooral kip met carnaval 

Brabantse carnavalsvierders eten graag kip. Dat blijkt uit cijfers van maaltijdplatform Deliveroo. Op basis van data van de carnavalsdagen afgelopen jaren bekeek het bedrijf waar zij tijdens carnaval een piek in bestellingen kunnen verwachten, en waar de feestgangers per stad het meest zin in hebben...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: