Omzet horeca in 2011 weer in de plus

18 november 2010 |
Omzet horeca in 2011 weer in de plus<

In 2011 valt eindelijk weer enige groei te verwachten in de horeca. Consumenten durven volgend jaar, vanwege de afgenomen baanonzekerheid weer wat meer uit te geven. Dit verwacht het Economisch Bureau van ING. Horecaondernemers die een duidelijke keuze maken en zich op een specifieke doelgroep richten presteren bovenmaats.

Focus maakt 'crisisproof'
Unieke concepten in de horeca bewijzen dat ze de crisis makkelijk de baas kunnen zijn. Horecaondernemers die duidelijke keuzes maken en zich op een specifieke doelgroep richten, kunnen ook in economisch moeilijke tijden goed presteren. “Hier zijn mooie voorbeelden van, waarbij de klant zich bijzonder gewaardeerd voelt", zegt Sasja van As, sectormanager Horeca van de ING. “De gast die zich speciaal voelt, heeft daar ook geld voor over. Slimme ondernemers bieden een ervaring op maat.”

Hotellerie loopt voorop
De omzetontwikkeling voor de horeca is dit jaar nog negatief. Hiermee blijft de sector achter bij de Nederlandse economie als geheel. De hotellerie loopt, vanwege meer bezoek uit het buitenland, op de andere horeca branches vooruit. Het aantal hotelovernachtingen in Amsterdam groeit twee keer zo snel als landelijk.

Compenseren met hogere prijzen
Cafés weten de terugloop in aantallen bezoekers, liters drank en dergelijke nog gedeeltelijk goed te maken door de prijzen te verhogen. Voor restaurants zijn prijsstijgingen nauwelijks compensatie voor de teruglopende tafelbezetting en het lager aantal verkochte gerechten en dranken.

Voorzichtig herstel
Voor Nederland wordt in 2011 een economische groei verwacht van 1,4% en voor de horeca een volumegroei van 0,5%. Volgend jaar is voor de horeca dus een jaar van voorzichtig herstel. Afnemende baanonzekerheid weegt in het consumentenvertrouwen zwaarder dan de licht dalende koopkracht. Consumenten blijven weliswaar sparen, maar wel iets minder omdat een buffer minder noodzakelijk is. Dat leidt tot licht hogere bestedingen.

Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Food Achtergronden
Onderzoek: gebruik jij convenience in de keuken?

Graag je aandacht voor dit leuke onderzoek, waarvan we de resultaten binnenkort publiceren. We willen graag weten of jij in je zaak convenience - of gemaksproducten (feitelijk zijn ze hetzelfde) gebruikt. De trend is ambachtelijk en lokaal, maar in hoeverre uit zich dat in de praktijk? Is enkel werk...

Amsterdam Opening
Coffeecompany opent nieuw filiaal aan Bos en Lommerplein

Coffeecompany opent in mei zijn deuren aan het Amsterdamse Bos en Lommerplein. Het is de eerste nieuwe huurder sinds het plein in handen is van Propertize. De koffieketen betrekt het pand van 133 vierkante meter aan de rechterkant van de trap die vanaf de Bos en Lommerweg naar het plein toe leidt. ...

Video
"We bakken 10.000 American pancakes per jaar

The Blueberry is een Amerikaanse lunchroom gevestigd op twee plekken in Amersfoort. De vestiging op Emiclaerhof in Amersfoort-Noord bevat zo’n 70 binnen- en 60 buitenzitplaatsen. Door het hippe en stijlvolle interieur voelt het echt alsof je in Amerika zit. De doelgroep wisselt per locatie,...

Video
Reportage: Brasserie De Haven verbindt jong en oud 

De laatste jaren heeft er in de zorgsector een verschuiving plaats gevonden. Steeds meer mensen moeten langer thuis wonen. “Om die doelgroep in huis te krijgen, moet je ze op een of andere manier lokken en met ze verbinden", vertelt gastheer Arthur Karstens. Zorgcentrum De Haven in Bun...

Video
Op reportage: Eetcafé De Poort

Net buiten het centrum van Utrecht staat het gezellige eetcafé De Poort. Iedereen die in Utrecht woont kent dit café en komen er ook regelmatig. De Poort zorgt voor een uniek huiskamergevoel waar je kan uitrusten, bijkletsen en lekker eten en drinken. "Onze naam komt doordat ...

Video
Op Reportage: Brownies&downieS Harderwijk

Brownies&downieS... Een concept waar Pernilla Spijker uit Ermelo wel blij van werd. “Ik studeerde commerciële economie aan Windesheim in Zwolle. Ik had geen idee wat ik na de studie wilde doen. Een kantoorbaan is niks voor mij maar ik wilde graag iets voor mijzelf beginnen", aldu...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: