OMT: Restaurants hadden wellicht open kunnen blijven

14 oktober 2020 | Redactie

Het Outbreak Management Team (OMT) heeft het kabinet geadviseerd te onderzoeken of het mogelijk is om de restaurants toch open te houden. Het kabinet besloot gisteravond dat iedere horecazaak, met uitzondering van hotels, minimaal vier weken gesloten moet zijn.

Volgens het OMT is het raadzaam om te onderzoeken of het mogelijk is om met gezondheidscheck, registratie en anderhalve meter afstand de restaurants open te houden. Besmettingen in de horeca vinden voornamelijk in cafés plaats en in mindere mate in restaurants. Bedienend personeel zou worden verplicht om een mondneuskapje of een faceshield te dragen. Dit alles is te lezen in het vannacht door het OMT gepubliceerde kabinetsadvies.

In Parijs wordt onderscheid gemaakt binnen de horeca. Cafés zijn gesloten, terwijl restaurants wel open zijn. Ook in Brussel is dit het geval. De angst heerst in politiek Den Haag dat als restaurants wel open mogen, (eet)cafés hun bestemming  wijzigen naar restaurant. De discussie om onderscheid te maken tussen cafés en restaurants woedde de afgelopen dagen in de Hofstad.

Politiek commentator Wouter de Winther zei er in Goedemorgen Nederland op NPO 1 het volgende over: “Je hoort dat horecazaken misschien zelf hun bestemming enigszins gaan aanpassen, zodat ze wel open kunnen blijven door misschien wat extra voedsel te gaan serveren. Dat zou achter de schermen ook voor twijfels zorgen. Er is de afgelopen weken door verschillende ministers gekeken of je niet veel selectiever moet zijn en veel specifieker maatregelen moet nemen. Uiteindelijk hebben die ministers niet aan het langste eind getrokken.”

Het is echter nog maar de vraag of Rutte de mogelijkheid gaat bekijken of restaurants en lunchzaken wel open mogen. Gisteravond tijdens de persconferentie gaf hij juist aan eenduidige regels op te willen stellen en uitzonderingen werden geschrapt, zoals bijvoorbeeld voor bepaalde culturele instellingen. 

Restaurants zorgen volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) voor 27 procent van de virusclusters in de horeca.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Horeca naar de stembus deel zes; de ChristenUnie

Op 17 maart gaat Nederland naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. In aanloop naar die verkiezingen analyseert de redactie van Lunchroom wat de grote politieke partijen voor ondernemend Nederland in hun verkiezingsprogramma hebben staan. Het zijn roerige tijden voor horecaondernemers. ...

Interview Longread Themamaand energie
Lunchroomondernemers besparen op energie en maken zich op voor een tijdperk na corona

Besparen op vaste lasten is onvermijdelijk in deze uitdagende tijden. Een van de terugkerende posten is energie. Wanneer je het energieverbruik kunt laten dalen in de lunchroom, dan is er een goede besparing mogelijk. Zeker nu, want je mag immers geen gasten ontvangen in je lunchroom, waardoor de ve ...

Achtergronden Gastronomie
Tijdelijk vegan burgerrestaurant tijdens Nationale Week Zonder Vlees 

Speciaal ter gelegenheid van De Nationale Week Zonder Vlees openen De Vegetarische Slager en Deliveroo De Vleesch Lobby - een tijdelijk burgerrestaurant met vegan burgers van De Vegetarische Slager om te laten proeven dat vegetarisch vleesch minstens net zo lekker is als dierlijk vlees. Zélfs ...

Toerisme
Impact Corona op Flevolandse gastvrijheidssector steeds groter

Onderzoek naar de gevolgen van het coronavirus op de vrijetijdssector in Flevoland laat zien dat de sector in Flevoland flink geraakt is. In juli en december 2020 zijn onder Flevolandse ondernemers in de vrijetijdssector peilingen gehouden met vragen over – onder andere – omzetverlies, t ...

Wet- en regelgeving
Alcohol straks lastiger te verkrijgen door jongeren

‘Alcohol onder de 16, natuurlijk niet’, ‘Geen 16? Geen druppel’, ‘Geen 18? Geen druppel’ en ‘NIX18’, deze slogans zullen bijna iedereen bekend in de oren klinken. Het verkopen van alcohol aan iemand die hier nog te jong voor is, is verboden. Ondanks de ...

Food
Deze restaurants worden gerund door vrouwen

Op maandag 8 maart is het International Women’s Day. Over de hele wereld wordt er op deze dag aandacht gevraagd voor thema’s als economische zelfstandigheid en empowerment van vrouwen. Voor foodies het perfecte moment om, na een turbulent jaar voor de horeca, extra liefde en support te g ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: