Nieuwe regels voor Airbnb en drank- en horecawet op komst

19 februari 2015 |
Nieuwe regels voor Airbnb en drank- en horecawet op komst<

Op dit moment is er geen landelijke wetgeving met betrekking tot Airbnb (particuliere vakantieverhuur) en is de
drank- en horecawet volgens velen verouderd. De hoogste tijd voor verandering, zo vertelde D66-Kamerlid Kees Verhoeven gisteren in het KRO-radioprogramma De Ochtend.

Regels Airbnb
Op dit moment zijn er enkel gemeentelijke regels wat betreft Airbnb. Zo mogen Airbnb-verhuurders in Amsterdam niet meer dan 60 dagen per jaar hun woning of appartement verhuren en mogen er maximaal 4 gasten tegelijk logeren. Daarnaast moeten verhuurders in de Hoofdstad toeristenbelasting betalen. Volgens Verhoeven is het belangrijk dat er een balans gevonden wordt tussen concurrentie en het belang van werknemers en werkgevers in de hotellerie en zouden hiervoor landelijke regels moeten worden opgesteld.

Drank- en horecawet
Volgens het D66-Kamerlid is ook de Drank-en Horecawet aan vernieuwing toe. Zo stelt hij dat er tegenwoordig veel nieuwe initiatieven zijn waarbij detailhandelaren hun winkel willen combineren met een café of lunchroom. Hier zijn geen duidelijke regels voor, terwijl het voor horecaondernemers op dit moment verboden is om zich bezig te houden met detailhandel.

Minister Kamp leidt Moderniseringsoperatie
Verhoeven meent dat de huidige regelgeving niet meer voldoet aan de ontwikkelingen van deze tijd en dat er een grote moderniseringsoperatie nodig is, zodat Nederland zich kan presenteren als aantrekkelijk vestigingsklimaat voor innovatieve bedrijven. Minister Kamp (VVD) van Economische Zaken heeft de taak op zich genomen om verschillende verouderde wetten in kaart te brengen. Verhoeven hoopt dat hij in april hierover van Kamp meer informatie krijgt.

Beluister het complete radiofragment via deze link.
Christel Tuin

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Ondernemen
Je eigen foodtruck beginnen? Dit moet je weten!

Een buurtfeest of festival is tegenwoordig niet meer compleet zonder foodtruck. Leuk om er af en toe een burger te bestellen, maar nóg leuker om er zelf één te beginnen. Gaat jouw ondernemershart er sneller van kloppen? Lees dan dit artikel vol handige tips voor het beginnen ...

Lunch Diner Opening
Nieuwe hotspot in Amsterdam-Noord [Foto's]

Bar-restaurant IJver heeft haar deuren voor gasten geopend op de NDSM-werf in Amsterdam Noord. Ruim een jaar lang liepen hier werklieden in en uit nadat er vijf jaar geleden de eerste plannen werden gemaakt. Het team, bestaande uit 5 jonge ambitieuze ondernemers, kan niet wachten om van deze feno...

Achtergronden Tech
Ook restaurants moeten innoveren: “Wie nu nog op papier werkt, loopt hopeloos achter”

Zelfs in onze sector, die op zich als vrij traditioneel te boek staat, maken we inmiddels gebruik van technologische hulpmiddelen. Het zijn babystapjes, toegegeven, maar wie anno nu de personeelsplanning nog in excel bijhoudt en de recepturen in een kladblok noteert, loopt hopeloos achter. Ik bev...

trends Koffie & thee
Dit zijn de actuele koffietrends en -ontwikkelingen

Technologische ontwikkelingen van koffiemachines Koffiemachines worden steeds geavanceerder. Door de automatisering en technologische ontwikkelingen wordt koffie alsmaar naar een hoger niveau getild zowel thuis, in de horeca als op de werkvloer. Aan de hand van recente voorbeelden laten we zien w...

Opening
Food & Wine bar Pierre Par CP gerestyled [foto's]

Op dinsdag 6 augustus opende food & wine bar Pierre par CP aan de Denneweg in Den Haag opnieuw haar deuren na een grote make over. Interieurontwerper Jeroen Smeele restylde de zaak in het hart van de Zuid-Hollandse hoofdstad. Met een bijzondere kaart maakt eigenaar Joey de Kruijf, samen met b...

Economie
Horeca telt veel snelgroeiende bedrijven

In 2018 waren er voor het eerst meer dan 10 duizend snelgroeiende bedrijven. Dit is 20 procent meer dan het vorige record uit 2017 toen er bijna 8 500 snelle groeiers waren. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over snelgroeiende bedrijven. Een bedrijf is een snelle groeier als het aanta...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: