Nieuw Amsterdams restaurant verkoopt gebakken lucht

20 maart 2018 | Thijs Jacobs

In het centrum Amsterdam is deze week een restaurant geopend dat gebakken lucht verkoopt. Op deze manier omzeilt de horecaonderneming het strenge beleid omtrent toeristenwinkels - de zogenaamde 'Nutella-winkels' - in de hoofdstad. De gemeente wil immers niet dat dergelijke toeristenwinkels het centrum van de stad domineren en daardoor de lokale bewoners het woongenot ontnemen.

Lucht met Nutella

In het restaurant, dat 'Airfry Delight' heet, koopt men gebakken lucht, dat na bereiding wordt besmeerd met Nutella. Men kan verschillende toppings kiezen en de portie 'airfry' completeren met één of meerdere bolletjes ijs. 

Vergunning kon niet worden geweigerd

Hoe werkt dat, het bakken van lucht? Uiteraard was de gemeente Amsterdam niet gecharmeerd van het omzeilen van de strenge regelgeving, maar heeft juridisch geen poot om op te staan. Nergens staat vermeld dat het aanbieden van gebakken lucht uitsluitend of grotendeels gericht is op toeristen. Iedereen heeft immers lucht nodig, ook de inwoners van de stad. Een vergunning kon dan ook niet worden geweigerd.
In de winkel vind je plastic verpakkingen, gevuld met lucht. Deze worden door de consument naar de counter gebracht, waarna een medewerker de verpakking leeggiet in de speciaal voor de lucht ontworpen airfryer. Vervolgens wordt de lucht middels een speciaal procedé bereid. Hierdoor blijven volgens de eigenaar van het restaurant, Harvey Storm, de smaken behouden en is de structuur van het eindproduct gegarandeerd. Na slechts 45 seconden in de airfryer is de lucht klaar om gegarneerd te worden. Harvey: "Door de constante temperatuur en luchtcirculatie in de speciaal ontworpen airfryer is het mogelijk om de geprepareerde lucht om te zetten in een tastbaar eindproduct."

Typisch Hollandse toppings

De gasten kunnen in het restaurant kiezen uit de volgende toppings voor de met Nutella bestreken luchtsnack: ijs, wafel, 'Dutch Cheese Garnish', stroopwafelkruimels, Hollandse dropmix en wietkruimel. De laatstgenoemde topping is niet gemaakt van wiet (dat laat de regelgeving immers niet toe), maar heeft wel de kenmerkende smaak van de populaire ontspanningsdrug.

Optredens van Amsterdamse artiesten

Je vindt Airfry Delight aan het Rokin in Amsterdam. Wanneer deze pilot store een succes blijkt, wil de eigenaar uitbreiden en minimaal veertien zaken openen in het centrum van Amsterdam. Op eerste paasdag staat een grootschalig openingsevenement gepland, waarbij typisch Amsterdamse volkszangers acte de présence geven. Onder meer Bolle Evert, Gouden Sjaan en Tinnen Nelis beklimmen het podium dat voor de zaak wordt geplaatst. Ook hiervoor is inmiddels een vergunning afgegeven door de gemeente. 

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Drinks Longread
Achtergrond: alcoholarm bier in opkomst, alcoholvrije wijn nog niet populair

Overdag een ijskoud glas bier of een goed glas wijn. Hoewel in Nederland die cultuur niet heerst, verandert de behoefte van de consument. De mogelijkheid om een glas wijn of een biertje bij de lunch te bestellen groeit. Alcoholvrije wijnen zijn (nog) niet populair in de horeca, maar bieren die weini...

Personeel Achtergronden
Onderzoek personeel & horeca: 'De horecaondernemer heeft geen plan'

‘’Het moet een familie zijn’’, ‘’ludieke wervingsfilmpjes helpen’’ en ‘’duidelijke communicatie is alles’’. Bovenstaande uitspraken komen van horecamanagers en -ondernemers. Kortom: elke ondernemer of manager die ik spreek heeft...

Patisserie Advertorial
Creëer je eigen unieke dessert

Patisserie speelt een steeds belangrijkere rol in de Nederlandse horeca. Met een mooi stukje patisserie kun je een geweldige indruk maken op je gasten, hetgeen kan zorgen voor meer omzet. Het is belangrijk om innovatief te blijven. Zo kan het aanbieden van huisgemaakte patisserie een manier zijn om ...

Achtergronden
Top 10 brandoorzaken bij bedrijven

Menselijk handelen is de belangrijkste oorzaak van bedrijfsbranden in Nederland. En daarmee is het één van de grootse bedreiging van de bedrijfscontinuïteit in het midden- en kleinbedrijf. Dat constateert verzekeraar Reaal, na een analyse van brandoorzaken bij bedrijven. De verzek...

Drinks Achtergronden
Terrasonderzoek: Oslo het duurst, Amsterdam goedkoop

Oslo is de duurste stad van Europa om een terras te pakken. De gemiddelde prijs voor een rondje drank op het terras in de Noorse hoofdstad is € 53,71. Dit is ruim drie keer zo duur als Budapest, waar je € 15,94 kwijt bent voor een rondje (2 espresso, 2 fris, 2 halve liters bier en 2 ros&ea...

Interview Longread
Interview: lunchcafé waar je kunt douchen

Lunchrooms bevinden zich in de meeste gevallen in (stads)centra en stemmen daar het aanbod op af. Winkelend publiek, vriendinnengroepen en schoolgaande jeugd zijn er kind aan huis, maar je zult er zelden een trucker zien. Bij Lunchcafé Jut & Jul is het juist andersom, de truckers kunnen h...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2018 - Uitgeverij PS

Uitgave door: