Niet braden of bakken maar stomen

30 oktober 2012 |
Niet braden of bakken maar stomen<

Stomen. Dé manier waarmee smaak, vitamines en kleur van uw gerechten nog meer tot zijn recht komen. Valentijn Bogaers, 20 jaar chef-kok, gaf zijn visie tijdens Prikkel je Zintuigen.

Rust in de keuken
Werken met een stoommachine in de keuken heeft volgens Bogaers veel voordelen. "Het belangrijkste vind ik dat er rust is in de keuken. Je hoeft niet continue je pitten in de gaten te houden, maar je kunt gerechten en ingrediënten in één machine stomen. Het geeft je een gevoel van controle. Je kunt meerdere producten stomen en het voordeel daarvan is dat de smaak en kleur mooi blijven. Daarnaast is het ook gezonder, doordat de smaak in bijvoorbeeld de broccoli blijft, hoef je er geen zout of een andere smaakversterking aan toe te voegen", aldus de kok.

Terug naar de smaak
Tijdens het evenement Prikkel je Zintuigen, van 29 t/m 31 oktober, verzorgt Valentijn verschillende gerechten waarbij hij werkt met een stoommachine. "Door te werken met de stoommachine leer je de smaak van de gerechten weer kennen omdat je ze niet hoeft na te zouten. Zalm, groentes of soep kun je erin stomen, maar denk ook eens aan mosseltjes, het ontdooien van producten of het rijzen van brood."

Herkomst blijft belangrijk
De kok denkt dat veel keukens steeds meer gebruik zullen maken van stoommachines. "Het geeft een bepaalde rust in de keuken omdat je gerechten kunt combineren. Hoe rustiger je gevoel, hoe lang je het werk kunt volhouden. Als je broccoli tegelijkertijd stoomt met de zalm dan zal de stoom niet in elkaar overgaan zodat je zalm krijgt die smaakt naar broccoli. Het apparaat zorgt hiervoor. De creativiteit zal altijd blijven bestaan in de keuken. Het gaat ook om de herkomst van de producten; het ene biefstukje is het andere biefstukje niet", aldus de vakman.

Op de foto: Valentijn Bogaers

Myrtille Vromans

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interieur
op reportage: Proeverz, Gorinchem

Niets is belangrijker dan de goede koffie bij lunchroom Proeverz in Gorinchem. Wim van Willigen eigenaar van Proeverz: ‘’De mensen gaan vaak naar de vakman of de vakvrouw voor een goed product. Wij van Proeverz staan bekend om onze echte koffie. We hebben dan ook niet voor niks vier bari...

Lunchroom
Ontdekken en genieten: Op wereldreis bij De Ontdekking [video]

Op de hoek van de altijd levendige Voorstraat in Utrecht bevindt zich lunchroom De ontdekking, die je in gedachten even meeneemt naar een ander land. Onder het genot van een Braziliaanse koffie of Arabic-night smoothie, word je even weggetrokken uit de dagelijkse sleur. De Ontdekking zorgt voor e...

Lunchroom Interview
"Ze worden hier echt in hun kracht gezet"

De mooie en speciale samenwerking tussen begeleider en cliënt medewerker is uitermate uniek. De Postkamer is een Grand Café gelegen in het hartje van Nijkerk waar gemotiveerde cliënten begeleid en ondersteund worden door zorgorganisatie Careander. De zaak waar Henriette Eleveld als ...

Lunchroom
Op reportage: La Colline [video]

Nergens in Oss u zo thuis voelen als bij La Colline. Te vinden op d’n heuvel zoals op z’n Brabants gezegd wordt. Wat deze zaak zo bijzonder maakt: “La Colline is de woonkamer van Oss geworden waar alle inwoners uit alle woonwijken van Oss welkom zijn”, zegt verantwoordelijke ...

Opening Rotterdam
Maritiem museum gooit het roer om met eigen horeca

Het Maritiem Museum Rotterdam opent een gloednieuw café op zaterdag 22 februari. Vanaf dat moment baat het museum zijn horeca zelf uit om de bezoekerservaring nog beter te maken, nadat eind vorig jaar ook de museumwinkel in eigen beheer is genomen. Het café draagt de naam ‘Het La...

Interview Ondernemen
Reportage: Restaurant Bij Goes

Bij Goes is gevestigd op een bedrijventerrein in De Meern. Geen normale lunchroom in de stad dus, maar vooral zakelijk gericht. De werknemers van deze bedrijven kunnen tijdens de lunchpauze, tussen 12 en 1, komen lunchen bij Bij Goes. Michelle Tang is twee jaar geleden samen met haar zus dit avontuu...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: