Niet braden of bakken maar stomen

30 oktober 2012 |
Niet braden of bakken maar stomen<

Stomen. Dé manier waarmee smaak, vitamines en kleur van uw gerechten nog meer tot zijn recht komen. Valentijn Bogaers, 20 jaar chef-kok, gaf zijn visie tijdens Prikkel je Zintuigen.

Rust in de keuken
Werken met een stoommachine in de keuken heeft volgens Bogaers veel voordelen. "Het belangrijkste vind ik dat er rust is in de keuken. Je hoeft niet continue je pitten in de gaten te houden, maar je kunt gerechten en ingrediënten in één machine stomen. Het geeft je een gevoel van controle. Je kunt meerdere producten stomen en het voordeel daarvan is dat de smaak en kleur mooi blijven. Daarnaast is het ook gezonder, doordat de smaak in bijvoorbeeld de broccoli blijft, hoef je er geen zout of een andere smaakversterking aan toe te voegen", aldus de kok.

Terug naar de smaak
Tijdens het evenement Prikkel je Zintuigen, van 29 t/m 31 oktober, verzorgt Valentijn verschillende gerechten waarbij hij werkt met een stoommachine. "Door te werken met de stoommachine leer je de smaak van de gerechten weer kennen omdat je ze niet hoeft na te zouten. Zalm, groentes of soep kun je erin stomen, maar denk ook eens aan mosseltjes, het ontdooien van producten of het rijzen van brood."

Herkomst blijft belangrijk
De kok denkt dat veel keukens steeds meer gebruik zullen maken van stoommachines. "Het geeft een bepaalde rust in de keuken omdat je gerechten kunt combineren. Hoe rustiger je gevoel, hoe lang je het werk kunt volhouden. Als je broccoli tegelijkertijd stoomt met de zalm dan zal de stoom niet in elkaar overgaan zodat je zalm krijgt die smaakt naar broccoli. Het apparaat zorgt hiervoor. De creativiteit zal altijd blijven bestaan in de keuken. Het gaat ook om de herkomst van de producten; het ene biefstukje is het andere biefstukje niet", aldus de vakman.

Op de foto: Valentijn Bogaers

Myrtille Vromans

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Food trends
De Dessertclub creëert eerste zoete bitterbal van Nederland

Het eerste dessert only pop-up restaurant van Nederland, de Dessertclub, krijgt wegens het grote succes een vervolg. Op 1 oktober opent het restaurant opnieuw haar deuren in Apeldoorn met een compleet nieuw 7-gangen menu. De Dessertclub heeft daarvoor een bijzondere versie van een typisch Nederlands...

Drinks trends
Consument kiest voor bewustere drinks sinds de lockdown

Met dank aan de crisis waarin we ons nog steeds begeven, maken consumenten steeds bewustere keuzes. Maar hoe uiten de consumententrends van nu zich eigenlijk? Het is niet gek te concluderen dat de afgelopen periode en de situatie waarin we ons bevinden diepe sporen hebben achtergelaten. Niet alleen ...

Coronacrisis
Hellendoornse lunchroom dicht vanwege corona

De Hellendoornse Lunchroom Lorkeers is sinds maandag gesloten, meldt Tubantia. Een personeelslid werd positief getest op corona. De eigenaresse en vier personeelsleden kregen van de GGD te horen dat zij tien dagen in thuisquarantaine moeten. Het personeelslid zat al langere tijd ziek thuis, waarn...

Nice 'n Easy
Convenience: is het eigenlijk wel gezond?

Convenienceproducten zijn een uitkomst voor de professionele keuken, vooral vanwege de tijdwinst die het gebruik ervan oplevert. Maar er zijn, bij overmatig gebruik van bepaalde soorten convenienceproducten, ook nadelen. Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid en etikettering bij het Voedings...

Branded Content Nice 'n Easy
Unieke horeca op Strijp-S, welkom in Blok 63-S

Bram van Uden: “Parkeren doe je voor de deur of dichtbij op P De Hoek. Blok 63-S vind je op 5 minuten loopafstand van station Strijp-S, het Klokgebouw of het PSV-stadion. Hier beleef je de energie en open sfeer van het culturele en creatieve hart van Eindhoven. Gewoon lekker eten, gezelligheid...

Food Amsterdam
De nieuwe high tea ervaring op een bijzondere plek

Hoewel het heerlijke nazomerzonnetje zich nog even van zijn beste kant laat zien, is de herfst alweer in aantocht. Dat heeft natuurlijk ook zijn voordelen. Wie herfst zegt, zegt high tea! Lekker naar binnen, de kachel een standje hoger, een dampende kop thee voor je neus en urenlang tafelen en klets...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: