Nekslag voor ambachtelijke kazen?

29 december 2012
Nekslag voor ambachtelijke kazen?

Alarm in kazenland! Door de hoge werkdruk en toenemende concurrentie van grote melkconcerns en industriële kaasmakers dreigen ambachtelijke kazen in Frankrijk te verdwijnen.

*Verbod instellen?*
Van sommige eeuwenoude Franse kazen zijn er nog maar een handvol ambachtelijke producenten, of is er zelfs nog maar één kaasboer actief. De rest wordt op grote schaal door de industrie geproduceerd. De industriële kazen zijn goedkoper en door pasteurisatie langer houdbaar. Vanuit de Franse kaasindustrie is, nog zonder succes, geprobeerd om kleine producenten een nekslag toe te brengen door een verbod in te stellen op niet gepasteuriseerde rauwmelkse kazen.

*In de lift*
Opmerkelijk dat het in kaasland Frankrijk zo slecht gaat met de ambachtelijke kaasboeren. In andere Europese landen hebben kleine producenten het juist beter dan voorheen. In Nederland zijn de laatste jaren steeds meer lokale kazen bijgekomen die nationale bekendheid aan het krijgen zijn. Ook in België neemt het aantal kleine kaasboeren niet meer af. Sterker, de productie van lokale rauwmelkse kazen zit bij onze zuiderburen iets in de lift, zo bericht Nieuwsblad.be.

*Toeval?*
Of het toeval is of niet, maar met het luiden van de noodklok is er recentelijk ook een onderzoek aan het licht gekomen waarin de ontstekingsremmende kracht van Roquefortkaas wetenschappelijk is bewezen. En laat Franse vrouwen met 85,3 jaar de hoogste levensverwachting binnen Europa hebben. Er is dus hoop voor de Franse kaas.

~Frank Lindner~

Overig nieuws