Nederland waterland

18 maart 2016 |
Nederland waterland<

Hoewel ik me realiseer dat deze column me een ijskoude douche oplevert, wil ik mij toch nog een keer mengen in de waterdiscussie. Wat
is er toch aan de hand in de Nederlandse horeca? Als gast krijg ik zonder blikken of blozen een fles water op tafel voor de prijs van een goede fles wijn, maar als ik gewoon vraag om een karaf kraanwater blijkt dit vaak onmogelijk. De Nederlandse horeca werkt blijkbaar met zulke kleine marges dat het afwassen van de glazen de dagwinst volledig doet verdampen. Wat dat betreft gaf Johannes van Dam het goede voorbeeld: neem gewoon je eigen bestek mee, dat scheelt de ondernemer een afwasser.

Toen ik jaren geleden voor het eerst in de Verenigde Staten was, zag ik met verbazing dat de gasten in iedere eetgelegenheid een bijna gedwongen waterkuur kregen. Zodra je het waterglas weer op tafel zette, was er een mijnheer of mevrouw met een kan ijswater die het weer tot de rand toe vulde. Voor zover ik weet, heeft dit in de VS nog nooit geleid tot faillissementen. Er schijnt echter geen wet te zijn die horecagelegenheden dwingt gratis water aan te bieden. Het is zelfs omgekeerd, in de VS kan het in hele hete zomers worden verboden om gratis water aan te bieden.
Waarom zou een restaurant gratis water moeten aanbieden? Het is een aardig gebaar, het laat zien dat je de gast wil verwennen en het kweekt heel veel goodwill. De gewoonte in Zuid Spanje om bij ieder glas wijn een klein hapje te geven, is vergelijkbaar en helaas nog niet op grote schaal doorgedrongen in Nederland. Kleine attenties genereren loyaliteit en ‘herhaalbezoeken’. Ik ga liever terug naar een restaurant waar ik zonder vragen een karaf water krijg. Restaurants die er een punt van maken, komen nadrukkelijk lager op mijn ranglijst te staan, ongeacht de kwaliteit van het eten.

Mag het wat kosten? Een fles wijn van 3 euro staat meestal voor 15 of 18 euro op de kaart, een fles kraanwater zou dan gratis moeten zijn. Natuurlijk is het niet nodig om iemand op een terras alleen een gratis glas water te geven, het gratis water is altijd een ‘bijgerecht’. En wat betreft de kostendiscussie: ik begrijp niet dat de horeca zonder blikken of blozen zijn producten via allerlei actiesites zoals Groupon.nl, Heerlijk.nl en Diner-cadeau.nl voor een habbekrats kan aanbieden en zich vervolgens druk maakt over gratis kraanwater. Zie dat ook gewoon als een investering.

Pieter Punter

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Bezorgen Achtergronden
Open brief TheFork naar aanleiding van ophef uitzending Rambam

Naar aanleiding van de Rambam-uitzending van januari wil TheFork reageren op beschuldigingen die tijdens de uitzending werden geuit. Hierbij delen we deze brief van TheFork, waarin ook de werkwijze van KHN richting de media wordt bekritiseerd. Om een gedetailleerd en volledig beeld te kunnen sch...

Koffie & thee Achtergronden
Starbucks vraagt teveel voor plantaardige melk

Als je bij Starbucks een cappuccino met havermelk bestelt betaal je 70 cent extra. Dit botst met hun eigen klimaatdoelstellingen, want de milieu-impact van plantaardige melk is gemiddeld meer dan de helft lager dan die van koemelk. ProVeg verzoekt daarom de toeslag op plantaardige melk te laten vall...

Food Advertorial
Food Waste Challenge: Best Practice

Nederlandse restaurants en hotels kunnen gezamenlijk jaarlijks 61 miljoen kilo voedselverspilling vermijden en daarmee 582 miljoen euro besparen. Dit is maandag 13 januari bekend gemaakt tijdens de slotdag van de Food Waste Challenge op de Horecava. De Food Waste Challenge is een door Rabobank georg...

Culinair Recepten
Wat zit er in de originele bolognesesaus?

De bolognesesaus is de allerbekendste Italiaanse pastasaus. In tegenstelling tot veel andere pastasauzen is deze behoorlijk rijk gevuld, doorgaans is het een saus op basis van gehakt, (gepelde) tomaten, wortel, selderie, knoflook en ui. Hieraan worden vaak nog meer ingrediënten aan toegevoegd, ...

Opening Internationaal
Deus Ex Machina brengt uniek retail- en restaurantconcept naar Nederland

Deus Ex Machina is meer dan alleen een merk. Het brengt een lifestyle voor alle riders, bikers, creatieven, foodfanaten en artistiekelingen tot leven. Met hun recent geopende ‘tempel’ genaamd The Wat of Why aan de Amsterdamse Herengracht start ook in de lage landen de jacht naar plezier....

Interview
Zus&Zus: eigentijdse lunchroom in Barneveld [video]

Zus&Zus is een kleine lunchroom gevestigd op het Dijkje in Barneveld. Het is opgericht door de twee zussen Dynande en Sharissa. Nadat Dynande haar opleiding tot banketbakker had afgerond en Sharissa haar baan in de zorg had opgezegd, besloten de twee hun passie voor bakken te volgen. Na een jaar...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: