Meer boetes voor horeca door strengere inspecties

6 januari 2017 | Jorien Slager

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft vorig jaar 7.766 boetes uitgedeeld voor misleidende reclames, vieze restaurants en dieronvriendelijke situaties, meldt De Volkskrant. Dat is 20 procent meer dan het jaar ervoor. De stijging van het aantal geldstraffen is het gevolg van strengere inspecties. Ook geeft de NVWA minder waarschuwingen voordat zij een boete oplegt.

De wens overtreders sneller te beboeten werd geuit door politiek Den Haag, waarop de NVWA haar boetebeleid aanscherpte. Onder de overtredingen die de NVWA bestraft, vallen onder andere het verkopen van verboden middelen en misleidende reclame.

In 2015 deelde de toezichthouder nog 6.716 boetes uit. Boetes worden opgelegd voor overtredingen van de Warenwet, de Tabaks- en rookwarenwet, de Geneesmiddelenwet, de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden en wetten die dieren beschermen.

De hoogte van de boete hangt af van de ernst van de overtreding. De hoogste boete, 180 duizend euro, ging afgelopen jaar naar een ondernemer die de reclameregels voor tabak had overtreden.

Sinds mei 2016 is in de wet vastgelegd dat de NVWA in geval van opzet of grove schuld zelfs een boete tot maximaal 820 duizend euro mag geven. Het gemiddelde boetebedrag bedroeg het afgelopen jaar 1.461 euro, in 2015 was dat 1.351 euro.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Bezorgen Achtergronden
Open brief TheFork naar aanleiding van ophef uitzending Rambam

Naar aanleiding van de Rambam-uitzending van januari wil TheFork reageren op beschuldigingen die tijdens de uitzending werden geuit. Hierbij delen we deze brief van TheFork, waarin ook de werkwijze van KHN richting de media wordt bekritiseerd. Om een gedetailleerd en volledig beeld te kunnen sch...

Koffie & thee Achtergronden
Starbucks vraagt teveel voor plantaardige melk

Als je bij Starbucks een cappuccino met havermelk bestelt betaal je 70 cent extra. Dit botst met hun eigen klimaatdoelstellingen, want de milieu-impact van plantaardige melk is gemiddeld meer dan de helft lager dan die van koemelk. ProVeg verzoekt daarom de toeslag op plantaardige melk te laten vall...

Food Advertorial
Food Waste Challenge: Best Practice

Nederlandse restaurants en hotels kunnen gezamenlijk jaarlijks 61 miljoen kilo voedselverspilling vermijden en daarmee 582 miljoen euro besparen. Dit is maandag 13 januari bekend gemaakt tijdens de slotdag van de Food Waste Challenge op de Horecava. De Food Waste Challenge is een door Rabobank georg...

Culinair Recepten
Wat zit er in de originele bolognesesaus?

De bolognesesaus is de allerbekendste Italiaanse pastasaus. In tegenstelling tot veel andere pastasauzen is deze behoorlijk rijk gevuld, doorgaans is het een saus op basis van gehakt, (gepelde) tomaten, wortel, selderie, knoflook en ui. Hieraan worden vaak nog meer ingrediënten aan toegevoegd, ...

Opening Internationaal
Deus Ex Machina brengt uniek retail- en restaurantconcept naar Nederland

Deus Ex Machina is meer dan alleen een merk. Het brengt een lifestyle voor alle riders, bikers, creatieven, foodfanaten en artistiekelingen tot leven. Met hun recent geopende ‘tempel’ genaamd The Wat of Why aan de Amsterdamse Herengracht start ook in de lage landen de jacht naar plezier....

Interview
Zus&Zus: eigentijdse lunchroom in Barneveld [video]

Zus&Zus is een kleine lunchroom gevestigd op het Dijkje in Barneveld. Het is opgericht door de twee zussen Dynande en Sharissa. Nadat Dynande haar opleiding tot banketbakker had afgerond en Sharissa haar baan in de zorg had opgezegd, besloten de twee hun passie voor bakken te volgen. Na een jaar...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: