Mag je op straat eten verkopen?

16 maart 2017 | Roy Spijker

Met de lente en Koningsdag in aantocht is het verleidelijk om op straat eten te verkopen. Toch gaat het hier vaak nog mis. Jaarlijks worden er door de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit met Koningsdag boetes uitgedeeld aan kraamhouders die hun zaken niet op orde hebben. En de prijs die je daarvoor moet betalen is niet mis. Een boete voor het verkopen van onveilige levensmiddelen ligt tussen de 525 euro en 1050 euro.

DOWNLOAD HIER GRATIS DE MAARTEDITIE VAN LUNCHROOM!

Waar moet je op letten
De NVWA heeft een lijst opgesteld met een aantal punten waarmee rekening gehouden moet worden wanneer levensmiddelen bij een kraam worden verkocht. Zo moeten er (stromend) water en zeep aanwezig zijn waarmee de bereider of verkoper zijn handen kan wassen. Ook moeten de ruimte en het materiaal volledig zijn schoongemaakt. Daarnaast mag er geen vuil water in het eten waaien, mogen omstanders het eten niet aanraken, mogen levensmiddelen niet direct op de grond staan en mogen langslopende dieren niet in de buurt van het eten komen.

Temperatuur
Volgens de NVWA was tijdens Koningsdag 2016 het grootste probleem dat eten niet op de juiste temperatuur werd bewaard. In de Warenwet Bereiding en Behandeling van Levensmiddelen staat beschreven op welke temperatuur bederfelijke levensmiddelen bewaard moeten worden. Staat er geen bewaartemperatuur op de verpakking, dan geldt voor gekoelde opslag dat deze hoogstens 7 graden mag zijn. Diepgevroren producten moeten bewaard worden bij -18 graden of kouder. Warme levensmiddelen moeten altijd boven de 60 graden worden bewaard.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening
Restaurant Par Hasard Almere omgetoverd tot all you can eetcafé

Restaurant Par Hasard op het Belfortplein in Almere Stad past haar concept aan en wordt het gezellige en toegankelijke All you can eetcafé by Par Hasard. Hiermee sluit het restaurant beter aan op de wensen van een groot deel van de bewoners en bezoekers van Almere en speelt zij in op de ...

Wet- en regelgeving Financieel Ondernemen
Checklist naheffingsaanslag btw helpt ondernemers na gemiste btw-deadline

Het afgelopen kwartaal misten ca. 64.000 ondernemers de deadline om hun btw-aangifte en bijbehorende betaling te doen. Dit is zonde, want wie de deadline heeft gemist, ontvangt een dezer dagen een naheffingsaanslag, veelal met boete. Vooral startende ondernemers zijn nog niet gewend aan de terugk...

Ondernemen
Je eigen foodtruck beginnen? Dit moet je weten!

Een buurtfeest of festival is tegenwoordig niet meer compleet zonder foodtruck. Leuk om er af en toe een burger te bestellen, maar nóg leuker om er zelf één te beginnen. Gaat jouw ondernemershart er sneller van kloppen? Lees dan dit artikel vol handige tips voor het beginnen ...

Lunch Diner Opening
Nieuwe hotspot in Amsterdam-Noord [Foto's]

Bar-restaurant IJver heeft haar deuren voor gasten geopend op de NDSM-werf in Amsterdam Noord. Ruim een jaar lang liepen hier werklieden in en uit nadat er vijf jaar geleden de eerste plannen werden gemaakt. Het team, bestaande uit 5 jonge ambitieuze ondernemers, kan niet wachten om van deze feno...

Achtergronden Tech
Ook restaurants moeten innoveren: “Wie nu nog op papier werkt, loopt hopeloos achter”

Zelfs in onze sector, die op zich als vrij traditioneel te boek staat, maken we inmiddels gebruik van technologische hulpmiddelen. Het zijn babystapjes, toegegeven, maar wie anno nu de personeelsplanning nog in excel bijhoudt en de recepturen in een kladblok noteert, loopt hopeloos achter. Ik bev...

trends Koffie & thee
Dit zijn de actuele koffietrends en -ontwikkelingen

Technologische ontwikkelingen van koffiemachines Koffiemachines worden steeds geavanceerder. Door de automatisering en technologische ontwikkelingen wordt koffie alsmaar naar een hoger niveau getild zowel thuis, in de horeca als op de werkvloer. Aan de hand van recente voorbeelden laten we zien w...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: