Mag je op straat eten verkopen?

16 maart 2017 | Roy Spijker

Met de lente en Koningsdag in aantocht is het verleidelijk om op straat eten te verkopen. Toch gaat het hier vaak nog mis. Jaarlijks worden er door de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit met Koningsdag boetes uitgedeeld aan kraamhouders die hun zaken niet op orde hebben. En de prijs die je daarvoor moet betalen is niet mis. Een boete voor het verkopen van onveilige levensmiddelen ligt tussen de 525 euro en 1050 euro.

DOWNLOAD HIER GRATIS DE MAARTEDITIE VAN LUNCHROOM!

Waar moet je op letten
De NVWA heeft een lijst opgesteld met een aantal punten waarmee rekening gehouden moet worden wanneer levensmiddelen bij een kraam worden verkocht. Zo moeten er (stromend) water en zeep aanwezig zijn waarmee de bereider of verkoper zijn handen kan wassen. Ook moeten de ruimte en het materiaal volledig zijn schoongemaakt. Daarnaast mag er geen vuil water in het eten waaien, mogen omstanders het eten niet aanraken, mogen levensmiddelen niet direct op de grond staan en mogen langslopende dieren niet in de buurt van het eten komen.

Temperatuur
Volgens de NVWA was tijdens Koningsdag 2016 het grootste probleem dat eten niet op de juiste temperatuur werd bewaard. In de Warenwet Bereiding en Behandeling van Levensmiddelen staat beschreven op welke temperatuur bederfelijke levensmiddelen bewaard moeten worden. Staat er geen bewaartemperatuur op de verpakking, dan geldt voor gekoelde opslag dat deze hoogstens 7 graden mag zijn. Diepgevroren producten moeten bewaard worden bij -18 graden of kouder. Warme levensmiddelen moeten altijd boven de 60 graden worden bewaard.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening Coronacrisis
Grootste terras van Hoofddorp klaar voor heropening

Het grootste terras van Hoofddorp bij het Novotel Amsterdam Schiphol Airport opent op 1 juni weer haar deuren. General Manager Floris Licht hoopt vooral dat locals het terras vanaf deze dag weer weten te vinden. Novotel Amsterdam Schiphol Airport heeft een prachtig terras, waar tot wel zeventig m...

Koffie & thee Utrecht
30ml Coffee & Food maakt een feestje van de heropening op 1 juni

De afgelopen maanden was het rustig in de ‘huiskamers’ van 30ml. Alle vestigingen waren open voor TO GO, maar de gezelligheid die de zaken normaliter zo typeert hebben de medewerkers echt gemist. Gelukkig openen ook zij vanaf 1 juni om 12:00 uur weer de deuren voor het nuttigen ter plaat...

Economie Coronacrisis
Horeca al in eerste kwartaal zeer zwaar getroffen door de crisis

De horeca is een van de zwaarst getroffen sectoren door de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. De omzet nam in het eerste kwartaal van 2020 met 14 procent af ten opzichte van het voorgaande kwartaal, meldt het CBS. Dit was de eerste omzetdaling in 7 jaar tijd. Het volume, de voor...

Bezorgen Vega
Supergewassen, eitwitvervangers en plantaardige melk over tien jaar normaal

Maaltijdplatform Deliveroo deed onderzoek* onder tech-minded Nederlanders van 18 jaar en ouder over de toekomst van voeding gedreven door techniek, zoals supergewassen, kweekvlees, 3D-geprint voedsel en persoonlijke voeding op basis van het eigen DNA. Zij blijken een sterke voorkeur te hebben voor &...

Branded Content
Veiligheidsproducten worden nieuwe reclamedragers

Horecaondernemers hebben groen licht gekregen om per 1 juni weer te openen.Met deze bijzondere printproducties kunnen horecaondernemers de aandacht op zichzelf vestigen of zelfs gebruiken voor hun marketing en eigen reclame. Voorbereiding is heel belangrijk: Plaats daarom specifieke gedragsregel...

Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Slecht levensgedrag, definitief oordeel in zicht?

Het openen van een restaurant gaat niet zomaar. Los van alle praktische zaken moeten de nodige vergunningen worden aangevraagd, waaronder in veel gevallen een exploitatievergunning op grond van de (algemene) plaatselijke verordening en een Drank- en Horecawetvergunning. Hierbij stuit men doorgaans o...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: