Mag je op straat eten verkopen?

16 maart 2017 | Roy Spijker

Met de lente en Koningsdag in aantocht is het verleidelijk om op straat eten te verkopen. Toch gaat het hier vaak nog mis. Jaarlijks worden er door de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit met Koningsdag boetes uitgedeeld aan kraamhouders die hun zaken niet op orde hebben. En de prijs die je daarvoor moet betalen is niet mis. Een boete voor het verkopen van onveilige levensmiddelen ligt tussen de 525 euro en 1050 euro.

DOWNLOAD HIER GRATIS DE MAARTEDITIE VAN LUNCHROOM!

Waar moet je op letten
De NVWA heeft een lijst opgesteld met een aantal punten waarmee rekening gehouden moet worden wanneer levensmiddelen bij een kraam worden verkocht. Zo moeten er (stromend) water en zeep aanwezig zijn waarmee de bereider of verkoper zijn handen kan wassen. Ook moeten de ruimte en het materiaal volledig zijn schoongemaakt. Daarnaast mag er geen vuil water in het eten waaien, mogen omstanders het eten niet aanraken, mogen levensmiddelen niet direct op de grond staan en mogen langslopende dieren niet in de buurt van het eten komen.

Temperatuur
Volgens de NVWA was tijdens Koningsdag 2016 het grootste probleem dat eten niet op de juiste temperatuur werd bewaard. In de Warenwet Bereiding en Behandeling van Levensmiddelen staat beschreven op welke temperatuur bederfelijke levensmiddelen bewaard moeten worden. Staat er geen bewaartemperatuur op de verpakking, dan geldt voor gekoelde opslag dat deze hoogstens 7 graden mag zijn. Diepgevroren producten moeten bewaard worden bij -18 graden of kouder. Warme levensmiddelen moeten altijd boven de 60 graden worden bewaard.

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Duurzaamheid
Nestlé gaat voor 100 procent recyclebare verpakking in 2025

Nestlé heeft vanmiddag, tijdens de Nationale Circulaire Economie Conferentie in Den Haag, samen met meer dan 70 andere bedrijven en milieuorganisaties het ‘Plastic Pact’ ondertekend. Het pact is een initiatief van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De ondertekenaars ...

trends Duurzaamheid
'The Future 50': gewassen met een lage foodprint

‘The Future 50 Foods’ is een lijst van 50 plantaardige voedingsmiddelen die de voedingswaarde van onze maaltijden kunnen verhogen terwijl tegelijkertijd het negatieve effect van de voedselproductie op de planeet drastisch wordt verminderd. Gisteren presenteerde Knorr, in samenwerking met...

Opening Koffie & thee Utrecht
Opent 30ml Coffee Roasters straks vierde vestiging in Utrecht?

Vrijdag 22 februari om 14:00 uur start een crowdfunding-actie, waarmee 30ml haar 4e vestiging in Utrecht wil openen. Het is de bedoeling dat de specialty coffee bar medio april haar deuren opent aan de Nachtegaalstraat 61. Al langere tijd loopt barista Michel Tijdgat rond met het idee om een eige...

Achtergronden KHN
Gezondheid en horeca: kleinere porties en minder zout

73 procent van de horecaondernemers is volop bezig om zijn aanbod van eten en drinken gezonder te maken. Dat doen ze door het gebruik van dagverse, lokale producten, vloeibare vetten, minder zout en door meer vegetarische gerechten op de menukaart aan te bieden. Dat blijkt uit onderzoek van KHN. D...

Opening Bed&Breakfast
Amersfoortse lunchroomeigenaar gaat B&B openen

Eén van de meest uitgesproken horecaondernemers in Amersfoort, Dirk-Jan Stip van lunchzaak Coffee Corazon, gaat een B&B openen. Volgens hem sluit het huidige hotelaanbod niet aan bij het karakter van de stad. “De binnenstad van Amersfoort is zo leuk en gezellig, zo uniek… Maa...

Achtergronden Culinair
IENS verdwijnt en verliest 5000 restaurants

De Nederlandse reserveringswebsite IENS gaat verder onder de internationale merknaam TheFork. Ongeveer de helft van de restaurants verdwijnt daarmee van de website, maar met het oog op de internationale bekendheid van TheFork hoeft dat geen probleem te zijn. IENS was immers een (te) lokaal product. ...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: