Mag je op straat eten verkopen?

16 maart 2017 | Roy Spijker

Met de lente en Koningsdag in aantocht is het verleidelijk om op straat eten te verkopen. Toch gaat het hier vaak nog mis. Jaarlijks worden er door de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit met Koningsdag boetes uitgedeeld aan kraamhouders die hun zaken niet op orde hebben. En de prijs die je daarvoor moet betalen is niet mis. Een boete voor het verkopen van onveilige levensmiddelen ligt tussen de 525 euro en 1050 euro.

DOWNLOAD HIER GRATIS DE MAARTEDITIE VAN LUNCHROOM!

Waar moet je op letten
De NVWA heeft een lijst opgesteld met een aantal punten waarmee rekening gehouden moet worden wanneer levensmiddelen bij een kraam worden verkocht. Zo moeten er (stromend) water en zeep aanwezig zijn waarmee de bereider of verkoper zijn handen kan wassen. Ook moeten de ruimte en het materiaal volledig zijn schoongemaakt. Daarnaast mag er geen vuil water in het eten waaien, mogen omstanders het eten niet aanraken, mogen levensmiddelen niet direct op de grond staan en mogen langslopende dieren niet in de buurt van het eten komen.

Temperatuur
Volgens de NVWA was tijdens Koningsdag 2016 het grootste probleem dat eten niet op de juiste temperatuur werd bewaard. In de Warenwet Bereiding en Behandeling van Levensmiddelen staat beschreven op welke temperatuur bederfelijke levensmiddelen bewaard moeten worden. Staat er geen bewaartemperatuur op de verpakking, dan geldt voor gekoelde opslag dat deze hoogstens 7 graden mag zijn. Diepgevroren producten moeten bewaard worden bij -18 graden of kouder. Warme levensmiddelen moeten altijd boven de 60 graden worden bewaard.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interview
Reportage: Koffie en Jij, Hilversum [video]

Koffie en jij is een gezellige lunchroom midden in het centrum van Hilversum. Je kan hier genieten van allerlei vegan of vegetarische gerechten. Met de huiselijke sfeer kan je er op je gemak een kopje koffiedrinken en even ontsnappen van het drukke leven. Koffie en jij richt zich vooral op de men...

Lunch Fastservice
Restaurant nNea serveert bekroonde pizza’s nu ook tijdens lunch

Sinds de opening in 2019 veroveren nNea’s Napolitaanse pizza’s de harten van velen. Italiaanse experts riepen het restaurant zelfs uit tot een van de beste pizzeria’s van Europa. nNea’s deegmeesters kunnen er geen genoeg van krijgen, daarom opent het restaurant haar deuren nu...

Interview
Maggie Blue: All-day (and night) concept in Alphen aan den Rijn [video]

Van lunch tot dj’s en livemuziek op de vrijdag- en zaterdagavonden: Maggie Blue in Alphen aan den Rijn heeft het allemaal. Sinds 24 juli 2017 zijn de deuren van Maggie Blue geopend. Sindsdien hebben ze erg veel gedaan om uniek te zijn, maar ook aanspreekbaar en inspirerend voor gasten. Mike, (...

Interview
Reportage: Eetcafé Joos, De Bilt [video]

In juli 2015 opende eetcafé Joos haar deuren. Met buiten 56 zitplekken en binnen 30 zitplekken is het een van de meest bruisende eetcafés in de Bilt. Jolanda Wouters is de trotse eigenaar van Joos en vertelt in geuren en kleuren over haar ondernemerschap. Wanneer je binnen komt lope...

Achtergronden
Vaders missen verschoonplekken in de horeca

83% van de Nederlandse vaders met jonge kinderen heeft weleens meegemaakt dat er, op het moment dat de luier van zijn kindje vervangen moest worden, geen verschoonplek op een openbaar herentoilet aanwezig was, bijvoorbeeld in een restaurant of bij een tankstation. Twee derde van de vaders vindt ...

Awards
Edwin Hollanders maakt de Lekkerste Pannenkoek van 2020

Edwin Hollanders wordt twee keer eerste bij De Lekkerste Pannenkoek van 2020. Hij won tijdens de Horecava met zijn creatie 'Hollanders krijg je 'm niet' niet alleen de eerste prijs van de proefjury, maar ook de kinderjuryprijs. Edwin werkt bij Pannenkoekenhuis De Perdstal in Venray. D...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: