Maak een ‘signature’ brood voor jouw lunchroom

Auteur: Redactie
Maak een ‘signature’ brood voor jouw lunchroom

Als horecaondernemer kun je je gasten verrassen met brood. Door gevulde broden, artistieke decoraties en ongebruikelijke smaakcombinaties te gebruiken, creëer je een ‘signature’ brood waar jouw gasten voor terugkomen.

Ga op zoek naar interessante combinaties en laat diversiteit zien. Door regelmatig nieuwe broodvarianten toe te voegen, ontdekken je gasten telkens iets nieuws en blijven ze nieuwsgierig en geïnteresseerd.

Dit artikel maakt onderdeel uit van de themamaand Horeca & Brood. Alle artikelen uit deze themamaand zijn hier te vinden.

Gevulde broden

Een gevuld brood ziet er de buitenkant misschien normaal uit, maar is van binnen gevuld met smakelijke ingrediënten. Hier zijn een paar suggesties voor als je zelf brood bakt:

1. Brood gevuld met kaas en kruiden: vul je brooddeeg met een mix van verschillende kazen zoals mozzarella, cheddar en Parmezaanse kaas. Voeg er wat knoflook en kruiden aan toe zoals rozemarijn of tijm. Zodra je het brood bakt, smelten de kazen.
2. Brood met noten en gedroogd fruit: voeg noten zoals walnoten of amandelen en gedroogd fruit zoals rozijnen of vijgen toe aan je brooddeeg. Dit geeft het brood een specifieke smaak en maakt het geschikt als bijgerecht.
3. Gevuld ontbijtbrood: bereid een brood gevuld met ontbijtingrediënten zoals spek, eieren en kaas. Laat het brooddeeg rijzen, rol het uit tot een rechthoek en verdeel de ingrediënten erover. Rol het deeg vervolgens op tot een ‘jelly roll’, laat het weer rijzen en bak het tot het goudbruin en gaar is. Zo heb je een broodgerecht dat ideaal is voor een brunchmenu.

Decoreren

Door decoraties toe te voegen, kun je een uniek brood creëren dat nog aantrekkelijker oogt.

1. Brood met figuren en patronen: gebruik een mes om patronen in het deeg te snijden voordat je het bakt. Dit proces wordt ook wel insnijden of ‘scoring’ genoemd. Denk hierbij aan bladeren, bloemen, eenvoudige geometrische vormen of zelfs het logo of naam van jouw horecabedrijf.
2. Kleurrijke toppings: voeg kleur toe aan je brood door verschillende toppings te gebruiken. Bestrooi het deeg bijvoorbeeld met paprikapoeder, kurkuma of gedroogde kruiden zoals peterselie en bieslook voordat je het bakt. Dit geeft een mooie textuur en kleur aan de korst van het brood.
3. Gevlochten brood: maak van het brooddeeg lange strengen en vlecht deze samen. Dit ziet er niet alleen bijzonder uit, maar zorgt ook voor een speciale textuur.

Ongebruikelijke smaakcombinaties

Waarom zou je je houden aan de traditionele smaken als je iets nieuws kunt proberen? Met bijvoorbeeld deze ongebruikelijke maar smaakvolle smaakcombinaties kun jij je onderscheiden:

1. Brood met chocolade en chili: voeg pure chocoladestukjes en een snufje chilipoeder toe aan je brooddeeg. De combinatie van de zoete chocolade en de pittige chili zorgt voor bijzondere smaak.
2. Brood met olijven en citroen: voeg gehakte olijven en geraspte citroenschil toe aan het brooddeeg. De combinatie van de zoute olijven en de frisse citroen geeft het brood een aromatische en verfrissende smaak.
3. Brood met knoflook en rozemarijn: knoflook en rozemarijn zijn voorbeelden van klassieke smaken die goed samengaan in brood. Voeg fijngesneden knoflook en verse rozemarijn toe aan het deeg voor een geurig en smaakvol brood.

Themabroden

Door themabroden te introduceren die speciaal zijn gemaakt voor feestdagen, evenementen of seizoenen, bied je iets opvallends aan waar gasten graag van willen proeven.

1. Seizoensbroden: maak gebruik van seizoensgebonden ingrediënten, zoals pompoen in de herfst, cranberry's in de winter, verse kruiden in de lente en bessen in de zomer. Dit zorgt niet alleen voor smaakvariatie, maar draagt ook bij aan de sfeer van het seizoen.
2. Feestdagbroden: creëer speciale broden voor feestdagen zoals kerst, Pasen of Halloween. Voeg specerijen als kaneel en nootmuskaat toe voor een warm winterbrood tijdens de feestdagen of gebruik paaseitjes en gekonfijte vruchten voor een kleurrijk paasbrood.
3. Regionale en culturele thema's: experimenteer met broodrecepten uit verschillende culturen en regio's. Bijvoorbeeld een Italiaanse ciabatta gevuld met zongedroogde tomaten en olijven. Dit voegt een internationaal tintje toe aan jouw aanbod.

Foto: Canva

Blijf op de hoogte!

Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste luchroomnieuws en één keer per week de digitale nieuwsbrierf van Lunchroom ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.

Overig nieuws