Lunchroompanel: Ik verwacht in de toekomst nog minder voedsel te hoeven verspillen

Auteur: Redactie
Lunchroompanel 11 oktober 2023
Lunchroompanel: Ik verwacht in de toekomst nog minder voedsel te hoeven verspillen Niet alle leden van het lunchroompanel op de foto zijn altijd in de gelegenheid om te reageren

In de rubriek ‘Het Lunchroompanel’ worden actuele ondernemersvraagstukken beantwoord door ondernemers in horecadagzaken uit het hele land. Horecaondernemers gooien minder voedsel weg dan 4 jaar geleden. Sinds 2019 nam de voedselverspilling binnen de branche met 9,2 procent af: er wordt nu 5 miljoen kilogram minder eten in de prullenbak gegooid. Toch verspilt de horeca nog altijd 55,4 miljoen kilo voedsel per jaar, blijkt uit onderzoek van Rabobank. De stelling luidt: ‘Ik verwacht in de toekomst nog minder voedsel te hoeven verspillen.’

Freek Weel, director of operations bij Vascobelo:

“Voedselverspilling is inderdaad een groot thema. Naast dat we streven naar een duurzamere wereld kost voedselverspilling ook een hoop geld. Vandaar dat we bewust bezig zijn met registratie van waste op dagelijkse basis. We houden alle individuele producten bij die we weggooien. Van hele maaltijden tot schijfjes komkommer. Ook brengen we producten in kaart die veel verspilling veroorzaken en proberen we die minder te gebruiken op nieuwe menukaarten. Als laatste werken we met het initiatief van Too Good To Go om overgebleven voedsel tegen een gereduceerd tarief aan klanten te verkopen.”

Jurgen de Ruijter van Stiefkwartierke in Breda:

"Wij verwachten nog minder voedsel weg te gooien. Dit is wat we de afgelopen jaren (meer dan 30 jaar) altijd al deden moet ik zeggen. Onze voedselverspilling was altijd in enkele percentages te omvatten. We hoefden, en gelukkig hoeven we nog steeds nauwelijks iets weg te gooien. Dit heeft puur te maken met de ervaring die we de afgelopen 40 jaar hebben opgedaan qua inkoop, maar ook aan de creativiteit binnen de keuken. Je kunt een product wat op een bepaalde dag overblijft, vaak gebruiken bij een gerecht wat de volgende dag weer ingezet kan worden. Vooral in deze tijd van economische verschillen en dergelijke zijn we zeer bewust bezig met streven naar minder voedselverspilling. En ik moet eerlijk zeggen dat ons eigen economische belang hierin een ondergeschikte rol speelt. We bekommeren ons eerder over het milieu dan onze euro's. Uiteindelijk zijn we er allemaal bij gebaat bij een goed en leefbaar klimaat en milieu."

Anielka Menner van lunchroom Smaak Lokaal in Rijen:

“Wij verwachten inderdaad in de toekomst nog minder voedsel te verspillen. Vanwege de extreem hoge kostenstijgingen worden we gedwongen om kritischer naar de porties te kijken om voldoende marge te houden. Daarnaast verwachten we dat het aantal platforms zoals Too Good To Go toeneemt, en verspilling daardoor afneemt. Wij maken nu al gebruik van zo’n platform.”

Bartjan Hendriksen van lunchroomketen Toastable:

“Dit vind ik een lastige want wij gooien al erg weinig voedsel weg. Dat komt doordat we heel efficiënt inkopen en bijna alle ingrediënten voor meerdere doeleinden gebruiken. Als een bepaalde tosti niet goed verkoopt, worden de ingrediënten van die tosti gebruikt voor een andere tosti. Ik vermoed dat de grootste bron van verspilling bij ons komt van het eten dat mensen op hun bord laten liggen. De laatste jaren merken we dat er veel meer wordt afgehaald dan vroeger. Men vind het nu normaler om eten af te halen en ergens anders op te eten. Hierdoor vragen ook steeds meer mensen of ze de restjes mee mogen nemen; de ‘doggy bag’. Wij bieden het vaak ook aan als we zien dat iemand zijn of haar halve tosti laat liggen. Bijna altijd zijn deze gasten verheugd als we het aanbieden en nemen ze de halve tosti in een bakje mee naar huis. Als deze trend doorzet, hoeven we inderdaad nog minder voedsel te verspillen in de toekomst.”

Wil je alle reacties op stellingen lezen? Klik dan hier.

Blijf op de hoogte!

Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste luchroomnieuws en één keer per week de digitale nieuwsbrierf van Lunchroom ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.

Overig nieuws