Lunchen met de baas? Liever niet!

16 februari 2015 |
Lunchen met de baas? Liever niet!<

Nederlandse werknemers lunchen liever niet met hun baas. De lunch is om te ontspannen, en dat kan niet met de baas erbij, zegt bijna 30 procent
van de Nederlanders. Ook collega’s van andere afdelingen zijn geen populaire tafelgenoten. 22% wil niet met hen aan tafel. Dat blijkt uit onderzoek van bedrijfscateraar Eurest naar lunchgedrag op het werk onder ruim 1.000 werkenden. Herken je dit beeld in je eigen lunchroom?

Vrouwen
Vooral vrouwen (33 procent) kijken niet uit naar een gezellige lunch met hun leidinggevende. Mannen zijn met 25 procent iets minder negatief, maar ook voor hen is de manager de minst populaire tafelgenoot. Uit het onderzoek is op te maken dat werknemers de lunch als een ontspannen, sociaal moment op de dag zien. Collega’s van andere afdelingen zijn ook niet populair, want die hebben we niks te melden. Een klein percentage luncht het liefst niet met directe collega’s. Anouk Kogelman van Eurest: ‘De lunch is voor sommigen het moment van de dag om even los te komen van het werk. Anderen willen juist even netwerken met collega’s van andere afdelingen. Bedrijfsrestaurants moeten daar op inspelen door eenpersoonstafels, maar ook lange aanschuiftafels te plaatsen, zodat iedereen laagdrempelig aan kan schuiven. Informeel netwerken met de baas tijdens de lunch kan juist heel slim zijn!’

Over werk praten tijdens de lunch is een 'no-go'
Hoe gezellig we de lunch ook vinden, er zijn altijd ergernissen te vinden. De grootste ergernis van Nederlanders zijn collega’s die er een troep van maken. Broodkruimels in de boter en kaaskorstjes op tafel bezorgen bijna een kwart van de werknemers kippenvel. Ook smakkende collega’s en collega’s die praten met hun mond vol staan in de top 5 van de grootste ergernissen. Opvallend is dat veel mensen zich storen aan verspilling van collega’s. De types waarbij het oog altijd groter is dan de maag, waardoor eten onnodig in de prullenbak verdwijnt. ‘Om voedselverspilling te voorkomen hebben wij in onze bedrijfsrestaurants altijd doggybags bij de kassa liggen. Zo kunnen gasten die toch minder trek hadden dan ze vooraf dachten hun lunch meenemen voor later op de middag. Hopelijk nemen we de eventuele irritatie van tafelgenoten daarmee ook weg’, aldus Kogelman.

Top 5 grootste lunchergernissen op het werk

1. Collega’s die er een troep van maken – 24 procent

2. Smakkende collega’s – 20 procent

3. Collega’s die praten met hun mond vol – 15 procent

4. Collega’s die over het werk praten tijdens de pauze – 16 procent

5. Collega’s die altijd te veel opscheppen – 12 procent

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Achtergronden
Schiphol continueert samenwerking met HMSHost International

Amsterdam Airport Schiphol zet haar samenwerking met HMSHost International, de wereldleider op het gebied van eten & drinken, de komende jaren voort. Speerpunt in de samenwerking is de vernieuwde food & beverage strategie van Schiphol. In de nieuwe strategie staan flexibiliteit, kwaliteit, d...

KHN Coronacrisis
Horeca eerder dicht? ''Buitenproportioneel!''

Koninklijke Horeca Nederland vindt het voornemen van het kabinet om horeca in de Randstad (in zes veiligheidsregio's waar het aantal besmettingen met het coronavirus snel stijgt) waardeloos. Dirk Beljaarts, directeur van KHN noemt het in het NOS Radio 1 Journaal 'buitenproportioneel' en ...

Personalia Restaurant
Nieuwe restaurantmanager voor Wayback Burgers Breda

Sinds 7 september staat er een nieuwe kapitein in het vlaggenschip van Wayback Burgers in Breda; Roxanne Willemse. Met haar achtergrond in de keuken en het succesvol runnen van haar eigen bedrijf heeft ze alle tools in handen om het restaurant volledig eigen te maken en de groei van het restaurant i...

KHN Coronacrisis
KHN vreest extra coronamaatregelen in grote steden

Gisterenavond bereikte Koninklijke Horeca Nederland (KHN) het signaal dat er in enkele Nederlandse regio’s extra coronamaatregelen worden ingevoerd, die mogelijk ook voor de horeca zullen gelden. Via verschillende bronnen heeft KHN vernomen dat een verplichte horecasluiting om 24:00 voor een a...

Nice 'n Easy
De verschillen tussen TGT en THT

De NVWA controleert of bedrijven die zich met eten bezig houden zich aan de wetten en regels houden. Op de website van dit overheidsorgaan legt de NVWA de verschillen uit tussen ‘ten minste houdbaar tot’ en ‘te gebruiken tot.’ In de meeste gevallen stelt de fabrikant van h...

Achtergronden Fastservice
5000 gratis patatjes voor jonge aardappelkenners

Medio september vindt de jaarlijkse aardappeloogst plaats, aldus het perfecte moment om stil te staan bij het verse product van Bram Ladage. Ter ere van de aardappeloogst, deelt de Rotterdamse patatkoning vanaf vandaag maar liefst 5000 patatjes uit aan jonge patatliefhebbers. Dit gebeurt echter niet...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: