Lunchen met de baas? Liever niet!

16 februari 2015 |
Lunchen met de baas? Liever niet!<

Nederlandse werknemers lunchen liever niet met hun baas. De lunch is om te ontspannen, en dat kan niet met de baas erbij, zegt bijna 30 procent
van de Nederlanders. Ook collega’s van andere afdelingen zijn geen populaire tafelgenoten. 22% wil niet met hen aan tafel. Dat blijkt uit onderzoek van bedrijfscateraar Eurest naar lunchgedrag op het werk onder ruim 1.000 werkenden. Herken je dit beeld in je eigen lunchroom?

Vrouwen
Vooral vrouwen (33 procent) kijken niet uit naar een gezellige lunch met hun leidinggevende. Mannen zijn met 25 procent iets minder negatief, maar ook voor hen is de manager de minst populaire tafelgenoot. Uit het onderzoek is op te maken dat werknemers de lunch als een ontspannen, sociaal moment op de dag zien. Collega’s van andere afdelingen zijn ook niet populair, want die hebben we niks te melden. Een klein percentage luncht het liefst niet met directe collega’s. Anouk Kogelman van Eurest: ‘De lunch is voor sommigen het moment van de dag om even los te komen van het werk. Anderen willen juist even netwerken met collega’s van andere afdelingen. Bedrijfsrestaurants moeten daar op inspelen door eenpersoonstafels, maar ook lange aanschuiftafels te plaatsen, zodat iedereen laagdrempelig aan kan schuiven. Informeel netwerken met de baas tijdens de lunch kan juist heel slim zijn!’

Over werk praten tijdens de lunch is een 'no-go'
Hoe gezellig we de lunch ook vinden, er zijn altijd ergernissen te vinden. De grootste ergernis van Nederlanders zijn collega’s die er een troep van maken. Broodkruimels in de boter en kaaskorstjes op tafel bezorgen bijna een kwart van de werknemers kippenvel. Ook smakkende collega’s en collega’s die praten met hun mond vol staan in de top 5 van de grootste ergernissen. Opvallend is dat veel mensen zich storen aan verspilling van collega’s. De types waarbij het oog altijd groter is dan de maag, waardoor eten onnodig in de prullenbak verdwijnt. ‘Om voedselverspilling te voorkomen hebben wij in onze bedrijfsrestaurants altijd doggybags bij de kassa liggen. Zo kunnen gasten die toch minder trek hadden dan ze vooraf dachten hun lunch meenemen voor later op de middag. Hopelijk nemen we de eventuele irritatie van tafelgenoten daarmee ook weg’, aldus Kogelman.

Top 5 grootste lunchergernissen op het werk

1. Collega’s die er een troep van maken – 24 procent

2. Smakkende collega’s – 20 procent

3. Collega’s die praten met hun mond vol – 15 procent

4. Collega’s die over het werk praten tijdens de pauze – 16 procent

5. Collega’s die altijd te veel opscheppen – 12 procent

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Video
Op reportage: Eetcafé De Poort

Net buiten het centrum van Utrecht staat het gezellige eetcafé De Poort. Iedereen die in Utrecht woont kent dit café en komen er ook regelmatig. De Poort zorgt voor een uniek huiskamergevoel waar je kan uitrusten, bijkletsen en lekker eten en drinken. "Onze naam komt doordat ...

Video
Op Reportage: Brownies&downieS Harderwijk

Brownies&downieS... Een concept waar Pernilla Spijker uit Ermelo wel blij van werd. “Ik studeerde commerciële economie aan Windesheim in Zwolle. Ik had geen idee wat ik na de studie wilde doen. Een kantoorbaan is niks voor mij maar ik wilde graag iets voor mijzelf beginnen", aldu...

Video
Op Reportage: Panino di Pino

Simone Prestifilippo is samen met haar man Michael eigenaar van de lunchroom Panino di Pino. Panino di pino is een lunchroom waar de moderne Italiaanse sfeer samen met de heerlijke broodjes, Pasta’s en sorbetijs in het centraal staat. Panino di Pino is opgericht door de schoonvader van Sim...

Personalia Fastservice
Domino's krijgt Nederlandse CEO voor Europa

Domino's Pizza Enterprises Limited (ASX: DMP), moederorganisatie van Domino’s pizza Nederland publiceerde deze week haar halfjaarcijfers. In Europa realiseerde Domino’s een sterke omzetgroei van +9,4% tot €382,8m (+5,0% SSS) en een EBITDA €29,4m (+15,6%). Daarnaast opende D...

Video
Op Reportage: Het nieuwe Olivier

Brasserie Olivier in Bilthoven is met haar 37 jaar een van de oudste eetgelegenheden in het dorp. Sinds een half jaar is Olivier verhuisd naar een nieuwe locatie. En daar horen veranderingen bij. Eigenaresse Myrna Janssen vertelt trots haar verhaal. ‘’We zijn verhuisd naar de meest ce...

Bezorgen Achtergronden
Brabanders eten vooral kip met carnaval 

Brabantse carnavalsvierders eten graag kip. Dat blijkt uit cijfers van maaltijdplatform Deliveroo. Op basis van data van de carnavalsdagen afgelopen jaren bekeek het bedrijf waar zij tijdens carnaval een piek in bestellingen kunnen verwachten, en waar de feestgangers per stad het meest zin in hebben...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: