Lunchen met de baas? Liever niet!

16 februari 2015 |
Lunchen met de baas? Liever niet!<

Nederlandse werknemers lunchen liever niet met hun baas. De lunch is om te ontspannen, en dat kan niet met de baas erbij, zegt bijna 30 procent
van de Nederlanders. Ook collega’s van andere afdelingen zijn geen populaire tafelgenoten. 22% wil niet met hen aan tafel. Dat blijkt uit onderzoek van bedrijfscateraar Eurest naar lunchgedrag op het werk onder ruim 1.000 werkenden. Herken je dit beeld in je eigen lunchroom?

Vrouwen
Vooral vrouwen (33 procent) kijken niet uit naar een gezellige lunch met hun leidinggevende. Mannen zijn met 25 procent iets minder negatief, maar ook voor hen is de manager de minst populaire tafelgenoot. Uit het onderzoek is op te maken dat werknemers de lunch als een ontspannen, sociaal moment op de dag zien. Collega’s van andere afdelingen zijn ook niet populair, want die hebben we niks te melden. Een klein percentage luncht het liefst niet met directe collega’s. Anouk Kogelman van Eurest: ‘De lunch is voor sommigen het moment van de dag om even los te komen van het werk. Anderen willen juist even netwerken met collega’s van andere afdelingen. Bedrijfsrestaurants moeten daar op inspelen door eenpersoonstafels, maar ook lange aanschuiftafels te plaatsen, zodat iedereen laagdrempelig aan kan schuiven. Informeel netwerken met de baas tijdens de lunch kan juist heel slim zijn!’

Over werk praten tijdens de lunch is een 'no-go'
Hoe gezellig we de lunch ook vinden, er zijn altijd ergernissen te vinden. De grootste ergernis van Nederlanders zijn collega’s die er een troep van maken. Broodkruimels in de boter en kaaskorstjes op tafel bezorgen bijna een kwart van de werknemers kippenvel. Ook smakkende collega’s en collega’s die praten met hun mond vol staan in de top 5 van de grootste ergernissen. Opvallend is dat veel mensen zich storen aan verspilling van collega’s. De types waarbij het oog altijd groter is dan de maag, waardoor eten onnodig in de prullenbak verdwijnt. ‘Om voedselverspilling te voorkomen hebben wij in onze bedrijfsrestaurants altijd doggybags bij de kassa liggen. Zo kunnen gasten die toch minder trek hadden dan ze vooraf dachten hun lunch meenemen voor later op de middag. Hopelijk nemen we de eventuele irritatie van tafelgenoten daarmee ook weg’, aldus Kogelman.

Top 5 grootste lunchergernissen op het werk

1. Collega’s die er een troep van maken – 24 procent

2. Smakkende collega’s – 20 procent

3. Collega’s die praten met hun mond vol – 15 procent

4. Collega’s die over het werk praten tijdens de pauze – 16 procent

5. Collega’s die altijd te veel opscheppen – 12 procent

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Vega
Nieuw vegetarisch keurmerk voor restaurants

Dinsdag 12 november is het eerste echte vegetarische keurmerk voor restaurants gelanceerd. Het LEKKER VEGA Keurmerk is een initiatief van de Vegetariërsbond en doet met zijn indeling in niveaus recht aan het veelzijdige vega-aanbod in de Nederlandse horeca. Een win-win situatie voor restaurant ...

Koffie & thee Achtergronden
App spaarder 'wint' reis naar Italië bij Doppio Espresso

In september 2018 was de lancering van de Mijn Doppio App. Gasten van Doppio Espresso kunnen middels de app sparen voor gratis koffie, patisserie, lunch en als ultieme spaardoel een reis naar Milaan. In 2019 is het zover, de eerste gasten hebben 5000 punten bij elkaar gespaard. De trouwe gast van...

Interview Longread
Het succesverhaal van Brownies&downieS: “Eind dit jaar hebben we 57 lunchzaken”

In zeven jaar tijd van twee naar vijfenvijftig vestigingen. Thijs Swinkels, oprichter van Brownies&downieS, geniet nog steeds van de olievlek die zich vanuit het Brabantse Veghel heeft weten te verspreiden naar de rest van Nederland. Een mooie prestatie voor iemand die eigenlijk alleen maar werk...

Opening Den Haag
STAN&CO Den Haag gaat bijna open

Na een rigoureuze verbouwing van een jaar is STAN&CO Den Haag bijna klaar voor de opening. In het pand aan het Buitenhof wordt de laatste hand gelegd aan een bar-restaurant waar gasten gedurende de hele dag en avond terecht kunnen voor ontbijt, lunch, borrel en diner. De nieuwe gevel is voorzien...

Opening Rotterdam
Tweede Bagels & Beans aGoGo verovert Rotterdam

Binnenkort klotst de bagelliefde over de randen van de Koopgoot: woensdag 20 november opent Bagels & Beans de sluizen van bagels, koffie en geluk in FORUM Rotterdam. Op de eerste verdieping komt de vertrouwde Bagels & Beans, de begane grond is gereserveerd voor Bagels & Beans aGoGo. De t...

Wet- en regelgeving
Loondoorbetaling bij ziekte en re-integratie wordt duidelijker

Veel werkgevers in de horeca hebben moeite met de verplichting om het loon door te betalen van zieke werknemers. Ook zijn zij verantwoordelijk voor de re-integratie, al zijn zij zich daar vaak niet van bewust. Om werkgevers te ontzorgen, komt er per 1 januari 2020 een nieuw pakket aan maatregelen...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: