Interview: Winnaar Lekkerste Lunchroombroodje

4 december 2015
Interview: Winnaar Lekkerste Lunchroombroodje

Wekenlang zat George Walta al in spanning. Deze Haagse lunchroomondernemer is geen groentje op het gebied van broodjeswedstrijden
en de muur hangt vol met krantenknipsels, oorkondes en certificaten. Hier is een kenner aan het werk, een man die van ieder broodje een topgerecht wil maken. Toch had hij, bescheiden als hij is, niet gerekend op de overwinning. Toen het team van Lunchroom George in zijn zaak verraste, stond hij dan ook als aan de grond genageld. Zijn eerste reactie? “Dit kan toch niet… Is het echt waar?” Ja, het is echt waar. En zeer verdiend bovendien.

*Explosie van aandacht*
“Na het winnen van zo’n prijs krijg je een explosie van media-aandacht. Dat hebben we in 2012 ervaren toen we een broodjeswedstrijd wonnen. Op zaterdag bedienen we normaal 80 tafels. De zaterdag na de wedstrijd waren dat er 120. In totaal hebben wij hier 18 tafels, dus je kunt wel uitrekenen hoe de bezettingsgraad dan is. Ongelofelijk. We zetten ons schrap voor een nieuwe storm”, vertelt George opgetogen. De prijs is in goede handen bij deze Haagse smaakkunstenaar die weet hoe hij de media kan bereiken. Inmiddels zijn de eerste contacten gelegd. Een mediaoffensief is aanstaande.



*Witbrood mag weer*
De ‘road to success’ is meestal het zwaarst, dus we vlakken ook de voorbereidingen niet uit. “Hoe ik op de receptuur voor het Bosbrietje gekomen ben? Meestal laat ik mij inspireren door foto’s en gerechten. Kaas en fruit vind ik een interessante combinatie, en als kind was ik al weg van een boterham met aardbeien. Een witte boterham, welteverstaan. Tegenwoordig zijn er zoveel mensen bang om brood te eten, en dat geldt dan zeker voor witbrood. Jammer eigenlijk, want brood is al eeuwenlang een belangrijke voedingsbron voor de mens.”

*Over het Bosbrietje*
De jury van vakblad Lunchroom ging in het diepste geheim op locatie proeven. Het Bosbrietje is een prachtige winnaar, mede door de gewaagde smaakcombinaties en de mooie presentatie. Enkele flarden uit de juryrapporten: ‘De combinatie van kaas en fruit is fris en verrassend’, ‘Eén van de meest hanteerbare broodjes van de laatste jaren’ en ‘De verschillende smaken zijn zeer goed in balans’. Het broodje is op verschillende momenten door verschillende ‘mystery guests’ geproefd, en de constante kwaliteit heeft de jury overtuigd. Ook het gebruik van een luxe variant van de witte pistolet viel in goede aarde, net als het gebruik van vers fruit.

~Thijs Jacobs~

Overig nieuws