Interview: lunchroom en tapasbar in historisch luchthavengebouw

3 april 2018 | Thijs Jacobs

Voor de oorlog was het een burgerluchthaven, tijdens de oorlog werd het bezet door de Duitsers, daarna vloog er de Koninklijke Luchtmacht met straaljagers. Tegenwoordig vind je in het rijksmonumentale luchthavengebouw in Eindhoven een lunchroom en tapasbar.

‘Eindhoven bezit het mooiste luchthavengebouw’, werd bij de opening in 1935 geroepen. Iets dat Hanny Arens (45) niet zal ontkennen. De Bladelse kocht in 2011 het rijksmonument van de gemeente Eindhoven met het plan een deel van het gebouw weer openbaar te maken voor het publiek. “Maar ik heb de afgelopen jaren met mijn team hard gewerkt aan mijn bedrijf Bed & Breakfast Europe B.V, dat in de linkervleugel naast de vluchttoren is ondergebracht.” Met de website Bedandbreakfast.eu zijn zij de grootste website voor Bed & Breakfasts, met maar liefst drie miljoen kamers en appartementen wereldwijd. Dit jaar werd het tijd om het horecaplan ten uitvoer te brengen.

Vergaderen in een verkeerstoren

Van oudsher kennen de Eindhovenaren de locatie als Welschap, vernoemd naar het voormalige buurtschap Welschap ten westen van Eindhoven, vandaar ook de naam van het restaurant. Tegenwoordig ligt op het oude vliegveld de nieuwbouwwijk Meerhoven, een groeiende wijk qua inwoners en levendigheid, maar (nog) niet qua horeca-aanbod.  Voor mensen die wonen of werken in de wijk is Echt Welschap dan ook een grote aanwinst. Inmiddels weet menig Eindhovenaar het restaurant te vinden voor een lunch, tapas of een borrel en huren bedrijven regelmatig het oude kantoor van de luchtverkeersleider in de oude verkeerstoren, die dienstdoet als vergaderruimte.

Interieurconcept

Voor het ontwerp en bouw van het interieur ging Hanny Arens aan de slag met een aantal oude bekenden. Het interieur is ontworpen door Mehdi le Mair van KingKongs, die wereldwijd mooie concepten in de horeca op zijn naam heeft staan. De interieurbouw is uitgevoerd door Paul Theuws Interieurs uit Westerhoven, echte vakmensen met oog voor detail. In de rechtervleugel naast de verkeerstoren heeft de ruimte waar vroeger het KLM-restaurant gevestigd was, een ware metamorfose ondergaan. Een stijlvol en ruim interieur met natuurlijke materialen als marmer, hout, stijlvolle designmeubels en jaren dertig lampen die een duidelijke link met het verleden hebben.

Echt ondermerschap

Bedrijfsleider van Echt Welschap is de jonge horecatopper Ralph Gijbels (24). Hij had nog maar net zijn opleiding aan de hotelschool afgerond, maar al veel ervaring opgedaan tijdens en naast zijn studie, ook in Londen en Nieuw-Zeeland. Maar dit was voor Ralph de ideale mogelijkheid om zijn droom te realiseren. Met lunchroom en tapasbar Echt Welschap heeft Eindhoven sinds kort een plek gekregen waar buurtbewoners en personeel van het nabijgelegen Flight Forum - en anderen-  terecht kunnen voor een hapje en drankje. En wat de kaart betreft vallen vooral de vele Italiaanse en Spaanse accenten op. “We hebben heerlijke piadina’s, versgebakken brood, Italiaanse hammen, ambachtelijke boerenkaas, biologische koffie, een goede wijnkaart en lekkere koude en warme tapas a la plancha”, vat bedrijfsleider Ralph Gijbels samen. “En niet te vergeten ambachtelijk Italiaans ijs.”

Echt Welschap
Zandkasteel 43
5658 BE  Eindhoven
www.echtwelschap.nl

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Achtergronden
Download nu de decembereditie van Lunchroom

Hij is er weer! Voor wie dit jaar goed wil afsluiten, hebben we de decembereditie van Lunchroom als download op de website geplaatst. Je kunt de uitgave downladen via deze link. Natuurlijk blikken we terug op het afgelopen jaar met het Horeca Jaaroverzicht, maar kijken we ook naar het heden en de to...

Achtergronden Culinair
Kerstmenu: Spoom en foie gras uit de gratie 

In bijna de helft van de Nederlandse restaurants wordt deze Kerst hert als hoofdgerecht gereserveerd. Hiermee is hert het populairste hoofdgerecht op de kerstmenu’s in de Nederlandse horeca. In Nederland betaal je in 2018 gemiddeld € 61,- voor een vijfgangen kerstdiner. Goedkoop eten doe ...

F&B Den Haag
Plek voor ruim 60 F&B-concepten in Haagse binnenstad

De binnenstad van Den Haag is uitgegroeid tot één van de meest aantrekkelijke winkelgebieden van Nederland. Toch is er nog ruimte om verder te verbeteren. Op basis van de horecabenchmark tussen de vijf grootste steden, blijkt dat het aanbod Food & Beverage (F&B) beperkt is. Er ...

Onderwijs Ondernemen
Training horeca-concepting: "Ik geef je de ultieme checklist mee!"

Op 21 januari 2019 vindt de eerstvolgende trainingsdag over 'concepting' plaats in Bunnik. Onderscheidend zijn met je zaak is immers lastig, zeker met de hoeveelheid trends die je om de oren vliegen en al die zaken om je heen die ook vernieuwend (denken te) zijn. Hoe val jij dan juist op? De...

Achtergronden Lunchroom
Bagels & Beans kerstactie voor Muziekids

Muziek doet (ver)wonderen. Tijdens het luisteren naar muziek of het bespelen van een instrument vergeet je even de wereld om je heen. Stichting Muziekids zorgt dat kinderen tijdens een verblijf in het ziekenhuis muziek kunnen beleven. Een prachtig goed doel voor de jaarlijkse kerstactie van Bagels &...

Wet- en regelgeving Achtergronden
Consumentenbond: hygiënescore horeca moet toegankelijk blijven

De Consumentenbond roept de Tweede Kamer op de openbaarmaking van de inspectiegegevens van de horeca gemakkelijk toegankelijk te houden. Het kabinet wil alleen nog maar samenvattingen van de inspectierapporten publiceren, zonder overzichtelijke kleurcodering. De Consumentenbond vindt dit onacceptabe...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2018 - Uitgeverij PS

Uitgave door: