Interview: lunchroom en tapasbar in historisch luchthavengebouw

3 april 2018 | Thijs Jacobs

Voor de oorlog was het een burgerluchthaven, tijdens de oorlog werd het bezet door de Duitsers, daarna vloog er de Koninklijke Luchtmacht met straaljagers. Tegenwoordig vind je in het rijksmonumentale luchthavengebouw in Eindhoven een lunchroom en tapasbar.

‘Eindhoven bezit het mooiste luchthavengebouw’, werd bij de opening in 1935 geroepen. Iets dat Hanny Arens (45) niet zal ontkennen. De Bladelse kocht in 2011 het rijksmonument van de gemeente Eindhoven met het plan een deel van het gebouw weer openbaar te maken voor het publiek. “Maar ik heb de afgelopen jaren met mijn team hard gewerkt aan mijn bedrijf Bed & Breakfast Europe B.V, dat in de linkervleugel naast de vluchttoren is ondergebracht.” Met de website Bedandbreakfast.eu zijn zij de grootste website voor Bed & Breakfasts, met maar liefst drie miljoen kamers en appartementen wereldwijd. Dit jaar werd het tijd om het horecaplan ten uitvoer te brengen.

Vergaderen in een verkeerstoren

Van oudsher kennen de Eindhovenaren de locatie als Welschap, vernoemd naar het voormalige buurtschap Welschap ten westen van Eindhoven, vandaar ook de naam van het restaurant. Tegenwoordig ligt op het oude vliegveld de nieuwbouwwijk Meerhoven, een groeiende wijk qua inwoners en levendigheid, maar (nog) niet qua horeca-aanbod.  Voor mensen die wonen of werken in de wijk is Echt Welschap dan ook een grote aanwinst. Inmiddels weet menig Eindhovenaar het restaurant te vinden voor een lunch, tapas of een borrel en huren bedrijven regelmatig het oude kantoor van de luchtverkeersleider in de oude verkeerstoren, die dienstdoet als vergaderruimte.

Interieurconcept

Voor het ontwerp en bouw van het interieur ging Hanny Arens aan de slag met een aantal oude bekenden. Het interieur is ontworpen door Mehdi le Mair van KingKongs, die wereldwijd mooie concepten in de horeca op zijn naam heeft staan. De interieurbouw is uitgevoerd door Paul Theuws Interieurs uit Westerhoven, echte vakmensen met oog voor detail. In de rechtervleugel naast de verkeerstoren heeft de ruimte waar vroeger het KLM-restaurant gevestigd was, een ware metamorfose ondergaan. Een stijlvol en ruim interieur met natuurlijke materialen als marmer, hout, stijlvolle designmeubels en jaren dertig lampen die een duidelijke link met het verleden hebben.

Echt ondermerschap

Bedrijfsleider van Echt Welschap is de jonge horecatopper Ralph Gijbels (24). Hij had nog maar net zijn opleiding aan de hotelschool afgerond, maar al veel ervaring opgedaan tijdens en naast zijn studie, ook in Londen en Nieuw-Zeeland. Maar dit was voor Ralph de ideale mogelijkheid om zijn droom te realiseren. Met lunchroom en tapasbar Echt Welschap heeft Eindhoven sinds kort een plek gekregen waar buurtbewoners en personeel van het nabijgelegen Flight Forum - en anderen-  terecht kunnen voor een hapje en drankje. En wat de kaart betreft vallen vooral de vele Italiaanse en Spaanse accenten op. “We hebben heerlijke piadina’s, versgebakken brood, Italiaanse hammen, ambachtelijke boerenkaas, biologische koffie, een goede wijnkaart en lekkere koude en warme tapas a la plancha”, vat bedrijfsleider Ralph Gijbels samen. “En niet te vergeten ambachtelijk Italiaans ijs.”

Echt Welschap
Zandkasteel 43
5658 BE  Eindhoven
www.echtwelschap.nl

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Drinks Achtergronden
Terrasonderzoek: Amsterdam de duurste, Zwolle het goedkoopst

Amsterdam is wederom de duurste terrasstad van Nederland. De gemiddelde prijs voor een rondje drank op het terras in onze hoofdstad is € 25,10, dit is 3,5% hoger dan vorig jaar. Landelijk steeg de terrasprijs gemiddeld met 2,5% dit jaar naar € 22,64. Zwolle is, net als vorig jaar, de goedk...

Achtergronden Culinair
Kinderen eten gratis bij Jamie Oliver’s Diner

Elke zondag is het ‘Kids Eat Free’ bij Jamie Oliver’s Diner en staat alles in het teken van de kleine gasten. Zo kunnen de kids, naast genieten van een gratis kindermenu, ook spelen met lego, kleuren en zijn er tafelspelletjes voor het hele gezin. Jamie Oliver vindt het belangr...

Wet- en regelgeving Achtergronden
Controles Inspectie SZW bij fastfoodketens en hotels

De grote fastfoodketens hebben hun schoonmaak het afgelopen jaar veel beter georganiseerd. De intensieve controles van de Inspectie SZW en de Belastingdienst de afgelopen jaren en intensieve gesprekken met de fastfoodsector hebben een duidelijk effect gehad. Bij een groot deel van de fastfoodvestigi...

Bezorgen Achtergronden
McDonald’s trakteert op nineties kledingitems

Vandaag viert McDonald’s Global McDelivery Day. Tijdens deze feestelijke dag kan er bij de bezorging van jouw bestelling via de Uber Eats app één van de flashy items uit de unieke Throwback Collection van McDonald’s zitten. De items, waaronder een spijkerjack en heuptasjes,...

Ontbijt Interview Longread
Interview: Utrechtse lunchroom gaat helemaal voor ontbijt

Aan de Biltstraat in Utrecht vind je lunchroom ‘De keuken van Thijs’. Eigenaar Thijs Rullens is een oude bekende, want in december 2014 stond hij op de cover van ons blad. De lunchroom is inmiddels verhuisd naar een groter pand even verderop en op de oude locatie (eveneens in de Biltstr...

IJsblokjes kunnen voedselvergiftiging veroorzaken

Met de heerlijke zomerse temperaturen draaien ijsblokjesmachines in de horeca overuren. Niet zo gek natuurlijk, ijsblokjes zijn een welkome én koele toevoeging aan ieder drankje. Niets zo onschuldig als ijsblokjes, toch? Dat is niet helemaal waar. IJs is namelijk het vergeten voedsel als h...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2018 - Uitgeverij PS

Uitgave door: