Interview: Gaby van Etten

12 september 2013
Interview: Gaby van Etten

“Nederland is een koffieland, maar bijna overal krijg je slechte koffie. Ik begrijp niet dat mensen dat pikken”, zegt Gaby van Etten. Op de kaart van Barista Café Njoy in Den Helder prijken diverse luxe kwaliteitskoffies,
gebaseerd op de nieuwste trends. Met haar man Tom staat Gaby aan het roer van de lunchroom. Veel aandacht en expertise gaan naar de koffies, maar ook jazzmuziek, stadswijnen, personeel en een nieuwe menukaart worden onder de loep genomen.

Bij de haven van Den Helder staat Barista Café Njoy. Gaby en Tom van Etten gingen in 2009 de uitdaging aan om een succes van het lunchcafé te maken. De oude schilderswerkplaats op de rijkswerf werd getransformeerd in een sfeervolle ruimte met unieke accessoires en details. De lunchroom ademt een sfeer om te ontspannen en te genieten van ingrediënten en gerechten. De open keuken verraadt direct de geur van verse producten. “Met een open keuken laat je zien wat je in huis hebt. Je bent transparant en eerlijk. Het is ook een leuke manier om contact te maken met je gasten. Men komt gemakkelijk even kijken wat je aan het doen bent. Je straalt een eigen sfeer uit”, licht Gaby de indeling toe.

*Koffieliefhebber*
“Mijn man is een koffieliefhebber. In Nederland krijg je maar weinig goede koffie en daarin wilden wij verandering brengen. We willen graag smaken verfijnen en kozen ervoor om in Njoy goede koffies te serveren.” Het koffieboontje, de
juiste koffieglazen, echte witte chocoladevlokken, siropen en de nieuwe trends – met kennis en kunde worden de gevarieerde koffies aan de gasten geserveerd. “Het team heeft diverse baristacursussen gevolgd bij een koffieleverancier. Ik probeer altijd een teamuitje te combineren met het vak. Zo hebben we een keer een latte art-cursus gevolgd en zijn we ’s avonds naar een cabaretvoorstelling geweest”, vertelt Gaby. Actief verkopen en inschatten waar een gast behoefte aan heeft, staan hoog in het vaandel bij de eigenaresse. “Als een gast om een cappuccino vraagt, kun je bijvoorbeeld een speciaalkoffie adviseren die qua smaak dicht in de buurt ligt. Bij Njoy is het nét even anders dan je verwacht. Hiermee maak je het onderscheid.”

"Lees het volledige interview in dit nummer van Lunchroom.":http://www.lunchroom.nl/blad/97/

Overig nieuws