Inspectie SZW: Nog steeds veel overtredingen in aspergeteelt

7 juli 2017 | Roy Spijker

Bij een controle van dertig aspergetelers bleek bij 17 bedrijven (57%) de boel niet op orde. Nagenoeg alle overtredingen betroffen de arbeidstijdenwet. Ook bij andere ‘open teelten’ wordt er te lang gewerkt. Dit constateert de Inspectie SZW na  controles bij 102 agrarische bedrijven. In totaal werden bij deze bedrijven 236 overtredingen geconstateerd.

In de agrarische en groene sector is sprake van sterke arbeidspieken vanwege de seizoensgebonden teelt. Met name bij de ‘open teelten’ is gedurende korte tijd veel personeel nodig. De grote (internationale) concurrentie, leidt ertoe dat bedrijven besparen op loonkosten. Zij zijn daarom op zoek naar goedkope arbeidskrachten die flexibel beschikbaar zijn. Er wordt zodoende veel gebruik gemaakt van extern personeel waarvan het merendeel bestaat uit buitenlandse uitzendkrachten. Gemiddeld wordt 26% van de totale jaarlijkse loonkosten besteed aan uitzendarbeid. In de glastuinbouw ligt dit zelfs op 38%. In de glastuinbouw, de ‘open teelten’ en de paddenstoelenteelt worden door bedrijven die gebruik maken van uitzendkrachten vrijwel alleen buitenlandse uitzendkrachten ingezet.

De Inspectie SZW heeft bij 102 bedrijven een controle uitgevoerd. Bijna een derde (29%) van de inspecties heeft in de aspergeteelt plaatsgevonden. Ruim een kwart (27%) in de groenteteelt en 33% bij bedrijven in overige subsectoren van de ‘open teelten’ zoals bomen- , bollen- en aardbeienteelt. Bij 39% van de 102 inspecties was sprake van overtredingen.

In totaal zijn er 236 overtredingen geconstateerd. Het merendeel van de overtredingen (84%) betrof de Arbeidstijdenwet. Er werden geen (deugdelijke) registraties van arbeid- en rusttijden bijgehouden. Ook werden de wettelijke arbeids- en rusttijden regelmatig overtreden.

Bij 13% van de overtredingen ging het om tekortkomingen ten aanzien van de naleving van de Wet minimumloon en minimumvakantietoeslag (WML). Daarbij betrof het vooral administratieve overtredingen ten aanzien van naleving van de wettelijke verplichting tot girale loonbetaling cq het schriftelijk kunnen onderbouwen van de verrichte betaling met loonstroken, urenstaten en/of jaaropgaven. Er waren slechts 2 (1%) overtredingen met betrekking tot illegale tewerkstelling (Wav).

In de aspergeteelt was bij meer dan de helft (57%) van de 30 geïnspecteerde telers de boel niet op orde. Nagenoeg alle geconstateerde overtredingen in deze subsector betrof de Arbeidstijdenwet.

Het is in de agrarische en groene sector van belang om regelmatig te blijven inspecteren. De ervaring leert dat inspectiedruk nodig is om te voorkomen dat de aandacht voor eerlijk, veilig en gezond werken verslapt. Dit komt onder meer door de zeer sterke gerichtheid op het ‘draaien van productie’ en de forse tijdelijke inhuur van (buitenlands) personeel.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening
Restaurant Par Hasard Almere omgetoverd tot all you can eetcafé

Restaurant Par Hasard op het Belfortplein in Almere Stad past haar concept aan en wordt het gezellige en toegankelijke All you can eetcafé by Par Hasard. Hiermee sluit het restaurant beter aan op de wensen van een groot deel van de bewoners en bezoekers van Almere en speelt zij in op de ...

Wet- en regelgeving Financieel Ondernemen
Checklist naheffingsaanslag btw helpt ondernemers na gemiste btw-deadline

Het afgelopen kwartaal misten ca. 64.000 ondernemers de deadline om hun btw-aangifte en bijbehorende betaling te doen. Dit is zonde, want wie de deadline heeft gemist, ontvangt een dezer dagen een naheffingsaanslag, veelal met boete. Vooral startende ondernemers zijn nog niet gewend aan de terugk...

Ondernemen
Je eigen foodtruck beginnen? Dit moet je weten!

Een buurtfeest of festival is tegenwoordig niet meer compleet zonder foodtruck. Leuk om er af en toe een burger te bestellen, maar nóg leuker om er zelf één te beginnen. Gaat jouw ondernemershart er sneller van kloppen? Lees dan dit artikel vol handige tips voor het beginnen ...

Lunch Diner Opening
Nieuwe hotspot in Amsterdam-Noord [Foto's]

Bar-restaurant IJver heeft haar deuren voor gasten geopend op de NDSM-werf in Amsterdam Noord. Ruim een jaar lang liepen hier werklieden in en uit nadat er vijf jaar geleden de eerste plannen werden gemaakt. Het team, bestaande uit 5 jonge ambitieuze ondernemers, kan niet wachten om van deze feno...

Achtergronden Tech
Ook restaurants moeten innoveren: “Wie nu nog op papier werkt, loopt hopeloos achter”

Zelfs in onze sector, die op zich als vrij traditioneel te boek staat, maken we inmiddels gebruik van technologische hulpmiddelen. Het zijn babystapjes, toegegeven, maar wie anno nu de personeelsplanning nog in excel bijhoudt en de recepturen in een kladblok noteert, loopt hopeloos achter. Ik bev...

trends Koffie & thee
Dit zijn de actuele koffietrends en -ontwikkelingen

Technologische ontwikkelingen van koffiemachines Koffiemachines worden steeds geavanceerder. Door de automatisering en technologische ontwikkelingen wordt koffie alsmaar naar een hoger niveau getild zowel thuis, in de horeca als op de werkvloer. Aan de hand van recente voorbeelden laten we zien w...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: