Imposante culinaire tentoonstelling (+video)

10 september 2014 |
Imposante culinaire tentoonstelling (+video)<

Gisteren is de tentoonstelling ‘Culinaire geheimen van De Haar’ smakelijk geopend in Kasteel de Haar. Ruud Wunneberg verrichtte de feestelijke opening door samen met chef-kok Pierre
Amory de gong te luiden; een ruim honderdjarige traditie waarmee gasten op De Haar geattendeerd werden op de aanvang van het diner. Amory was 40 jaar lang dé chef-kok voor baron van Zuylen van Nijevelt van de Haar.

Wunneberg is een generatiegenoot van Pierre Amory en zijn filosofie sluit naadloos aan bij die van Amory en de traditionele Franse keuken. Ruud Wunneberg is voormalig Michelinsterren-chef van restaurant De Boerderij in Amsterdam, hij kookte in vele gerenommeerde restaurants in Nederland en het buitenland. Ook is Wunneberg leermeester van sterrenchef Jonny Boer.

Keukengeheimen
Exclusief voor de tentoonstelling ‘Culinaire geheimen van De Haar’ licht chef-kok Pierre Amory het deksel van de koperen pan. Hij geeft hij een inkijkje in de culinaire kant van het kasteel en verklapt amusante keukengeheimen. Bezoekers krijgen naast de oude keuken tijdens de tentoonstelling eenmalig en voor het eerst in de geschiedenis van het kasteel ook andere culinaire vertrekken te zien zoals de nieuwe keuken, de groentekeuken, de slagerij, de voorraadkamer, de wijnkelder en de kindereetzaal.

Tentoonstelling
Gastconservator Lise Timmer, culinair connaisseur, coach en manager van bekende (inter-)nationale (MICHELIN) chefs en auteur van meerdere kookboeken, heeft de tentoonstelling ‘Culinaire geheimen van De Haar’ samengesteld. De tentoonstelling is te zien van 9 september tot en met 30 november 2014 in Kasteel de Haar Utrecht.

Culinair, elitair, extraordinair
Kasteel de Haar is het grootste en meest luxueuze kasteel van Nederland en behoort tot de internationale top van historische buitenhuizen. Ruim een eeuw bestaat de traditie dat Kasteel de Haar één maand per jaar, in september, wordt bewoond door de familie van Zuylen van Nijevelt van de Haar. Het fêteren van de beau monde uit de internationale jetset vormde het middelpunt van deze traditie, met extravagante diners en uitmuntend gastheerschap door de baron. Hij organiseerde op hoog niveau déjeuners, thés, diners en bals masqués. Excellente chefs werden overgevlogen uit Frankrijk. In de overige maanden werkte chef-kok Amory als privé chef bij beroemdheden als president Georges Pompidou, Christian Dior en Valentino. Bij roemrijke invités van de baron liep het water in de mond bij de gastronomische verwennerijen met als legendarisch hoogtepunt de fabuleuze suikerwerken die bij het dessert werden geserveerd. Illustere gasten als Aristoteles Onassis, Coco Chanel, Maria Callas, Gregory Peck, Roger Moore, Yves Saint Laurent en Brigitte Bardot lieten het zich goed smaken bij deze cosmopolitische baron aan de dis.

MEER LEZEN OVER CHEFS? KLIK HIER!
Het geheim van de kok en andere keukengeheimen
Wat deed een plassende vis in de japon van de barones? Wat zei een tafelbediende in plat Utrechts tegen een lid van het Koninklijk Huis? In welk dessert zat 80 kilo suiker verwerkt? Wat doet een geluidsfragment uit de keuken van de Franse drie Michelinsterren-chef Paul Bocuse in de kasteelkeuken? Wat verstopten deftige diva’s onder de rand van hun bord? Waar verstopte de Maître zijn borrel? Hoe voorkwam Roger Moore gezichtsverlies toen hij een hele kip aan zijn vergulde vork had hangen? Wilt u weten hoe de vork in de steel zit? Ontrafel deze en andere keukengeheimen tijdens de tentoonstelling ‘Culinaire geheimen van De Haar’ van 9 september tot en met 30 november 2014 op Kasteel de Haar Utrecht.

Video:


Thijs Jacobs

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving Bezorgen
Plotseling tekort van 2500 maaltijdbezorgers

Door een overnacht ingevoerde maatregel van staatssecretaris Tamara van Ark van sociale zaken zitten duizenden cafetaria’s, snackbars en frituren van de ene op de andere dag met een tekort van 2500 maaltijdbezorgers. Afgelopen maandag maakte Van Ark bekend dat maaltijdbezorgers voortaan min...

Opening Fastservice
Kwalitaria Délifrance nu ook in centrum van Zwolle

Het centrum van Zwolle is een cafetaria en lunchroom rijker. Vandaag opent Kwalitaria Délifrance Zwolle Centrum officieel haar deuren. Ondernemer Rubin Hu is geen onbekende in de regio; de gloednieuwe vestiging is zijn derde in Zwolle. ‘Een plek om gezellig te zitten’ Na een...

Achtergronden Culinair
Mosselseizoen van start met grootste mosselpan ter wereld

Morgen, donderdag 2 juli, start het mosselseizoen met de verkoop van Zeeuwse bodemcultuurmosselen. Dit jaar als eerste exclusief verkrijgbaar bij Sligro. Vanuit de grootste mosselpan ter wereld werden de eerste bodemcultuurmosselen van het seizoen aangeboden aan JRE-chef Joppe Sprinkhuizen, chef van...

Bezorgen Achtergronden
15-jarige maaltijdbezorgers mogen niet meer de straat op

Frans van Rooij, directeur ProFri, vakvereniging Professionele Frituurders, schreef een brief aan Tamara van Ark, Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Zij maakte gisteren bekend dat het vanaf 1 juli (dat is morgen al!) niet meer is toegestaan om medewerkers jonger dan 16 jaar in te...

Achtergronden Coronacrisis
Zo kwam Anne&Max door de afgelopen periode heen

Wobbe van Zoelen, eigenaar en oprichter van de bekende lunch- en koffieketen Anne&Max, vertelt over de afgelopen periode, die voor de horeca onwerkelijk was: "Door simpelweg te kijken naar wat we wél konden leveren in de Covid-19 periode waren we in staat om ons businessmodel deels ...

Drinks Achtergronden
Nederlanders drinken steeds vaker caloriearme frisdranken

Uit de jaarlijkse monitoringscijfers van de Nederlandse vereniging Frisdranken, Waters, Sappen (FWS) blijkt dat frisdrankproducenten voorlopen op de afspraken uit het Nationaal Preventieakkoord. Staatssecretaris Paul Blokhuis meldde vorige week in een brief aan de Tweede Kamer dat de industrie al in...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: