Horeca update: groei hotelovernachtingen neemt af, fastservice positieve uitschieter

25 oktober 2018 | Thijs Jacobs

De Rabobank presenteerde zojuist de horeca en recreatie update oktober 2018. We delen hierbij enkele bevindingen van de bank. De horeca- en recreatiesector bevindt zich in een groeifase. Consumenten geven meer uit en ook de groei in het aantal buitenlandse gasten zet verder door. Uitdagingen zijn de groei in toerisme en het voedselvraagstuk voor de toekomst.

In deze horeca en recreatie update besteden we aandacht aan de volgende ontwikkelingen:

In het afgelopen halfjaar stegen de omzetten verder. Hierbij is opvallend dat de fastfoodsector de snelste groeier is en dat de groei van hotelovernachtingen afneemt.

Het aantal toeristen in Nederland stijgt verder de komende jaren.

Brasserie 2050: een inspiratiebron voor het eten van de toekomst.

Big data biedt kansen voor een betere onderneming.

Omzetgroei zet door in het tweede kwartaal

De omzet steeg in het tweede kwartaal met 2,2% ten opzichte van het eerste kwartaal van dit jaar (bron: CBS). De groei is breed gedragen, want alle branches lieten een groei zien in volume en omzet. Deze positieve ontwikkeling komt voort uit hogere consumentenbestedingen en het alsmaar stijgende toerisme.

Fastfoodsector snelste stijger

Zowel in volume als in omzet is de fastfoodsector de sterkst groeiende branche. De branche liet een omzetgroei zien van 3,6%, het volume steeg met 2,6%. Opvallend daarbij is dat “traditionele” restaurants de minste groei lieten zien in de sector. De groei van de omzet bedroeg “slechts” 1,6% in vergelijking met het eerste kwartaal.

Groei hotelovernachtingen neemt af

Hoewel het aantal hotelovernachtingen nog steeds toeneemt is er inmiddels wel sprake van een afnemende groei. Dit is een trend die bijna in heel Nederland zichtbaar is. Rotterdam is een positieve uitschieter. Deze stad laat in alle maanden van 2018 een bovengemiddelde groei zien. Negatieve uitschieters zijn Maastricht en Utrecht, die enkele maanden een negatieve groei lieten zien.

“In het eerste halfjaar van 2018 mocht Nederland al ruim 500 duizend toeristen meer ontvangen dan in dezelfde periode in 2017”

Groei toerisme zet verder door

De groei van het inkomende toerisme zal de komende jaren doorzetten. In het eerste halfjaar van 2018 mocht Nederland al ruim 500 duizend toeristen meer ontvangen dan in dezelfde periode in 2017. In de afgelopen jaren laat het tweede halfjaar een ongeveer vergelijkbaar beeld zien, waardoor de verwachting is dat Nederland in 2018 ongeveer 1 miljoen toeristen meer mag ontvangen dan in 2017. Hiermee komt het aantal toeristen in 2018 al op 19 miljoen. Bij een gelijkblijvende groeitrend, zal Nederland in 2019 voor het eerst meer dan 20 miljoen toeristen ontvangen. De prognose van het NBTC is dat Nederland in 2030 zelfs 29 miljoen toeristen zal ontvangen.

We eten vaker buiten de deur

We blijven meer buiten de deur consumeren. De consument is op zoek naar gemak en is bereid hiervoor te betalen. Dit zorgt voor een grotere vraag. De behoefte verschilt wel per doelgroep. Zo geeft 5% van alle ondervraagden aan eens per week uit eten te gaan, terwijl dit aandeel bij millenials 29% is (Bron: Food Research Company).

Aanbod blijft verder toenemen

Het aantal bedrijven dat actief is in de horeca en recreatiesector blijft toenemen. De verwachting is dat het aanbod van bedrijven de komende tijd dan ook verder zal toenemen. Er is alleen een dalende trend te zien bij het aanbod van cafés en het aantal campingplaatsen.

In de hotelsector constateren we met name dat door het restrictieve beleid van de gemeente Amsterdam ten aanzien van de verruiming van het aanbod, nieuwe accommodaties uitwijken naar andere gemeentes binnen de MRA.

Wat staat er op het menu in 2050?

Brasserie 2050 gaf hier tijdens Lowlands invulling aan. Brasserie 2050 is een samenwerking tussen Lowlands, the Foodline Up en de Rabobank, waarin is ingespeeld op de uitdagingen die er zijn met betrekking tot voedsel in 2050. Met als doel aandacht te geven aan zaken als voedselverspilling en verminderen van CO2-uitstoot.

“Voldoende ruimte voor traditionele gerechten als boeuf bourguignon en steak tartare, maar dan in een nieuw jasje”

Brasserie 2050: een andere kijk op gerechten

Op het menu vinden we nog steeds traditionele gerechten als boeuf bourguignon en steak tartare, maar wel in een nieuw jasje. Zo bestaat de steak tartare voor de helft uit vlees en wordt de andere helft aangevuld met ingrediënten als watermeloen en paprika. En de boeuf bourbuignon is zonder boeuf! Door op een andere manier de gerechten samen te stellen, doen ze geen concessies aan de smaak, maar wordt er wel minder vlees gebruikt. En dat zorgt weer voor een beperking van de CO2-uitstoot.

Inkoop bij lokale producenten

Naast dat er andere ingrediënten worden gebruikt, is er op het menu van 2050 ook aandacht voor lokale productie. Ingrediënten worden zoveel mogelijk bij lokale producenten ingekocht om CO2- uitstoot van vervoer te voorkomen.

Big data wordt pas groots als je er iets mee doet

Bedrijven in de horeca- en recreatiesector hebben enorm veel data. Maar vaak wordt er niet of beperkt gebruik van gemaakt. En dat is zonde want big data biedt ondernemers veel inzichten om klantbeleving te verbeteren, tot hogere omzetten te komen en efficiënter te werk te gaan. En zo te komen tot een betere exploitatie van de onderneming.

Mogelijkheden zijn eindeloos

De mogelijkheden tot het gebruik van big data zijn bijna onbegrensd. Zo verzamelen kassasystemen veel data, zoals omzet per uur en omzet per medewerker. Deze informatie kun je onder andere inzetten voor de beoordeling en beloning van je personeel. Ook kun je data inzetten voor beter voorraadbeheer en het tegengaan van verspilling.

Van reactief naar proactief

Het koppelen van interne data aan externe data biedt nog meer mogelijkheden. Een simpel voorbeeld hiervan is wanneer je interne data koppelt aan weersomstandigheden. Als je dat doet kun je voorspellingen doen, en bijvoorbeeld op tijd bepalen of je je menu moet aanpassen.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening
Restaurant Par Hasard Almere omgetoverd tot all you can eetcafé

Restaurant Par Hasard op het Belfortplein in Almere Stad past haar concept aan en wordt het gezellige en toegankelijke All you can eetcafé by Par Hasard. Hiermee sluit het restaurant beter aan op de wensen van een groot deel van de bewoners en bezoekers van Almere en speelt zij in op de ...

Wet- en regelgeving Financieel Ondernemen
Checklist naheffingsaanslag btw helpt ondernemers na gemiste btw-deadline

Het afgelopen kwartaal misten ca. 64.000 ondernemers de deadline om hun btw-aangifte en bijbehorende betaling te doen. Dit is zonde, want wie de deadline heeft gemist, ontvangt een dezer dagen een naheffingsaanslag, veelal met boete. Vooral startende ondernemers zijn nog niet gewend aan de terugk...

Ondernemen
Je eigen foodtruck beginnen? Dit moet je weten!

Een buurtfeest of festival is tegenwoordig niet meer compleet zonder foodtruck. Leuk om er af en toe een burger te bestellen, maar nóg leuker om er zelf één te beginnen. Gaat jouw ondernemershart er sneller van kloppen? Lees dan dit artikel vol handige tips voor het beginnen ...

Lunch Diner Opening
Nieuwe hotspot in Amsterdam-Noord [Foto's]

Bar-restaurant IJver heeft haar deuren voor gasten geopend op de NDSM-werf in Amsterdam Noord. Ruim een jaar lang liepen hier werklieden in en uit nadat er vijf jaar geleden de eerste plannen werden gemaakt. Het team, bestaande uit 5 jonge ambitieuze ondernemers, kan niet wachten om van deze feno...

Achtergronden Tech
Ook restaurants moeten innoveren: “Wie nu nog op papier werkt, loopt hopeloos achter”

Zelfs in onze sector, die op zich als vrij traditioneel te boek staat, maken we inmiddels gebruik van technologische hulpmiddelen. Het zijn babystapjes, toegegeven, maar wie anno nu de personeelsplanning nog in excel bijhoudt en de recepturen in een kladblok noteert, loopt hopeloos achter. Ik bev...

trends Koffie & thee
Dit zijn de actuele koffietrends en -ontwikkelingen

Technologische ontwikkelingen van koffiemachines Koffiemachines worden steeds geavanceerder. Door de automatisering en technologische ontwikkelingen wordt koffie alsmaar naar een hoger niveau getild zowel thuis, in de horeca als op de werkvloer. Aan de hand van recente voorbeelden laten we zien w...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: