'Horeca slordig met tijden vakantiekracht'

21 juli 2011 |
'Horeca slordig met tijden vakantiekracht'<

Werkgevers gaan vaak slordig om met de regels voor werk- en rusttijden bij vakantiewerk door kinderen en jongeren. Tijdens controles van de Arbeidsinspectie bleek meer dan de helft van de gecontroleerde ondernemingen in de horeca zich niet te houden aan de werktijden voor kinderen.

Nieuw rapport
Dat blijkt uit 717 controles die de Arbeidsinspectie vorig jaar in onder meer de horeca, supermarkten en de land- en tuinbouw uitvoerde. In de horeca werden 315 bedrijven aan een inspectie onderworpen. De resultaten zijn verschenen in het vandaag openbaar gemaakte rapport 'Vakantiewerk en bijbanen in 2010' van de overheidsinstantie.

Laat op de avond aan het werk
Tijdens de 315 inspecties in de horeca bleek 60 procent van de ondernemingen zich niet te houden aan de werktijden voor kinderen. Veel werkgevers lieten 15-jarigen na 19.00 uur en 16- en 17- jarigen na 23.00 uur werken, terwijl dit volgens de Regeling Kinderarbeid niet is toegestaan.

Naleving achteruit
Uit het rapport is ook te concluderen dat de gecontroleerde horecaondernemers met de jaren minder maling hebben aan de naleving van de regels. In 2005 hield nog 65% van de horecawerkgevers zich aan de bepalingen. Vorig jaar leefde nog maar 40% de regels na.

Omstandigheden wel oké
Wel zijn de werkomstandigheden voor de groep jongste werknemers tijdens hun vakantie- en bijbaantjes meestal in orde.

Reactie Koninklijke Horeca Nederland
In een eerste reactie laat woordvoerder Joris Prinssen van branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland weten: "Werken in de horeca is voor veel jongeren de leukste bijbaan en de branche laat hen graag werkervaring opdoen. De naleving van de werktijden is blijkbaar nog niet in orde en daarom is KHN blij met de verruiming van de werktijden voor 15-jarigen van 19:00 uur naar 21:00 uur. Dat geeft meer flexibiliteit aan de werkgever en werknemer. Uit deze inspectie blijkt dat er nog werk aan de winkel is om ondernemers, jongeren en hun ouders goed voor te lichten over het werken in de horeca. Ondernemers kunnen daarvoor ook bij KHN terecht."

Reactie Arbeidsinspectie
Woordvoerder Magda de Vetten, woordvoerster van de Arbeidsinspectie, laat weten: "De cijfers in het onderzoek hebben alleen betrekking op de gecontroleerde groep bedrijven. We doen deze inspecties om indicaties te krijgen hoe sectoren ervoor staan. We houden zo een vinger aan de pols en weten waar we moeten zijn en waar we minder op inspectie hoeven. Zo onderzoeken we de zorgsector niet meer. Dat was een zorgenkindje, maar heeft zich in de laatste jaren sterk verbeterd."

Deel van het geheel...
De inspecties vinden telkens plaats bij andere horecaondernemingen. De 315 bedrijven uit de horeca die vorig jaar zijn gecontroleerd zijn samen goed voor 0,8% van het totaal aantal horecaondernemingen in Nederland.

Gebrek aan ervaring en druk met elkaar zijn vormen risico's
Door gebrek aan ervaring lopen vakantiewerkers 25% meer risico op een bedrijfsongeval dan reguliere arbeidskrachten. Volgens Wilma Frankema van accountantskantoor Accon avm kan het verzuimen van het naleven van de regels rond vakantiewerk ondernemers duur komen te staan. Een belangrijke oorzaak voor ongevallen tijdens het vakantiewerk is dat jongeren meer aandacht hebben voor elkaar dan voor hun werkzaamheden, waardoor een ongeluk in een klein hoekje zit.

Risico op boete en gevangenisstraf
Bij het overtreden van de regels riskeert de ondernemer een forse boete die, afhankelijk van de omstandigheden, kan oplopen tot 45.000 euro. Ook kan de bedrijfsvoering worden stilgelegd, zoals tijdens de laatste inspectieronde van de Arbeidsinspectie tweemaal is voorgekomen, of zelfs een gevangenisstraf worden opgelegd.

Wat te doen?
Frankema zet de regels waaraan ondernemers moeten voldoen op een rijtje:
-Zorg voor goede veiligheidsinstructies, afdoende toezicht en de juiste verzekeringen.
-Inventariseer alle gevaren op het gebied van veiligheid, gezondheid en welzijn.
-Leg alle afspraken met de vakantiewerkers schriftelijk vast. Veel ondernemers realiseren zich niet dat de vakantiewerker, of dit nu een jongere of een oudere is, gelijkwaardig is aan een gewone werknemer, met alle juridische rechten en plichten die daarbij horen.
-Zorg voor naleving van de arbeidstijdenwetgeving.
-Zorg voor goede administratie van de identificatiegegevens.

Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Ondernemen
Je eigen foodtruck beginnen? Dit moet je weten!

Een buurtfeest of festival is tegenwoordig niet meer compleet zonder foodtruck. Leuk om er af en toe een burger te bestellen, maar nóg leuker om er zelf één te beginnen. Gaat jouw ondernemershart er sneller van kloppen? Lees dan dit artikel vol handige tips voor het beginnen ...

Lunch Diner Opening
Nieuwe hotspot in Amsterdam-Noord [Foto's]

Bar-restaurant IJver heeft haar deuren voor gasten geopend op de NDSM-werf in Amsterdam Noord. Ruim een jaar lang liepen hier werklieden in en uit nadat er vijf jaar geleden de eerste plannen werden gemaakt. Het team, bestaande uit 5 jonge ambitieuze ondernemers, kan niet wachten om van deze feno...

Achtergronden Tech
Ook restaurants moeten innoveren: “Wie nu nog op papier werkt, loopt hopeloos achter”

Zelfs in onze sector, die op zich als vrij traditioneel te boek staat, maken we inmiddels gebruik van technologische hulpmiddelen. Het zijn babystapjes, toegegeven, maar wie anno nu de personeelsplanning nog in excel bijhoudt en de recepturen in een kladblok noteert, loopt hopeloos achter. Ik bev...

trends Koffie & thee
Dit zijn de actuele koffietrends en -ontwikkelingen

Technologische ontwikkelingen van koffiemachines Koffiemachines worden steeds geavanceerder. Door de automatisering en technologische ontwikkelingen wordt koffie alsmaar naar een hoger niveau getild zowel thuis, in de horeca als op de werkvloer. Aan de hand van recente voorbeelden laten we zien w...

Opening
Food & Wine bar Pierre Par CP gerestyled [foto's]

Op dinsdag 6 augustus opende food & wine bar Pierre par CP aan de Denneweg in Den Haag opnieuw haar deuren na een grote make over. Interieurontwerper Jeroen Smeele restylde de zaak in het hart van de Zuid-Hollandse hoofdstad. Met een bijzondere kaart maakt eigenaar Joey de Kruijf, samen met b...

Economie
Horeca telt veel snelgroeiende bedrijven

In 2018 waren er voor het eerst meer dan 10 duizend snelgroeiende bedrijven. Dit is 20 procent meer dan het vorige record uit 2017 toen er bijna 8 500 snelle groeiers waren. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over snelgroeiende bedrijven. Een bedrijf is een snelle groeier als het aanta...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: