Groente

19 juni 2009 |

Behalve kinderen houden mannen ook niet van groenten. Voor mannen zijn asperges wellicht een uitzondering, maar dan houdt het wel op. Groenten zijn niet spannend, niet sexy en niet lekker. (column Pieter Punter, Lunchroom 2009, nr.2)

In een recent onderzoek van de Universiteit van Wageningen is vastgesteld dat het weinig uitmaakt of de groente gekookt, gestoomd, gebakken of gegrild is. Nu is dat bij nader inzien ook niet verwonderlijk, want groente waar niet iets extra mee is gedaan heeft weinig te bieden. Groente moeten worden bewerkt om aantrekkelijk te worden.

Thuiskok Marjolein Vos heeft dit probleem onlangs beschreven in haar NRC kolom en kwam met een onverslaanbaar recept voor sperziebonen (www.nrc.nl/thuiskok). De absolute kampioen voor ontzettend lekkere groentegerechten is Ottolenghi in London. Begin mei was ik in de buurt en ben er gaan eten. Versheid en eenvoud staan voorop in de keuken. Naast een aantal hippe zaken waar eten kan worden afgehaald, heeft men één restaurant in Upper Street.

Het bedrijf is opgezet door Ottolenghi en Tamimi, beiden afkomstig uit Jeruzalem (de een uit het joodse deel en de ander uit het Palestijnse deel). Ze zijn vooral bekend door hun groenten en ik moet bekennen dat ze absoluut fantastisch zijn. De kaart is klein maar zeer spannend. Wat te denken van geroosterde aubergine met citroenharissa, walnoten, chili, koriander, kurkuma en karwijyoghurt? Of van gegrilde asperges met jonge pecorinokaas, dragon, kervel, rode basilicum, geroosterde pistachionoten en truffelolie? Met een dergelijk aanbod zou iedereen spontaan vegetariër worden. Ottolenghi is het levende bewijs van de stelling dat groente ontzettend lekker en spannend kan zijn, mits er maar iets creatiefs mee wordt gedaan (kijk ook eens op de website www.ottolenghi.co.uk/ en in het kookboek).

Na deze ervaring zal ik nooit meer beweren dat groenten saai zijn of niet lekker. Waar het bij ons aan ontbreekt, is de durf om uitgesproken smaken en spannende kleuren te gebruiken. Met verse kruiden, citroen, granaatappel, knoflook en chili zijn zelfs de meest saaie groenten spannend en lekker te maken. Volgens mij ligt hier een enorm potentieel voor de Nederlandse lunchroomuitbater; de combinatie groente en smaak moet een absolute winnaar zijn in de strijd om lekker én gezond. Vaarwel broodje kroket en patatje oorlog, welkom gegrilde bloemkool met tomaten, dille en kappertjes.

Pieter Punter
OP&P Product Research BV
"info@opp.nl":mailto:info@opp.nl

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Awards
Edwin Hollanders maakt de Lekkerste Pannenkoek van 2020

Edwin Hollanders wordt twee keer eerste bij De Lekkerste Pannenkoek van 2020. Hij won tijdens de Horecava met zijn creatie 'Hollanders krijg je 'm niet' niet alleen de eerste prijs van de proefjury, maar ook de kinderjuryprijs. Edwin werkt bij Pannenkoekenhuis De Perdstal in Venray. D...

Awards
Melissa de Kolk wint de De Lekkerste Tosti van 2020

Melissa de Kolk wint de De Lekkerste Tosti van 2020 op de Horecava. Zij won tijdens de Horecava met haar creatie 'Tosti by Melissa' de eerste prijs van de vakjury. Melissa de Kolk werkt bij Kwalitaria Lekkerrr by Amersfoort. De voorzitter van de proefjury, Steven Strijbosch (CityGuys), wa...

Awards
Ferry van Daal maakt de Lekkerste Maaltijdsalade van 2020

Ferry van Daal maakt de Lekkerste Maaltijdsalade van 2020. Hij won tijdens de Horecava met zijn creatie 'Beef & Tabouleh' deze vooraanstaande vakwedstrijd. Ferry werkt bij Eurest Catering uit Amsterdam. De voorzitter van de proefjury, Michael Simon, prees het winnende gerecht met name...

Awards Fastservice
Fresh2Go Sushi voor vijfde keer uitgeroepen tot beste bezorgrestaurant

Tijdens de zesde editie van de Thuisbezorgd.nl Awards is Fresh2Go Sushi opnieuw uitgeroepen tot het beste restaurant uit meer dan 8.000 restaurants in heel Nederland. Thuisbezorgd.nl heeft ook de winnaars per stad en per categorie bekendgemaakt en zet hiermee de beste presterende restaurants in elke...

Achtergronden Vega
10x vegan innovatie op Horecava 2020

Nog niet eerder was er op een Nederlandse horecabeurs zo veel aandacht voor nieuwe vegan producten, waaronder de Vish Sticks van Novish. Aan de lange rijen bij de ondernemers te zien is vegan een belangrijk item voor horeca ondernemers. In deze blog zet ProVeg Nederland 10 van de meest vernieuwende ...

Events Achtergronden
Horecava werd goed bezocht dit jaar

Op de 64e editie van de Horecava was de hele horecawereld weer goed vertegenwoordigd de afgelopen vier dagen. De vele nieuwe initiatieven, waaronder The Coffee Stage, de werelden van het TrendLAB en het Start-upLAB met ruim 70 ondernemers waren goed bezocht. Veel aandacht was er voor duurzame thema&...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: