Geschiedenis bier centraal bij biercollege

3 juni 2015 |
Geschiedenis bier centraal bij biercollege<

Met een wildgroei aan thuisbrouwers, bierevenementen en - workshops wordt het volgens Meidamatic tijd om de bierhype in een bredere
historische en culturele context te plaatsen. Aanstaande vrijdag kan je bij Mediamatic terecht voor 6000 jaar bier - en kunstgeschiedenis. Van de eerste broodbieren en middeleeuwse recepturen tot Brueghel, geuze stekers en biercocktailshakers. Met presentaties van onder anderen Henri Reuchlin en geuzesteker Toon van den Broek. De presentaties gaan gepaard met een proeverij van maar liefst negen originele bieren.

Beeld: 'De boerendans' van schilder Pieter Brueghel, waar bier een belangrijke rol speelt.

Sprekers
Henri Reuchlin: Voorzitter Week van het Nederlanse Bier, auteur Van Brood tot Brood, gastredacteur Bier! Magazine, thuisbrouwer en oprichter Bierburo.

Matthijs Bouw: Architect bij One Architecture en ontwerper van Het Bier Paviljoen.

Joris Janssen: Journalist bij The New Scientist, aardwetenschapper en milieukundige.

Daniel Lansbergen en Marcel van den Ben: Oprichters van Behind Bars Cocktailbar

Toon van den Broek: Thuisbrouwer en geuzesteker

Pieter Langendijk: Amsterdam Brew Boys

Proeverij
Tijdens het Bierberaad proberen we maar liefst negen bijzondere bieren, brouwsels en cocktails. Drie daarvan worden on stage bereid en er zal zelfs live bier gebrouwen worden met de The Grainfather. Henri Reuchlin neemt een zelfgemaakt broodbier mee en gaat een Brueghel bier ‘blenden’ naar middeleeuws receptuur (U Boom Oude Geuze, gerookte Schenkerla Urbock en Amsterdams Tapwater). De Amsterdam Brew Boys laten geinteresseerden proeven wat twee verschillende wilde gisten doen voor de smaak van hun witbier. En tijdens de presentatie van Matthijs Bouw, over het hergebruik van urine in bier, proeven we een Indiaans pils (Cobrabeer).

Geuzesteken
Toon van den Broek neemt ons vervolgens mee in de wereld van het geuzesteken met een huisgemaakt Lambiek en een zelf emaakte Geuze blend. En de heren van Behind Bars Cocktails zullen tot slot laten zien hoe zij Cobbler (Stout van Brouwerij Maximus en bosbessenlikeur) en Senne Negrini (Kriek van Brouwerij Boon met gin en vermouth) mixen.

Praktisch
Bierberaad: Brewing, Blending and Mixing
Vrijdag 5 Juni.
Eten vanaf 18:30, presentaties beginnen om 20:00.
Mediamatic Biotoop, Dijksgracht 6, Amsterdam
Tickets: €15,00 (incl. Membership en proeverij, excl. eten)

Kijk voor meer informatie op de site van Mediamatic.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Video
Op reportage: Eetcafé De Poort

Net buiten het centrum van Utrecht staat het gezellige eetcafé De Poort. Iedereen die in Utrecht woont kent dit café en komen er ook regelmatig. De Poort zorgt voor een uniek huiskamergevoel waar je kan uitrusten, bijkletsen en lekker eten en drinken. "Onze naam komt doordat ...

Video
Op Reportage: Brownies&downieS Harderwijk

Brownies&downieS... Een concept waar Pernilla Spijker uit Ermelo wel blij van werd. “Ik studeerde commerciële economie aan Windesheim in Zwolle. Ik had geen idee wat ik na de studie wilde doen. Een kantoorbaan is niks voor mij maar ik wilde graag iets voor mijzelf beginnen", aldu...

Video
Op Reportage: Panino di Pino

Simone Prestifilippo is samen met haar man Michael eigenaar van de lunchroom Panino di Pino. Panino di pino is een lunchroom waar de moderne Italiaanse sfeer samen met de heerlijke broodjes, Pasta’s en sorbetijs in het centraal staat. Panino di Pino is opgericht door de schoonvader van Sim...

Personalia Fastservice
Domino's krijgt Nederlandse CEO voor Europa

Domino's Pizza Enterprises Limited (ASX: DMP), moederorganisatie van Domino’s pizza Nederland publiceerde deze week haar halfjaarcijfers. In Europa realiseerde Domino’s een sterke omzetgroei van +9,4% tot €382,8m (+5,0% SSS) en een EBITDA €29,4m (+15,6%). Daarnaast opende D...

Video
Op Reportage: Het nieuwe Olivier

Brasserie Olivier in Bilthoven is met haar 37 jaar een van de oudste eetgelegenheden in het dorp. Sinds een half jaar is Olivier verhuisd naar een nieuwe locatie. En daar horen veranderingen bij. Eigenaresse Myrna Janssen vertelt trots haar verhaal. ‘’We zijn verhuisd naar de meest ce...

Bezorgen Achtergronden
Brabanders eten vooral kip met carnaval 

Brabantse carnavalsvierders eten graag kip. Dat blijkt uit cijfers van maaltijdplatform Deliveroo. Op basis van data van de carnavalsdagen afgelopen jaren bekeek het bedrijf waar zij tijdens carnaval een piek in bestellingen kunnen verwachten, en waar de feestgangers per stad het meest zin in hebben...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: