Frituurbedrijven beleven prima kwartaal

4 september 2017 | Thijs Jacobs

Cafetaria’s, snackbars en andere professionele frituurbedrijven beleefden in april, mei en juni het beste kwartaal sinds 2010. De omzet groeide met liefst 6,1 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dit blijkt uit het maatwerkrapport van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat in opdracht van vakvereniging ProFri elk kwartaal wordt opgesteld. Voorzitter Hans Hus van ProFri is opgetogen. “We komen van ver. Ik herinner me nog levendig dat we enkele jaren geleden een kwartaalcijfer hadden van min 3,5. Ook de laatste jaren toonden de kwartaalcijfers nog vaak een matige groei. Dit kwartaalcijfer is echt goed nieuws, ook omdat de groei niet alleen komt uit hogere prijzen, maar ook meer producten werden verkocht.”

De voorzitter van ProFri, de vakvereniging voor professionele frituurders, weet uit de praktijk dat ettelijke honderden bedrijven het nog aanmerkelijk beter doen dan het gemiddelde CBS-cijfer. “Er zijn veel bedrijven die groeien met royale dubbele cijfers. Daar tegenover staan dus bedrijven die het nog altijd moeilijk hebben. De tweedeling in onze branche van 5700 bedrijven is nog altijd groot. Alleen de ondernemers die tijdig investeerden, meebewegen met de markt en op goede locaties zitten profiteren van de groei.”

Groei broodnodig

Overigens was de branche hard toe aan een substantiële omzetgroei, zo stelt Hus. “Omzet is één ding, maar uiteindelijk draait het natuurlijk om de winstgevendheid,” zegt de ProFri-voorzitter. In de nieuwe editie van vakblad Frituurwereld uitte Hus onlangs zijn zorgen over de winstgevendheid van cafetaria’s. De afgelopen jaren liep die bij veel bedrijven in de sector terug. Hus zegt: “Zo nam de winstgevendheid af door hogere personele kosten. Als je ziet hoe groot het gebrek aan kundig personeel is, zullen deze lasten ongetwijfeld verder oplopen de komende tijd. Daarnaast investeerden veel bedrijven in nieuwe activiteiten, zoals maaltijdbezorging. Dat levert niet alleen in het begin extra kosten op, maar bovendien is de winstmarge lager dan op gerechten die afgehaald worden. Kortom: de winstgevendheid blijft een aandachtspunt.”

Fastfoodrestaurants

In de boeken van het CBS staan cafetaria’s en snackbars geregistreerd onder de zogenaamde SBI-code 56102. Deze groep omvat ongeveer 14.000 bedrijven, naast cafetaria’s ook fastfoodrestaurants, ijssalons, lunchrooms en veel andere spijsverstrekkers. Het doet Hus deugd dat het CBS de naam van deze groep met ingang van heden heeft veranderd naar “fastfoodrestaurants".  De naam was “Snackbars, ijssalons e.d.”. Hus zegt hierover: “Vroeger was deze naam prima, want snackbars en ijssalons waren de eerste twee bedrijfstypes die nu de basis vormen van dit deel van de horeca, de sector Fastservice. Maar het blijft een diffuse groep van bedrijven. Door de nieuwe naam wordt in elk geval een deel van de verwarring, onder meer in de berichtgeving over dit soort kwartaalcijfers, voorkomen. Fijn dat het CBS ons verzoek om de naam te veranderen serieus heeft opgepakt.” 

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Amsterdam Events
Het Amsterdamse Terrassen Festival verhuist naar Rembrandtpark

Na een succesvolle eerste editie van Het Amsterdamse Terrassen Festival vorig jaar in het Oosterpark, strijkt het grootste terras van Amsterdam dit jaar neer in het Rembrandtpark. Diverse Amsterdamse terrassen sluiten hier gezamenlijk het terrasseizoen af. Ook dit jaar is de crème de la cr...

Food Advertorial
GRATIS Aviko Oerfriet proefpakket!

Oerfriet van Aviko smaakt als zelfgemaakt, is heerlijk knapperig en bakt goudbruin. Precies wat je gasten het allerliefst willen. Proef zelf het verschil en vraag een GRATIS proefpakket aan. Ambachtelijke, verse frietjes met de juiste ‘bite’, een goudbruine kleur en een volle aardappe...

Lekkerste Lunchroombroodje Video
Video: heb jij het Lekkerste Lunchroombroodje van 2018?

Het Lekkerste Lunchroombroodje van Nederland. Dat broodje staat misschien al ergens op de kaart, maar waar? Tot 5 oktober 2018 kunnen medewerkers en eigenaren van dagzaken en lunchrooms in Nederland hun creatie inzenden via thijs.jacobs@uitgeverijps.nl. De voorwaarden vind je hier: https://www.lunch...

Culinair Fastservice
Fusie De Pizzabakkers en Da Portare Via

De Pizzabakkers (nu 12 vestigingen) en Da Portare Via (nu 9 vestigingen) maken bekend in de loop van dit jaar te fuseren. De bedrijven zijn ervan overtuigd samen sterker te staan. De kernwaarden van beide bedrijven komen nagenoeg overeen, ze staan voor een ambachtelijke houtovenpizza van hoge kwa...

Achtergronden Tech
Kok op vakantie dankzij keukenmanagementsysteem

De kok kan eindelijk weer eens op vakantie. Niet omdat hij de keuken sluit, maar vanwege de vlekkeloze keukenoperatie, mogelijk gemaakt door een systeem dat het keukenmanagement stroomlijnt. De meeste chefs die ermee werken willen niet anders meer, merkt Arjan Mul op. Arjan is dealer van unTill K...

Fonte Frappés: veganistisch, minder suikers en razend populair

Als horeca ondernemer ben je steeds op zoek naar een hogere omzet en rendementmakers. Frappé is zo’n rendementmaker. Profiteer van de bekendheid en populariteit die de Frappuccino van Starbucks door de jaren heen heeft opgebouwd. De Frappuccino is een espresso, ijsklontjes, melk, suiker...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2018 - Uitgeverij PS

Uitgave door: