Franse cuisine in Amerikaanse huiskamers

14 oktober 2015
Franse cuisine in Amerikaanse huiskamers

Julia Child was de eerste vrouwelijke tv-chef die de Franse cuisine naar de Amerikaanse tv-kijkers bracht. Haar debuutkookboek
‘Mastering the Art of French Cooking’ en haar bijbehorende televisieshows maakte haar een culinaire grande dame op de Amerikaanse televisie.

~Foto: Mode.com~

Het was haar man Paul Cushin Child die Julia bekendmaakte met de Franse keuken. Haar eerste maaltijd in Rouen noemde zij een culinaire openbaring. In Parijs bezocht Child Le Cordon Bleu cooking school, later nam ze privélessen bij bekende chefs zoals Max Bugnard. Samen met Louisette Bertholle en Simone Beck, die ze kende via vrouwenkookclub Le Cercle des Gourmettes, schreef ze jarenlang aan ‘Mastering the Art of French Cooking’. Het werd direct een bestseller en wordt nog steeds uitgebracht.

*Televisiechef*
Vanaf 1963 verscheen Child maar liefst tien jaar lang op de Amerikaanse nationale televisie met ‘The French Chef’. Haar enthousiasme en to-the-point uitleg maakte van Julia de eerste televisiechef die zo’n groot publiek wist te bereiken. De show werd bekroond met verschillende Emmy Awards, waaronder de award voor beste educatieve programma. Ook richtte Julia The American Institute of Wine & Food op om volgens haar ‘het begrip, de waardering en de kwaliteit van voedsel en wijn te verbeteren’.

*Kritiek*
Op haar veelvuldige gebruik van boter en room van recensenten en diëtisten had Julia een duidelijk antwoord. Volgens haar zou deze ‘fanatieke angst voor eten’ doordringen in de Amerikaanse eetgewoontes en het plezier in eten wegnemen. “Iedereen overdrijft. Als de angst voor eten blijft, zal het de dood betekenen van de Amerikaanse gastronomie. Gelukkig zijn de Fransen niet zo hysterisch als wij. We zouden moeten genieten van eten en plezier moeten maken. Het is een van de eenvoudigste en fijnste geneugten in het leven.”

~Christel Tuin~

Overig nieuws