Franse cuisine in Amerikaanse huiskamers

14 oktober 2015 |
Franse cuisine in Amerikaanse huiskamers<

Julia Child was de eerste vrouwelijke tv-chef die de Franse cuisine naar de Amerikaanse tv-kijkers bracht. Haar debuutkookboek
‘Mastering the Art of French Cooking’ en haar bijbehorende televisieshows maakte haar een culinaire grande dame op de Amerikaanse televisie.

Foto: Mode.com

Het was haar man Paul Cushin Child die Julia bekendmaakte met de Franse keuken. Haar eerste maaltijd in Rouen noemde zij een culinaire openbaring. In Parijs bezocht Child Le Cordon Bleu cooking school, later nam ze privélessen bij bekende chefs zoals Max Bugnard. Samen met Louisette Bertholle en Simone Beck, die ze kende via vrouwenkookclub Le Cercle des Gourmettes, schreef ze jarenlang aan ‘Mastering the Art of French Cooking’. Het werd direct een bestseller en wordt nog steeds uitgebracht.

Televisiechef
Vanaf 1963 verscheen Child maar liefst tien jaar lang op de Amerikaanse nationale televisie met ‘The French Chef’. Haar enthousiasme en to-the-point uitleg maakte van Julia de eerste televisiechef die zo’n groot publiek wist te bereiken. De show werd bekroond met verschillende Emmy Awards, waaronder de award voor beste educatieve programma. Ook richtte Julia The American Institute of Wine & Food op om volgens haar ‘het begrip, de waardering en de kwaliteit van voedsel en wijn te verbeteren’.

Kritiek
Op haar veelvuldige gebruik van boter en room van recensenten en diëtisten had Julia een duidelijk antwoord. Volgens haar zou deze ‘fanatieke angst voor eten’ doordringen in de Amerikaanse eetgewoontes en het plezier in eten wegnemen. “Iedereen overdrijft. Als de angst voor eten blijft, zal het de dood betekenen van de Amerikaanse gastronomie. Gelukkig zijn de Fransen niet zo hysterisch als wij. We zouden moeten genieten van eten en plezier moeten maken. Het is een van de eenvoudigste en fijnste geneugten in het leven.”

Christel Tuin

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening
Insight Beach Brabant: ijzersterk horecaconcept in hartje Eindhoven

Een groep ambitieuze ondernemers presenteert deze zomer Insight Beach: een gloednieuw city beach concept dat de horeca en culturele sector bij elkaar brengt. De hardwerkende mensen in deze sectoren brengen leven in de brouwerij en moeten zo snel mogelijk weer aan de slag, vinden de initiatiefnemers....

Interview Longread Coronacrisis
Utrechtse horecaondernemers: "De run op de horeca blijft uit"

We zijn nu drie dagen onderweg sinds de 'heropening' van de horeca. Tijd om horecaondernemers te bezoeken en te vragen naar de ervaringen met het ondernemen met coronabeperkingen en de verwachting voor de toekomst. In Utrecht bezochten we daarom verschillende horecaondernemers en voelden vooral het ...

KHN
KHN: Demonstratie op de Dam klap in het gezicht voor horecaondernemers

De algemeen directeur van KHN, Dirk Beljaarts, noemt de demonstratie gisteren op de Dam in Amsterdam een klap in het gezicht voor horecaondernemers. Gisteravond kwamen duizenden mensen op de Dam bijeen om te demonstreren tegen racisme. “Het valt niet te rijmen met het beleid dat de afgelopen m...

Opening Coronacrisis
Liveblog 2: Yessss! Wij gaan weer open!!

Niet alleen in Utrecht hoorde je een zucht van verlichting. Maar ook in en op andere plaatsen in Nederland slaakte de horeca een vreugdekreet(je). We mogen weer. We zijn er klaar voor en nu maar hopen dat de gasten komen. Want ook onder horecaondernemers is er de zorg of gasten niet eerst even de ka...

Coronacrisis
Liveblog 1: Yesss!! Wij gaan weer open!!

Liveblog. Wij hebben er zin! Wij zijn er klaar voor! Dat is wat Utrechtse horecaondernemers ons vanochtend vol enthousiasme vertelden. De redactie van Lunchroom, De RestaurantKrant en de CaféKrant is vandaag in het land en doet verslag van de eerste dag dat de horeca na maanden weer open mag. Ti...

Achtergronden Rotterdam
Baker&Moore lanceert TO GO picknickservice 'Baker's Box'

Baker&Moore, gevestigd op de Westblaak mag vanaf 1 juni net als de rest van de Nederlandse horeca haar deuren eindelijk weer openen. Tijdens de lockdown is er hard gewerkt aan een nieuw concept. Deze week lanceerde de heer Bakker (eigenaar Baker&Moore) het gloednieuwe concept, genaamd 'B...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: