FNV Horeca: gecontroleerd openen horeca geeft impuls aan naleving coronaregels

23 februari 2021 | Redactie

Het Kabinet moet zich volgens FNV Horeca focussen op de lusten van het (deels) openen van de horeca en niet op niet-onderbouwde lasten. Want wat is beter om het virus te beteugelen: overvolle stranden en lange rijen zonder afstand voor de ‘coffee to go’ of volle, gecontroleerde horecaterrassen waar de afstand gewaarborgd is?

Edwin Vlek, sectorbestuurder FNV Horeca: “Het begrip voor de coronamaatregelen ebt weg. Het wordt steeds moeilijker om mensen te stimuleren zich aan de regels te blijven houden. Daarom is het nu de hoogste tijd om het roer om te gooien en te kijken naar wat wél kan om mensen lucht te geven.  Versoepelingen die zowel goed zijn voor de economie als het welzijn van mensen en waar ondernemers, horecamedewerkers en gasten gelukkig van worden. Voor de horeca weten we dat er veel mogelijk is, want al maandenlang liggen er verschillende scenario’s en goedgekeurde veiligheidsprotocollen  klaar.“

Honger naar sociale contacten groeit

FNV Horeca voelt zich in haar opvattingen gesterkt door burgemeesters van een aantal grote steden. Ook zij vinden dat de terrassen op een verantwoorde manier snel open moeten kunnen om mensen tegemoet te komen; de honger naar sociale contacten is immers enorm. Vlek: “Er is geen betere plek dan de horeca waar je de opbouw van sociale contacten geregisseerd kunt vormgeven via gegarandeerd voldoende afstand, triage en registratie bij de voordeur. Helemaal als je dit afzet tegen de besmettingsrisico’s van illegale feestjes en overtreding van de bezoekersregeling thuis. Als het Kabinet deze ‘lusten van de horeca’ niet wil erkennen, dan mag het ons uitleggen waarom registratie bij het op afspraak winkelen wel afdoende is. Wij zien het verschil niet.“

Kabinet, behandel alle sectoren gelijk!

Vlek: “Voor horecaondernemers blijft de situatie uitzichtloos en wij begrijpen dat zij alle mogelijkheden aangrijpen om de horeca – zelfs via een rechtszaak - te openen. Wij zijn het met werkgeversorganisatie KHN eens dat sinds de eerste sluiting van de horeca, bijna een jaar geleden, een deugdelijke onderbouwing hiervoor onderbreekt. De horeca wordt geen enkel  perspectief geboden en het kan toch niet zo zijn dat de sector die qua omzetten en arbeidsplaatsen het hardst getroffen is door de coronamaatregelen, het sluitstuk van het beleid is én blijft. Kabinet, behandel alle sectoren gelijk!”

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Corona
Coronamaatregelen verlengd, terrassen misschien open op 31 maart

Alle coronamaatregelen worden verlengd tot dinsdag 30 maart. Dat maakte premier Rutte zojuist bekend op de persconferentie. Als het R-getal onder de 1 blijft, ziet minister De Jonge kans om de terrassen per 31 maart te openen. Maar hij gaf ook aan dat de vooruitzichten voor een derde golf er niet go ...

Fastservice
Bram Ladage breidt vegetarisch assortiment uit

Flexitariër, vegetariër of veganist? Dan ben je ook bij Bram Ladage aan het juiste adres. De Rotterdamse patatkoning voegt deze week een duurzame oesterzwamkroket en veganistische NoChicken Nuggets toe aan het assortiment. Hiermee trapt Bram Ladage zijn Maand Zonder Vlees af: een maand waa ...

Interview Longread
Coronacrisis: van hotdogkeizer naar koekjeskoning

De onbetwiste hotdog- en cocktailkoning van Zwolle werd noodgedwongen een heuse koekjeskoning tijdens de coronacrisis. Rolf Dingerink vertelt over ondernemen in een turbulente tijd. Ten tijde van corona verantwoordelijkheid dragen voor een bedrijf in een branche die het zwaar heeft; dat brengt vele ...

Drinks Achtergronden
Zo verkoop je straks fors meer bier

Als de horeca straks (eindelijk) weer open mag, dan is het zaak om efficiënt en bewust te gaan verkopen. Kennis van sales is namelijk heel belangrijk om een zo hoog mogelijke omzet en marge te kunnen behalen. Ivo Thijssen (biersommelier en salestrainer) geeft daarom, in samenwerking met de Hore ...

Achtergronden
13 jaar geleden in Lunchroom: Lunch & Zo, Maastricht

Lunchroom is dit jaar volwassen en bestaat 21 jaar. Tijd om terug te blikken en een greep te doen uit de welhaast onuitputtelijke voorraad interviews en achtergrondverhalen die in het vakblad voor de lunchroombranche hebben gestaan gedurende deze periode. Wekelijks presenteren we je zo'n verh ...

Interview Ondernemen Themamaand energie
Meer energie voor horecaondernemers

De horeca heeft het bijzonder zwaar. Noodlijdende ondernemers zijn naarstig op zoek naar perspectief, besparingen en nieuwe omzetstromen. Interne energie is volgens Sebastiaan Hooft - auteur van het boek ‘APK voor ondernemers’ en zelf een ondernemende duizendpoot - daarin ‘key&rsqu ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: