FNV Horeca: gecontroleerd openen horeca geeft impuls aan naleving coronaregels

23 februari 2021 | Redactie

Het Kabinet moet zich volgens FNV Horeca focussen op de lusten van het (deels) openen van de horeca en niet op niet-onderbouwde lasten. Want wat is beter om het virus te beteugelen: overvolle stranden en lange rijen zonder afstand voor de ‘coffee to go’ of volle, gecontroleerde horecaterrassen waar de afstand gewaarborgd is?

Edwin Vlek, sectorbestuurder FNV Horeca: “Het begrip voor de coronamaatregelen ebt weg. Het wordt steeds moeilijker om mensen te stimuleren zich aan de regels te blijven houden. Daarom is het nu de hoogste tijd om het roer om te gooien en te kijken naar wat wél kan om mensen lucht te geven.  Versoepelingen die zowel goed zijn voor de economie als het welzijn van mensen en waar ondernemers, horecamedewerkers en gasten gelukkig van worden. Voor de horeca weten we dat er veel mogelijk is, want al maandenlang liggen er verschillende scenario’s en goedgekeurde veiligheidsprotocollen  klaar.“

Honger naar sociale contacten groeit

FNV Horeca voelt zich in haar opvattingen gesterkt door burgemeesters van een aantal grote steden. Ook zij vinden dat de terrassen op een verantwoorde manier snel open moeten kunnen om mensen tegemoet te komen; de honger naar sociale contacten is immers enorm. Vlek: “Er is geen betere plek dan de horeca waar je de opbouw van sociale contacten geregisseerd kunt vormgeven via gegarandeerd voldoende afstand, triage en registratie bij de voordeur. Helemaal als je dit afzet tegen de besmettingsrisico’s van illegale feestjes en overtreding van de bezoekersregeling thuis. Als het Kabinet deze ‘lusten van de horeca’ niet wil erkennen, dan mag het ons uitleggen waarom registratie bij het op afspraak winkelen wel afdoende is. Wij zien het verschil niet.“

Kabinet, behandel alle sectoren gelijk!

Vlek: “Voor horecaondernemers blijft de situatie uitzichtloos en wij begrijpen dat zij alle mogelijkheden aangrijpen om de horeca – zelfs via een rechtszaak - te openen. Wij zijn het met werkgeversorganisatie KHN eens dat sinds de eerste sluiting van de horeca, bijna een jaar geleden, een deugdelijke onderbouwing hiervoor onderbreekt. De horeca wordt geen enkel  perspectief geboden en het kan toch niet zo zijn dat de sector die qua omzetten en arbeidsplaatsen het hardst getroffen is door de coronamaatregelen, het sluitstuk van het beleid is én blijft. Kabinet, behandel alle sectoren gelijk!”

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Achtergronden
15 jaar geleden in Lunchroom: Pieter Punter

Lunchroom is dit jaar volwassen en bestaat 21 jaar. Tijd om terug te blikken en een greep te doen uit de welhaast onuitputtelijke voorraad interviews en achtergrondverhalen die in het vakblad voor de lunchroombranche hebben gestaan gedurende deze periode. Wekelijks presenteren we je zo'n verh ...

Achtergronden
Bagels & Beans Almere verhuist

Vaak wordt een remix een grotere hit dan het origineel. Datzelfde zou zomaar eens kunnen gebeuren met Bagels & Beans Almere. Vrijdag 14 mei verhuist de vrijplaats voor bagels, koffie en geluk namelijk van restaurantplein ‘Belfort’ naar een veel ruimere locatie mét terras aan d ...

Economie Achtergronden
Advies Belastingdienst aan horecaondernemers: verleng bijzonder uitstel van betaling

Is uw bijzonder uitstel van betaling afgelopen en kunt u nog niet aan uw nieuwe betalingsverplichtingen voldoen? Verleng dan uw bijzonder uitstel van betaling. Dat kan nog tot en met 30 juni. Afgelopen zaterdag ontvingen 60.000 ondernemers, waaronder uit de horecabranche, hierover een brief van de B ...

KHN Corona
KHN: uit eten met sneltest onbespreekbaar

De uitspraken van minister De Jonge over de rol van sneltesten in het openingsplan van het kabinet kunnen rekenen op stevige kritiek vanuit horecaondernemers. Zo wordt er mogelijk gesproken over versoepelingen, waarbij de horeca voor uit eten open mag met de inzet van sneltesten. Vooral het feit dat ...

Achtergronden
De Beren opent nieuw bezorgrestaurant in Breda

Bourgondische Bredanaars kunnen vanaf nu hun hart ophalen met het gloednieuwe Bezorgrestaurant De Beren Breda. De opening van de 27ste bezorgvestiging vond op maandag 3 mei 2021 plaats aan de Haagdijk 24. De Haagdijk is een ideale bezorglocatie, omdat vanaf deze centrale plek veel Bredase huishou ...

Economie Achtergronden
CBS: relatief veel horecabedrijven opgeheven

In het eerste kwartaal van 2021 werden zo’n 30,2 duizend bedrijven opgeheven, ruim 9 duizend minder dan in hetzelfde kwartaal het jaar ervoor. Bij 85 procent van de opheffingen ging het om bedrijven met één werkzame persoon. Er werden 4,7 duizend bedrijven met meer dan é&e ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: