Eerste Nederlandse gebarentaal-koffiebar opent in Amsterdam

16 oktober 2017 | Thijs Jacobs

Aan de Amsteldijk in Amsterdam opent donderdag 19 oktober de Sign Language Coffee Bar om 12.00 uur haar deuren. Het is de eerste Nederlandse koffiebar waar alleen maar dove barista’s werken en waar je met gebarentaal je bestelling moet plaatsen.

Bezoekers die geen gebarentaal beheersen, kunnen ter plekke gebruikmaken van een scherm met korte, geluidloze videofilmpjes. Daarmee leer je in enkele seconden hoe je een espresso of een cappuccino in gebarentaal kunt bestellen. 
De filmpjes – dertig in totaal, inclusief de gebaren voor het bestellen van een brownie, een croissantje en ook voor: ‘Ik wil m’n bestelling meenemen’ en: ‘Tot morgen!’ – zijn ook te bekijken op de website www.signlanguagecoffeebar.nl.

Barista-opleiding 


Acht doven zijn de afgelopen weken bij de Amsterdamse koffiebrander Bocca Coffee opgeleid tot barista. Ze zijn daarmee allen gespecialiseerd in het bedienen van de espressomachine en het bereiden van allerlei koffiespecialiteiten. De koffiebar is dagelijks open tot 16.00 uur. Doordeweeks is de zaak open vanaf 08.30 uur, in het weekeinde vanaf 10.00 uur.

Duurzame banen 


De Sign Language Coffee Bar maakt onderdeel uit van een groep bedrijven (restaurant Ctaste, experiencecentrum Cthecity en werkbemiddelaar Ctalents) die zich al tien jaar inzet om mensen met visuele of auditieve beperkingen naar werk te helpen. Bij Ctaste, waar gasten dineren in het pikkedonker, verzorgen veertien blinde obers de bediening. Ctalents plaatste o.a. dove adviseurs bij ABN AMRO, die daar met een videoverbinding dove en slechthorende klanten van de bank in gebarentaal uitleg over hypotheken en beleggen geven. In totaal werden meer dan 150 doven (40%) en blinden (60%) naar duurzame banen geholpen. 90% van de geplaatsten was na een jaar nog steeds aan het werk.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

trends Interview Longread
De allergrootste foodtrend? Vegan!

We kunnen er eigenlijk niet omheen: dé absolute foodtrend is vegan food. 2018 was het jaar van de vleesvervangers, 2019 bleek die van een verdere doorontwikkeling en verdere aandacht voor vegan in de professionele horecakeuken. In Dordrecht, uitgerekend de stad van de paardenslachterijen, ...

Wet- en regelgeving
Alle rookruimtes gesloten in 2022

Het is de bedoeling dat de laatste rookruimtes in Nederland in 2022 sluiten. In (semi)overheids- en openbare gebouwen sluiten de rookruimtes al in 2021. Dat betekent dat er dan geen rookruimtes meer te vinden zijn in de zorg, het onderwijs, bij overheidsgebouwen en in de cultuur- en sportsector. In ...

Bezorgen Achtergronden
Deliveroo help de Sint een handje

Diverse gezinnen werden aangenaam verrast toen de Sint met zijn paard bij hen voor de deur stond. De Sint reed een ronde in het Rotterdamse Kralingen om een heerlijke maaltijd bij verschillende adressen langs te brengen met hulp van de Deliveroo-bezorgers. Handig als je te paard bent en je handen vr...

Columns Interview Longread
Horeca-etiquette: restaurantgasten willen privacy

De horeca is zoveel meer dan wat er uit de keuken komt. De aankleding van je zaak en bovenal de kwaliteit van de service zijn bepalend voor het gevoel dat jouw gast aan het bezoek aan je zaak overhoudt. Natuurlijk moet de setting goed zijn, mensen voelen zich ongemakkelijk als er minder dan vijft...

Economie
FNV Horeca bereikt cao-akkoord horeca met 3% loonsverhoging

FNV Horeca en CNV Vakmensen hebben met werkgeversorganisatie Koninklijke Horeca Nederland een onderhandelingsakkoord bereikt voor een nieuwe cao horeca. Het belangrijkste resultaat is een loonsverhoging van in totaal 3%. Edwin Vlek, bestuurder FNV Horeca, over het behaalde onderhandelingsakkoord:...

Opening Culinair
Nieuwe Julia’s: nog sneller en uitgebreider assortiment

Alle stationswinkels van Julia’s krijgen een nieuwe uitstraling, een nog snellere service en een uitgebreider assortiment. Station Rotterdam Centraal heeft de primeur, vandaag is de nieuwe Julia’s daar voor het eerst te bezoeken. Als het nieuwe concept in de smaak valt bij reizigers is h...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: