Dit zijn de foodtrends voor 2018 volgens Waitrose

3 november 2017 | Thijs Jacobs

Waitrose publiceerde onlangs het jaarlijkse 'Food And Drinks Report 2017-18', waarin een panel van 2000 deelnemers werd ondervraagd en de gegevens van miljoenen klanten werden gebruikt om de trends van 2017 en van 2018 te presenteren. In 2018 gaan we massaal de volgende gerechten eten, aldus de luxe supermarktketen. 

Indian street food

Niet de zware sauzen en chicken tikka massala, maar gegrilde of gerookte delicatessen, zoals coquilles in gepekelde gember. De Indiase keuken leent zich uitstekend voor hybride mengvormen, zoals Indiase (spicy) hamburgers of lamstaco's. 2018 levert ons een nieuwe blik op Indiaas eten.

Japans 'Dude Food'

Dude food? Ja. Misosoep en noedels kennen we nu wel. Het is tijd voor de iets minder gezonde, maar o-zo-lekkere, Japanse gerechten. In Japanse Izakaya bars eet je in bouillon gefrituurde tofu of kip. De 'dude foods' uit de zuidelijke staten van de VS worden gecombineerd met Japans raffinement. 

De vierde maaltijd

Ontbijt, lunch en diner. We persen massaal een vierde maaltijd in onze drukke agenda's. Het draait hier niet om gulzigheid, maar juist om de aanpassing aan onze drukke levens. Het diner wordt niet meer op een vaste tijd gegeten zoals vroeger. Wanneer je eens vroeg dineert, dan kun je voor het het slapen nog even een kaaspizza eten. En wat te denken van die gezonde salade tussendoor in de middag? Geen probleem. Vaste eetmomenten verdwijnen en zo verandert ook het aanbod in food.

De winkelwagen verdwijnt

Het zijn veelal ouderen die nog voor de hele week boodschappen doen. We bepalen steeds vaker pas vlak voor het eten wat we eigenlijk gaan doen. Waarom ook niet? Het zorgt voor minder waste en je eet doorgaans gevarieerder. Waitrose heeft becijferd dat een gemiddelde winkel enkele jaren geleden 200 grote winkelwagens en 150 kleine winkelwagentjes had staan. Nu is dat andersom. Sterker nog: er staan slechts 70 grote winkelwagens en 250 kleine karretjes, 'daily shoppers' genoemd, bij een Waitrose-vestiging.

Plantaardige eiwitten

De vraag naar producten met veel plantaardige eiwitten zet door. Dit komt door de stijging van het aantal flexitariërs. Soja, granen zaden en zelfs algen... Werkelijk alle voedselproducenten zijn op zoek naar nieuwe manieren om een eiwitboost te kunnen geven aan je gerechten. 

KLIK HIER VOOR DE LUNCHROOM MARKTVERKENNING 2016. BINNENKORT VERSCHIJNT ONS NIEUWE TRENDRAPPORT!

 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Coronacrisis
Hellendoornse lunchroom dicht vanwege corona

De Hellendoornse Lunchroom Lorkeers is sinds maandag gesloten, meldt Tubantia. Een personeelslid werd positief getest op corona. De eigenaresse en vier personeelsleden kregen van de GGD te horen dat zij tien dagen in thuisquarantaine moeten. Het personeelslid zat al langere tijd ziek thuis, waarn...

Nice 'n Easy
Convenience: is het eigenlijk wel gezond?

Convenienceproducten zijn een uitkomst voor de professionele keuken, vooral vanwege de tijdwinst die het gebruik ervan oplevert. Maar er zijn, bij overmatig gebruik van bepaalde soorten convenienceproducten, ook nadelen. Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid en etikettering bij het Voedings...

Branded Content Nice 'n Easy
Unieke horeca op Strijp-S, welkom in Blok 63-S

Bram van Uden: “Parkeren doe je voor de deur of dichtbij op P De Hoek. Blok 63-S vind je op 5 minuten loopafstand van station Strijp-S, het Klokgebouw of het PSV-stadion. Hier beleef je de energie en open sfeer van het culturele en creatieve hart van Eindhoven. Gewoon lekker eten, gezelligheid...

Food Amsterdam
De nieuwe high tea ervaring op een bijzondere plek

Hoewel het heerlijke nazomerzonnetje zich nog even van zijn beste kant laat zien, is de herfst alweer in aantocht. Dat heeft natuurlijk ook zijn voordelen. Wie herfst zegt, zegt high tea! Lekker naar binnen, de kachel een standje hoger, een dampende kop thee voor je neus en urenlang tafelen en klets...

Opening Rotterdam
Eerste Nederlandse SUGO to go opent in Rotterdam

Biologisch, gezond, duurzaam én vers. Menig pizza liefhebber is verknocht aan de inmiddels befaamde pizza al taglio van SUGO. Dit blijkt niet alleen uit de veelbelovende recensies op Tripadvisor, maar ook uit de Deliveroo Pizza Contest 2019 waar SUGO de eerste plek bemachtigde. Nu SUGO vele h...

Opening Fastservice
Op dit nieuwe eetadresje in Maastricht draag je een slabber!

De hoofdstad van de zuidelijkste provincie van Nederland staat bekend om haar laissez-faire en bourgondische levensstijl. Het was dan ook geen moeilijk keuze voor spaghetticoncept BAVET waar in Nederland ze hun eerste vestiging zouden openen. Vanaf vandaag kan je op Markt 7 terecht voor een spaghett...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: