Diervriendelijke rookworst voor de horeca

25 januari 2017 | Thijs Jacobs

Unox neemt dierenwelzijn serieus. Daarom krijgt de Unox Rookworst Professioneel, net als de Unox Rookworst Traditioneel, het ‘Beter Leven 1 ster’ keurmerk. In 2020 moet dit voor het gehele Unox assortiment gelden. Hiermee zet Unox de volgende grote stap in de verduurzaming van haar portfolio.

De behoefte aan duurzaamheid groeit in de horeca, dit bleek al bij de lancering van de Duurzaameter op de Horecava afgelopen jaar. Bij de zes trends stond diervriendelijkheid op de derde plaats. Daarom komt deze stap om de Unox rookworsten voor de foodservice verder te verduurzamen als geroepen.

De nieuwe norm

Anniek Mauser, Sustainability Director bij Unilever Benelux geeft aan: “We zijn al in 2010 begonnen met dit project. We hebben hierbij nauw samengewerkt met de producenten en de dierenbescherming vanwege hun bestaande en betrouwbare Beter Leven keurmerk. Duurzame voedselproductie is wat ons betreft de nieuwe norm, het moet alledaags worden. Dat vinden gelukkig steeds meer mensen die op professionele wijze voedsel bereiden. Daarnaast geven chefs aan dat producten uit duurzame landbouw en veeteelt een betere smaak hebben.”

Beter Leven Keurmerk

De Dierenbescherming heeft het keurmerk ontwikkeld om diervriendelijke productie te ondersteunen. Het bestaat uit het Beter Leven logo met 1, 2 of 3 sterren. Het Beter Leven 1 ster keurmerk staat op producten waarbij in het geval van varkensvleesproductie de varkens onder andere meer binnenruimte, afleidingsmateriaal zoals strokokers, daglicht en een speciaal kraamhok hebben. Bovendien worden de biggen niet gecastreerd en wordt de voeding aangepast om een lagere milieu-impact te borgen.

Gerard van der Krogt, Managing Director bij Unilever Food Solutions: “Dit uitgangspunt sluit naadloos aan bij één van onze focusgebieden: het betrekken van onze grondstof uit duurzame landbouw. Dat houdt dus in: samenwerking met landbouwbedrijven die werken volgens de Unilever Sustainable Agriculture Code of met één van de externe keurmerken waarmee wij werken; concreet gaat dit over zaken als minder watergebruik, minder gebruik van pesticiden, meer aandacht voor biodiversiteit zodat grond niet wordt uitgeput, telen onder de zon op de volle grond. De Unox rookworst is als oer-Hollands merk een zeer identificeerbaar product. Het behalen van het Beter Leven keurmerk beschouwen we als een nieuwe grote stap binnen de duurzaamheidsambitie van Unilever Food Solutions.”


Op nummer 1 in Dow Jones Sustainability Index

In 2016 behaalde Unilever voor de 14e keer de nummer 1 positie in de Dow Jones Sustainability Index. Deze index is een wereldwijd erkende en onafhankelijke benchmark waarbij prestaties van bedrijven per sector worden beoordeeld. Het is de meest uitgebreide beoordeling van duurzaam gedreven bedrijven, waarbij gelet wordt op economische-, milieu- en sociale criteria. Elk jaar worden hiervoor wereldwijd 3470 bedrijven uitgenodigd. De betrouwbaarheid van het beoordelingsproces wordt gegarandeerd door Deloitte.
Ook staat Unilever bovenaan de jaarlijkse Oxfam-ranglijst Behind the Brands, die de ‘Big 10’ van levensmiddelenproducenten met elkaar vergelijkt ten aanzien van hun milieu- en maatschappelijke beloftes. Het Unilever Sustainable Living Plan en de Unilever responsible Sourcing Policy vormen de basis van het verduurzamen van alle ketens achter de voedselproducten van Unilever. In 2020 zal 100% van de gebruikte groenten, kruiden, vlees en specerijen afkomstig zijn van duurzame bronnen. Op dit moment is al  92 procent van alle groenten en kruiden afkomstig uit duurzame landbouw.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

trends Interview Longread
De allergrootste foodtrend? Vegan!

We kunnen er eigenlijk niet omheen: dé absolute foodtrend is vegan food. 2018 was het jaar van de vleesvervangers, 2019 bleek die van een verdere doorontwikkeling en verdere aandacht voor vegan in de professionele horecakeuken. In Dordrecht, uitgerekend de stad van de paardenslachterijen, ...

Wet- en regelgeving
Alle rookruimtes gesloten in 2022

Het is de bedoeling dat de laatste rookruimtes in Nederland in 2022 sluiten. In (semi)overheids- en openbare gebouwen sluiten de rookruimtes al in 2021. Dat betekent dat er dan geen rookruimtes meer te vinden zijn in de zorg, het onderwijs, bij overheidsgebouwen en in de cultuur- en sportsector. In ...

Bezorgen Achtergronden
Deliveroo help de Sint een handje

Diverse gezinnen werden aangenaam verrast toen de Sint met zijn paard bij hen voor de deur stond. De Sint reed een ronde in het Rotterdamse Kralingen om een heerlijke maaltijd bij verschillende adressen langs te brengen met hulp van de Deliveroo-bezorgers. Handig als je te paard bent en je handen vr...

Columns Interview Longread
Horeca-etiquette: restaurantgasten willen privacy

De horeca is zoveel meer dan wat er uit de keuken komt. De aankleding van je zaak en bovenal de kwaliteit van de service zijn bepalend voor het gevoel dat jouw gast aan het bezoek aan je zaak overhoudt. Natuurlijk moet de setting goed zijn, mensen voelen zich ongemakkelijk als er minder dan vijft...

Economie
FNV Horeca bereikt cao-akkoord horeca met 3% loonsverhoging

FNV Horeca en CNV Vakmensen hebben met werkgeversorganisatie Koninklijke Horeca Nederland een onderhandelingsakkoord bereikt voor een nieuwe cao horeca. Het belangrijkste resultaat is een loonsverhoging van in totaal 3%. Edwin Vlek, bestuurder FNV Horeca, over het behaalde onderhandelingsakkoord:...

Opening Culinair
Nieuwe Julia’s: nog sneller en uitgebreider assortiment

Alle stationswinkels van Julia’s krijgen een nieuwe uitstraling, een nog snellere service en een uitgebreider assortiment. Station Rotterdam Centraal heeft de primeur, vandaag is de nieuwe Julia’s daar voor het eerst te bezoeken. Als het nieuwe concept in de smaak valt bij reizigers is h...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: