Diervriendelijke rookworst voor de horeca

25 januari 2017 | Thijs Jacobs

Unox neemt dierenwelzijn serieus. Daarom krijgt de Unox Rookworst Professioneel, net als de Unox Rookworst Traditioneel, het ‘Beter Leven 1 ster’ keurmerk. In 2020 moet dit voor het gehele Unox assortiment gelden. Hiermee zet Unox de volgende grote stap in de verduurzaming van haar portfolio.

De behoefte aan duurzaamheid groeit in de horeca, dit bleek al bij de lancering van de Duurzaameter op de Horecava afgelopen jaar. Bij de zes trends stond diervriendelijkheid op de derde plaats. Daarom komt deze stap om de Unox rookworsten voor de foodservice verder te verduurzamen als geroepen.

De nieuwe norm

Anniek Mauser, Sustainability Director bij Unilever Benelux geeft aan: “We zijn al in 2010 begonnen met dit project. We hebben hierbij nauw samengewerkt met de producenten en de dierenbescherming vanwege hun bestaande en betrouwbare Beter Leven keurmerk. Duurzame voedselproductie is wat ons betreft de nieuwe norm, het moet alledaags worden. Dat vinden gelukkig steeds meer mensen die op professionele wijze voedsel bereiden. Daarnaast geven chefs aan dat producten uit duurzame landbouw en veeteelt een betere smaak hebben.”

Beter Leven Keurmerk

De Dierenbescherming heeft het keurmerk ontwikkeld om diervriendelijke productie te ondersteunen. Het bestaat uit het Beter Leven logo met 1, 2 of 3 sterren. Het Beter Leven 1 ster keurmerk staat op producten waarbij in het geval van varkensvleesproductie de varkens onder andere meer binnenruimte, afleidingsmateriaal zoals strokokers, daglicht en een speciaal kraamhok hebben. Bovendien worden de biggen niet gecastreerd en wordt de voeding aangepast om een lagere milieu-impact te borgen.

Gerard van der Krogt, Managing Director bij Unilever Food Solutions: “Dit uitgangspunt sluit naadloos aan bij één van onze focusgebieden: het betrekken van onze grondstof uit duurzame landbouw. Dat houdt dus in: samenwerking met landbouwbedrijven die werken volgens de Unilever Sustainable Agriculture Code of met één van de externe keurmerken waarmee wij werken; concreet gaat dit over zaken als minder watergebruik, minder gebruik van pesticiden, meer aandacht voor biodiversiteit zodat grond niet wordt uitgeput, telen onder de zon op de volle grond. De Unox rookworst is als oer-Hollands merk een zeer identificeerbaar product. Het behalen van het Beter Leven keurmerk beschouwen we als een nieuwe grote stap binnen de duurzaamheidsambitie van Unilever Food Solutions.”


Op nummer 1 in Dow Jones Sustainability Index

In 2016 behaalde Unilever voor de 14e keer de nummer 1 positie in de Dow Jones Sustainability Index. Deze index is een wereldwijd erkende en onafhankelijke benchmark waarbij prestaties van bedrijven per sector worden beoordeeld. Het is de meest uitgebreide beoordeling van duurzaam gedreven bedrijven, waarbij gelet wordt op economische-, milieu- en sociale criteria. Elk jaar worden hiervoor wereldwijd 3470 bedrijven uitgenodigd. De betrouwbaarheid van het beoordelingsproces wordt gegarandeerd door Deloitte.
Ook staat Unilever bovenaan de jaarlijkse Oxfam-ranglijst Behind the Brands, die de ‘Big 10’ van levensmiddelenproducenten met elkaar vergelijkt ten aanzien van hun milieu- en maatschappelijke beloftes. Het Unilever Sustainable Living Plan en de Unilever responsible Sourcing Policy vormen de basis van het verduurzamen van alle ketens achter de voedselproducten van Unilever. In 2020 zal 100% van de gebruikte groenten, kruiden, vlees en specerijen afkomstig zijn van duurzame bronnen. Op dit moment is al  92 procent van alle groenten en kruiden afkomstig uit duurzame landbouw.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving
Lachgasverbod: mag je het straks nog wel kopen voor in je keuken?

Het gebruik van lachgaspatronen als drugs in plaats van gastronomisch of technisch hulpmiddel is de laatste jaren flink toegenomen. Zoveel zelfs dat (door staatssecretaris Blokhuis en minister Grapperhaus) een voorstel is gedaan om lachgas in het hele land te gaan verbieden. Met het landelijk verbod...

Columns
Knibbel, knabbel, knuisje, wie knabbelt er aan jouw huisje?

Vol is vol, kopte de krant laatst. Het gaat over hoe vol de campings, bungalowparken en hotels wel niet zijn in eigen land. In maart was de annuleringenstroom niet bij te houden en deze zomer staat de telefoon roodgloeiend om een felbegeerd plekje onder onze eigen zon te bemachtigen. Tenminste als j...

KHN
KHN reageert op maatregelen: "Te veel nadruk op horeca"

De Koninklijke Horeca Nederland begrijpt dat, als het aantal besmettingen toeneemt, de overheid maatregelen moet nemen om die groei een halt toe te roepen. Echter verbaast het de brancheorganisatie dat de horeca telkens het boetekleed aan moet trekken. Op de website reageert KHN op de genomen maatre...

Download nu de corona checklist

Horecagasten worden vanaf 10 augustus dringend verzocht hun contactgegevens achter te laten om bron- en contactonderzoek makkelijker te maken bij een eventuele uitbraak. Download hier de checklist om uit te printen. Horecaondernemers zijn verplicht contactgegevens aan hun gasten te vragen, gasten zi...

Achtergronden
Zo kom je de hitte in de horeca door

Op sommige plekken in Nederland zal het kwik deze week oplopen tot een kleine 36 graden. Horecaondernemers nemen massaal maatregelen om de week zo koel mogelijk door te komen. Met deze acht tips helpen we je een beetje op weg. 1. Cliché, maar misschien wel de belangrijkste: zorg dat j...

Coronacrisis
Kabinet trekt teugels aan in strijd tegen corona

Horecazaken moeten vanaf maandag 10 augustus de namen en contactgegevens van gasten registreren. Dat maakte premier Rutte zojuist bekend tijdens zijn persconferentie. Het coronavirus is bezig aan een opmars. Om die opmars tegen te gaan is contact- en brononderzoek noodzakelijk, zo stelt de premier. ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: