De kronieken van wereldgerechten (V)

23 februari 2013 |
De kronieken van wereldgerechten (V)<

Achter klassieke wereldgerechten zit vaak een kleurrijk verhaal. In zes delen vertellen wij over de benamingen van herkenbare spijzen. Deze week deel vijf: de Sandwich en de Pavlova.

Sandwich
Beleg op brood, zo noemt Nederland het. In Engeland, waar de naam vandaan komt, stond dit gerecht ook zo bekend. Tot John Montagu, de vierde Earl van Sandwich voorbij kwam. Deze achttiende-eeuwse graaf beval zijn bediende hem een stuk vlees tussen twee boterhammen te serveren. Dit gebeurde tijdens een potje kaarten. De aristocraat wilde zijn kaarten namelijk niet bevuilen met vieze handen van het vette vlees. Door het brood hield hij zijn handen schoon. Omdat hij de graaf was, bestelde zijn gezelschap "the same as Sandwich"! De faam van deze naam wordt doorgezet door een nazaat van de graaf, John Montagu, de elfde Earl van Sandwich. Deze zakenman richtte in 2004 de zaak 'Earl of Sandwich' in Florida op. Dit werd zo’n succes, dat het daarna uitgroeide tot een franchiseketen.
Pavlova
Niemand weet wie de eerste Pavlova maakte. In elk geval is het gerecht een eerbetoon aan prima ballerina Anna Matveyevna Pavlova. De danseres maakte in 1926 een tournee door Australië en Nieuw-Zeeland. Over het ontstaan van het dessert wordt tussen beide landen nogal eens geruzied. Een Nieuw-Zeelandse chef in een onbekend hotel in Wellington zou de Pavlova hebben gemaakt tijdens de tour van de danseres. Hij was geïnspireerd door haar witte tutu, gedrapeerd met groene zijde. De vorm van het danskostuum werd nagebootst met meringue en voor het donzige effect van de stof werd slagroom gebruikt. De groene stof werd nagebootst met schijfjes kiwi. Volgens de Australiërs werd het dessert uitgevonden in Perth. De chef-kok Herbert Sachse van Hotel Esplanade maakte in 1935 de Pavlova als dessert voor bij de afternoon tea. Toen het gerecht werd geserveerd, maakte iemand de opmerking dat het toetje net zo licht was als de danseres. Zij stond er namelijk om bekend 'over het podium te zweven’'

Marijn Brok

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Food trends
De Dessertclub creëert eerste zoete bitterbal van Nederland

Het eerste dessert only pop-up restaurant van Nederland, de Dessertclub, krijgt wegens het grote succes een vervolg. Op 1 oktober opent het restaurant opnieuw haar deuren in Apeldoorn met een compleet nieuw 7-gangen menu. De Dessertclub heeft daarvoor een bijzondere versie van een typisch Nederlands...

Drinks trends
Consument kiest voor bewustere drinks sinds de lockdown

Met dank aan de crisis waarin we ons nog steeds begeven, maken consumenten steeds bewustere keuzes. Maar hoe uiten de consumententrends van nu zich eigenlijk? Het is niet gek te concluderen dat de afgelopen periode en de situatie waarin we ons bevinden diepe sporen hebben achtergelaten. Niet alleen ...

Coronacrisis
Hellendoornse lunchroom dicht vanwege corona

De Hellendoornse Lunchroom Lorkeers is sinds maandag gesloten, meldt Tubantia. Een personeelslid werd positief getest op corona. De eigenaresse en vier personeelsleden kregen van de GGD te horen dat zij tien dagen in thuisquarantaine moeten. Het personeelslid zat al langere tijd ziek thuis, waarn...

Nice 'n Easy
Convenience: is het eigenlijk wel gezond?

Convenienceproducten zijn een uitkomst voor de professionele keuken, vooral vanwege de tijdwinst die het gebruik ervan oplevert. Maar er zijn, bij overmatig gebruik van bepaalde soorten convenienceproducten, ook nadelen. Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid en etikettering bij het Voedings...

Branded Content Nice 'n Easy
Unieke horeca op Strijp-S, welkom in Blok 63-S

Bram van Uden: “Parkeren doe je voor de deur of dichtbij op P De Hoek. Blok 63-S vind je op 5 minuten loopafstand van station Strijp-S, het Klokgebouw of het PSV-stadion. Hier beleef je de energie en open sfeer van het culturele en creatieve hart van Eindhoven. Gewoon lekker eten, gezelligheid...

Food Amsterdam
De nieuwe high tea ervaring op een bijzondere plek

Hoewel het heerlijke nazomerzonnetje zich nog even van zijn beste kant laat zien, is de herfst alweer in aantocht. Dat heeft natuurlijk ook zijn voordelen. Wie herfst zegt, zegt high tea! Lekker naar binnen, de kachel een standje hoger, een dampende kop thee voor je neus en urenlang tafelen en klets...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: