De kronieken van wereldgerechten (V)

23 februari 2013 |
De kronieken van wereldgerechten (V)<

Achter klassieke wereldgerechten zit vaak een kleurrijk verhaal. In zes delen vertellen wij over de benamingen van herkenbare spijzen. Deze week deel vijf: de Sandwich en de Pavlova.

Sandwich
Beleg op brood, zo noemt Nederland het. In Engeland, waar de naam vandaan komt, stond dit gerecht ook zo bekend. Tot John Montagu, de vierde Earl van Sandwich voorbij kwam. Deze achttiende-eeuwse graaf beval zijn bediende hem een stuk vlees tussen twee boterhammen te serveren. Dit gebeurde tijdens een potje kaarten. De aristocraat wilde zijn kaarten namelijk niet bevuilen met vieze handen van het vette vlees. Door het brood hield hij zijn handen schoon. Omdat hij de graaf was, bestelde zijn gezelschap "the same as Sandwich"! De faam van deze naam wordt doorgezet door een nazaat van de graaf, John Montagu, de elfde Earl van Sandwich. Deze zakenman richtte in 2004 de zaak 'Earl of Sandwich' in Florida op. Dit werd zo’n succes, dat het daarna uitgroeide tot een franchiseketen.
Pavlova
Niemand weet wie de eerste Pavlova maakte. In elk geval is het gerecht een eerbetoon aan prima ballerina Anna Matveyevna Pavlova. De danseres maakte in 1926 een tournee door Australië en Nieuw-Zeeland. Over het ontstaan van het dessert wordt tussen beide landen nogal eens geruzied. Een Nieuw-Zeelandse chef in een onbekend hotel in Wellington zou de Pavlova hebben gemaakt tijdens de tour van de danseres. Hij was geïnspireerd door haar witte tutu, gedrapeerd met groene zijde. De vorm van het danskostuum werd nagebootst met meringue en voor het donzige effect van de stof werd slagroom gebruikt. De groene stof werd nagebootst met schijfjes kiwi. Volgens de Australiërs werd het dessert uitgevonden in Perth. De chef-kok Herbert Sachse van Hotel Esplanade maakte in 1935 de Pavlova als dessert voor bij de afternoon tea. Toen het gerecht werd geserveerd, maakte iemand de opmerking dat het toetje net zo licht was als de danseres. Zij stond er namelijk om bekend 'over het podium te zweven’'

Marijn Brok

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving Bezorgen
Veel overtredingen bij maaltijdbezorgers

De Inspectie SZW constateert veel overtredingen door horecabedrijven die eigen bezorgers in dienst hebben. Bij meer dan de helft van de gecontroleerde bedrijven gaat het mis. Het ontbreekt bij deze bedrijven vaak aan kennis over wat wettelijk is toegestaan. Bezorgers krijgen te weinig betaald, werke...

Achtergronden Fastservice
Bagels & Beans zoekt bagelbazen

Bagels & Beans houdt dinsdag 3 maart in Alphen aan den Rijn een franchise informatieavond voor aankomende 'bagelbazen'. Wie droomt van een eigen zaak komt hier alles te weten over het runnen van een Bagels & Beans. Bagels & Beans is op zoek naar bagelbazen in Amsterdam, Maastr...

Vlees Marketing
Nationale Week Zonder Vlees is een feit

Halverwege maart is het weer zo ver: de Nationale Week Zonder Vlees in Nederland gaat dan weer van start. Dit evenement is van 9 tot en met 15 maart aan de gang. Veel mensen proberen tijdens deze week geen vlees te eten of in plaats van vlees, vegetarisch te koken. Het doel van dit evenement is om m...

Interieur
"Wij hebben vier barista's in dienst"

Niets is belangrijker dan de goede koffie bij lunchroom Proeverz in Gorinchem. Wim van Willigen, eigenaar van Proeverz: ‘’De mensen gaan vaak naar de vakman of de vakvrouw voor een goed product. Wij van Proeverz staan bekend om onze echte koffie. We hebben dan ook niet voor niks vier bar...

Lunchroom
Ontdekken en genieten: Op wereldreis bij De Ontdekking [video]

Op de hoek van de altijd levendige Voorstraat in Utrecht bevindt zich lunchroom De ontdekking, die je in gedachten even meeneemt naar een ander land. Onder het genot van een Braziliaanse koffie of Arabic-night smoothie, word je even weggetrokken uit de dagelijkse sleur. De Ontdekking zorgt voor e...

Lunchroom Interview
"Ze worden hier echt in hun kracht gezet"

De mooie en speciale samenwerking tussen begeleider en cliënt medewerker is uitermate uniek. De Postkamer is een Grand Café gelegen in het hartje van Nijkerk waar gemotiveerde cliënten begeleid en ondersteund worden door zorgorganisatie Careander. De zaak waar Henriette Eleveld als ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: