De kronieken van wereldgerechten (V)

23 februari 2013
De kronieken van wereldgerechten (V)

Achter klassieke wereldgerechten zit vaak een kleurrijk verhaal. In zes delen vertellen wij over de benamingen van herkenbare spijzen. Deze week deel vijf: de Sandwich en de Pavlova.

*Sandwich*
Beleg op brood, zo noemt Nederland het. In Engeland, waar de naam vandaan komt, stond dit gerecht ook zo bekend. Tot John Montagu, de vierde Earl van Sandwich voorbij kwam. Deze achttiende-eeuwse graaf beval zijn bediende hem een stuk vlees tussen twee boterhammen te serveren. Dit gebeurde tijdens een potje kaarten. De aristocraat wilde zijn kaarten namelijk niet bevuilen met vieze handen van het vette vlees. Door het brood hield hij zijn handen schoon. Omdat hij de graaf was, bestelde zijn gezelschap "the same as Sandwich"! De faam van deze naam wordt doorgezet door een nazaat van de graaf, John Montagu, de elfde Earl van Sandwich. Deze zakenman richtte in 2004 de zaak "'Earl of Sandwich'":http://www.earlofsandwichusa.com/ in Florida op. Dit werd zo’n succes, dat het daarna uitgroeide tot een franchiseketen.

*Pavlova*
Niemand weet wie de eerste Pavlova maakte. In elk geval is het gerecht een eerbetoon aan prima ballerina Anna Matveyevna Pavlova. De danseres maakte in 1926 een tournee door Australië en Nieuw-Zeeland. Over het ontstaan van het dessert wordt tussen beide landen nogal eens geruzied. Een Nieuw-Zeelandse chef in een onbekend hotel in Wellington zou de Pavlova hebben gemaakt tijdens de tour van de danseres. Hij was geïnspireerd door haar witte tutu, gedrapeerd met groene zijde. De vorm van het danskostuum werd nagebootst met meringue en voor het donzige effect van de stof werd slagroom gebruikt. De groene stof werd nagebootst met schijfjes kiwi. Volgens de Australiërs werd het dessert uitgevonden in Perth. De chef-kok Herbert Sachse van Hotel Esplanade maakte in 1935 de Pavlova als dessert voor bij de afternoon tea. Toen het gerecht werd geserveerd, maakte iemand de opmerking dat het toetje net zo licht was als de danseres. Zij stond er namelijk om bekend 'over het podium te zweven’'

~Marijn Brok~

Overig nieuws