Column restaurateur Sico de Moel: Italiaanse macho

17 april 2019 | Sico de Moel

"A gin-tonic for me, a Baileys for my wife. And more champagne!", riep mijn Italiaanse gast uit terwijl ik zijn jas aannam. Ze waren flink te laat en hadden het Nederlandse echtpaar dat hen had uitgenodigd ondertussen al een uur laten wachten. Daar was wat irritatie ontstaan.

Ze wilden hun Italiaanse vrienden kennis laten maken met de moderne Nederlandse keuken. Ik noem mijn Duurzame Proeverij voor toeristen altijd Dutch Cuisine Tasting, dat verkoopt beter. "Amsterdams kraanwater is heel goed en kun je hier dus gewoon drinken", probeerde de Nederlandse dame nog, maar mijn Italiaanse gast had al een fles Brunello di Montalcino ‘Riserva’, mijn Italiaanse topwijn, besteld en daarnaast ook nog eens twee flessen mineraalwater.

Mijn Nederlandse gasten waren vaker bij me geweest en wilden vandaag indruk maken op hun Italiaanse vrienden. Italianen zijn op hun beurt echter vooral lyrisch over alles wat Italiaans is. De verhalen over de sterrenrestaurants waar ze over de hele wereld hadden gegeten vlogen over tafel. Ik was bang dat de verwachtingen wel wat te hoog waren opgeklopt.

Mijn zoon hielp me deze avond. Hij heeft weleens gewerkt in de afwas, in de keuken, maar vanavond stonden we voor het eerst samen in de service. Hij was bijna 15.

Mijn Italiaanse gast was veeleisend, hij knipte nog net niet met zijn vingers.

Tot hem opviel dat vader en zoon deze avond zijn diner serveerden. Family business, dat raakte hem, zelf had hij ook een zoon, vertelde hij trots. Vanaf dat moment was ons restaurant geweldig, het eten werkelijk fantastisch, het beste in Amsterdam en hij kon het weten. Hoewel de Italianen waren uitgenodigd door hun Nederlandse vrienden en het menu ook al door hen vooraf was betaald, stond hij erop om de gehele rekening te voldoen. "stort die aanbetaling maar terug!"

Hij zou ons aan al zijn Italiaanse vrienden aanbevelen. Een goede fooi erbij én nog een extra fooi voor uw zoon, dat ik daar maar trots op moest zijn.

Lees via deze link meer columns van Sico. 

Meer leuke stukjes van Sico lees je via deze link: www.linvite.nl/dagboek
De website van het restaurant vind je hier: www.linvite.nl

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Ondernemen
Je eigen foodtruck beginnen? Dit moet je weten!

Een buurtfeest of festival is tegenwoordig niet meer compleet zonder foodtruck. Leuk om er af en toe een burger te bestellen, maar nóg leuker om er zelf één te beginnen. Gaat jouw ondernemershart er sneller van kloppen? Lees dan dit artikel vol handige tips voor het beginnen ...

Lunch Diner Opening
Nieuwe hotspot in Amsterdam-Noord [Foto's]

Bar-restaurant IJver heeft haar deuren voor gasten geopend op de NDSM-werf in Amsterdam Noord. Ruim een jaar lang liepen hier werklieden in en uit nadat er vijf jaar geleden de eerste plannen werden gemaakt. Het team, bestaande uit 5 jonge ambitieuze ondernemers, kan niet wachten om van deze feno...

Achtergronden Tech
Ook restaurants moeten innoveren: “Wie nu nog op papier werkt, loopt hopeloos achter”

Zelfs in onze sector, die op zich als vrij traditioneel te boek staat, maken we inmiddels gebruik van technologische hulpmiddelen. Het zijn babystapjes, toegegeven, maar wie anno nu de personeelsplanning nog in excel bijhoudt en de recepturen in een kladblok noteert, loopt hopeloos achter. Ik bev...

trends Koffie & thee
Dit zijn de actuele koffietrends en -ontwikkelingen

Technologische ontwikkelingen van koffiemachines Koffiemachines worden steeds geavanceerder. Door de automatisering en technologische ontwikkelingen wordt koffie alsmaar naar een hoger niveau getild zowel thuis, in de horeca als op de werkvloer. Aan de hand van recente voorbeelden laten we zien w...

Opening
Food & Wine bar Pierre Par CP gerestyled [foto's]

Op dinsdag 6 augustus opende food & wine bar Pierre par CP aan de Denneweg in Den Haag opnieuw haar deuren na een grote make over. Interieurontwerper Jeroen Smeele restylde de zaak in het hart van de Zuid-Hollandse hoofdstad. Met een bijzondere kaart maakt eigenaar Joey de Kruijf, samen met b...

Economie
Horeca telt veel snelgroeiende bedrijven

In 2018 waren er voor het eerst meer dan 10 duizend snelgroeiende bedrijven. Dit is 20 procent meer dan het vorige record uit 2017 toen er bijna 8 500 snelle groeiers waren. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over snelgroeiende bedrijven. Een bedrijf is een snelle groeier als het aanta...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: