Column restaurateur Sico de Moel: Italiaanse macho

17 april 2019 | Sico de Moel

"A gin-tonic for me, a Baileys for my wife. And more champagne!", riep mijn Italiaanse gast uit terwijl ik zijn jas aannam. Ze waren flink te laat en hadden het Nederlandse echtpaar dat hen had uitgenodigd ondertussen al een uur laten wachten. Daar was wat irritatie ontstaan.

Ze wilden hun Italiaanse vrienden kennis laten maken met de moderne Nederlandse keuken. Ik noem mijn Duurzame Proeverij voor toeristen altijd Dutch Cuisine Tasting, dat verkoopt beter. "Amsterdams kraanwater is heel goed en kun je hier dus gewoon drinken", probeerde de Nederlandse dame nog, maar mijn Italiaanse gast had al een fles Brunello di Montalcino ‘Riserva’, mijn Italiaanse topwijn, besteld en daarnaast ook nog eens twee flessen mineraalwater.

Mijn Nederlandse gasten waren vaker bij me geweest en wilden vandaag indruk maken op hun Italiaanse vrienden. Italianen zijn op hun beurt echter vooral lyrisch over alles wat Italiaans is. De verhalen over de sterrenrestaurants waar ze over de hele wereld hadden gegeten vlogen over tafel. Ik was bang dat de verwachtingen wel wat te hoog waren opgeklopt.

Mijn zoon hielp me deze avond. Hij heeft weleens gewerkt in de afwas, in de keuken, maar vanavond stonden we voor het eerst samen in de service. Hij was bijna 15.

Mijn Italiaanse gast was veeleisend, hij knipte nog net niet met zijn vingers.

Tot hem opviel dat vader en zoon deze avond zijn diner serveerden. Family business, dat raakte hem, zelf had hij ook een zoon, vertelde hij trots. Vanaf dat moment was ons restaurant geweldig, het eten werkelijk fantastisch, het beste in Amsterdam en hij kon het weten. Hoewel de Italianen waren uitgenodigd door hun Nederlandse vrienden en het menu ook al door hen vooraf was betaald, stond hij erop om de gehele rekening te voldoen. "stort die aanbetaling maar terug!"

Hij zou ons aan al zijn Italiaanse vrienden aanbevelen. Een goede fooi erbij én nog een extra fooi voor uw zoon, dat ik daar maar trots op moest zijn.

Lees via deze link meer columns van Sico. 

Meer leuke stukjes van Sico lees je via deze link: www.linvite.nl/dagboek
De website van het restaurant vind je hier: www.linvite.nl

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interview
Reportage: Koffie en Jij, Hilversum [video]

Koffie en jij is een gezellige lunchroom midden in het centrum van Hilversum. Je kan hier genieten van allerlei vegan of vegetarische gerechten. Met de huiselijke sfeer kan je er op je gemak een kopje koffiedrinken en even ontsnappen van het drukke leven. Koffie en jij richt zich vooral op de men...

Lunch Fastservice
Restaurant nNea serveert bekroonde pizza’s nu ook tijdens lunch

Sinds de opening in 2019 veroveren nNea’s Napolitaanse pizza’s de harten van velen. Italiaanse experts riepen het restaurant zelfs uit tot een van de beste pizzeria’s van Europa. nNea’s deegmeesters kunnen er geen genoeg van krijgen, daarom opent het restaurant haar deuren nu...

Interview
Maggie Blue: All-day (and night) concept in Alphen aan den Rijn [video]

Van lunch tot dj’s en livemuziek op de vrijdag- en zaterdagavonden: Maggie Blue in Alphen aan den Rijn heeft het allemaal. Sinds 24 juli 2017 zijn de deuren van Maggie Blue geopend. Sindsdien hebben ze erg veel gedaan om uniek te zijn, maar ook aanspreekbaar en inspirerend voor gasten. Mike, (...

Interview
Reportage: Eetcafé Joos, De Bilt [video]

In juli 2015 opende eetcafé Joos haar deuren. Met buiten 56 zitplekken en binnen 30 zitplekken is het een van de meest bruisende eetcafés in de Bilt. Jolanda Wouters is de trotse eigenaar van Joos en vertelt in geuren en kleuren over haar ondernemerschap. Wanneer je binnen komt lope...

Achtergronden
Vaders missen verschoonplekken in de horeca

83% van de Nederlandse vaders met jonge kinderen heeft weleens meegemaakt dat er, op het moment dat de luier van zijn kindje vervangen moest worden, geen verschoonplek op een openbaar herentoilet aanwezig was, bijvoorbeeld in een restaurant of bij een tankstation. Twee derde van de vaders vindt ...

Awards
Edwin Hollanders maakt de Lekkerste Pannenkoek van 2020

Edwin Hollanders wordt twee keer eerste bij De Lekkerste Pannenkoek van 2020. Hij won tijdens de Horecava met zijn creatie 'Hollanders krijg je 'm niet' niet alleen de eerste prijs van de proefjury, maar ook de kinderjuryprijs. Edwin werkt bij Pannenkoekenhuis De Perdstal in Venray. D...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: