Column restaurateur Sico de Moel: duurzaam

20 februari 2019 | Sico de Moel

Sico de Moel is restaurateur. Als eigenaar van restaurant L'invité in Amsterdam maakt hij nogal wat mee. Zijn observaties en ervaringen deelt hij graag met de lezers van De RestaurantKrant en voortaan lees je maandelijks een bijdrage van Sico.

Deze ochtend was ik door een leverancier uitgenodigd voor een duurzaam ontbijt.

Samen met een paar andere ondernemers kregen we een lesje duurzaamheid van een millennial die voor ons was uitgenodigd. Altijd gezellig.

We moesten dus minder vlees op het bord leggen en meer groenten, want dat is goed voor de CO2. En minder afval, want dat is zowieso slecht.

"Als restaurateur kun je dan duurzaam zijn en ook nog geld besparen" en "uit onderzoek blijkt dat uw gasten dat ook nog geweldig vinden!" Onderzoek, tja, ik zou dat zelf ook antwoorden als zo'n enthousiast jong meisje me dat zou vragen.

Persoonlijk vind ik duurzaamheid heel belangrijk. Het gaat mij om respect. Respect voor de aarde, de natuur en voor elkaar.

Maar als restaurant ben je tegenwoordig duurzaam als je je eigen kruidentuintje hebt, veel groenten serveert en zelf je vlees ophaalt bij een lokale boer.

Prima allemaal, maar wat doe je voor je gasten?

Ik weet wel dat veel mensen tegenwoordig meer groenten willen eten en minder vlees, maar een vegetarisch restaurant is commercieel minder interessant.

En ik moet wel elke maand mijn huur betalen anders is mijn restaurant zelf al niet duurzaam.

Ik laat mijn gasten daarom kennismaken met duurzame producten van eigen bodem:  Hollands wild, duurzame vis en lokale groenten uit het seizoen.

Hollands wild is super duurzaam. Het wordt niet gevoerd en wordt niet opgesloten. Het is gezond, mager, boordevol eiwitten, zink, vitamine B en andere waardevolle elementen.

Maar er is iets vreemd aan de hand. Het blijkt dat 95 procent van het wild dat in Nederland wordt geconsumeerd helemaal geen Hollands wild is. Het is kweekwild, geïmporteerd wild of allebei.

Het meest voorkomende Hollands wild is wilde gans en bosduif. Waarom zie ik dat nooit ergens op het menu?

Waarom moeten al die beesten worden vernietigd omdat wij liever een tamme eend eten dan een wilde gans?

Waarom zie ik bij sterrenrestaurants wel een tamme Anjouduif uit Frankrijk maar geen wilde bosduiven uit de buurt?

Waarom ben je duurzaam als je alleen maar groenten eet?
Hoe duurzaam is een avocado eigenlijk?

Ik laat mijn gasten vanavond weer wilde gans proeven, een stukje bosduif en heerlijk mals en lokaal Amsterdams damhert.

Sico

Meer leuke stukjes van Sico lees je via deze link: www.linvite.nl/dagboek
De website van het restaurant vind je hier: www.linvite.nl

 

 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Vega
Nieuw vegetarisch keurmerk voor restaurants

Dinsdag 12 november is het eerste echte vegetarische keurmerk voor restaurants gelanceerd. Het LEKKER VEGA Keurmerk is een initiatief van de Vegetariërsbond en doet met zijn indeling in niveaus recht aan het veelzijdige vega-aanbod in de Nederlandse horeca. Een win-win situatie voor restaurant ...

Koffie & thee Achtergronden
App spaarder 'wint' reis naar Italië bij Doppio Espresso

In september 2018 was de lancering van de Mijn Doppio App. Gasten van Doppio Espresso kunnen middels de app sparen voor gratis koffie, patisserie, lunch en als ultieme spaardoel een reis naar Milaan. In 2019 is het zover, de eerste gasten hebben 5000 punten bij elkaar gespaard. De trouwe gast van...

Interview Longread
Het succesverhaal van Brownies&downieS: “Eind dit jaar hebben we 57 lunchzaken”

In zeven jaar tijd van twee naar vijfenvijftig vestigingen. Thijs Swinkels, oprichter van Brownies&downieS, geniet nog steeds van de olievlek die zich vanuit het Brabantse Veghel heeft weten te verspreiden naar de rest van Nederland. Een mooie prestatie voor iemand die eigenlijk alleen maar werk...

Opening Den Haag
STAN&CO Den Haag gaat bijna open

Na een rigoureuze verbouwing van een jaar is STAN&CO Den Haag bijna klaar voor de opening. In het pand aan het Buitenhof wordt de laatste hand gelegd aan een bar-restaurant waar gasten gedurende de hele dag en avond terecht kunnen voor ontbijt, lunch, borrel en diner. De nieuwe gevel is voorzien...

Opening Rotterdam
Tweede Bagels & Beans aGoGo verovert Rotterdam

Binnenkort klotst de bagelliefde over de randen van de Koopgoot: woensdag 20 november opent Bagels & Beans de sluizen van bagels, koffie en geluk in FORUM Rotterdam. Op de eerste verdieping komt de vertrouwde Bagels & Beans, de begane grond is gereserveerd voor Bagels & Beans aGoGo. De t...

Wet- en regelgeving
Loondoorbetaling bij ziekte en re-integratie wordt duidelijker

Veel werkgevers in de horeca hebben moeite met de verplichting om het loon door te betalen van zieke werknemers. Ook zijn zij verantwoordelijk voor de re-integratie, al zijn zij zich daar vaak niet van bewust. Om werkgevers te ontzorgen, komt er per 1 januari 2020 een nieuw pakket aan maatregelen...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: