Column restaurateur Sico de Moel: Nederlandse wijn

5 april 2019 | Sico de Moel

Mijn gasten vanavond zijn collega's. In London hebben ze vier grote restaurants met veel livemuziek, een soort clubs met members. Het is hun eerste keer in Amsterdam.

We raken, zoals vaker, in gesprek over wijn. Zowel in Engeland als in Nederland worden er de laatste jaren steeds meer wijnen geproduceerd. Ze doen zelf eigenlijk niets met Britse wijnen, maar ik breng ze wel op een idee.

Uiteraard vraag ik of ze een glas Nederlandse wijn willen proberen. Ik schenk ze een glas Souvignier Gris uit de Achterhoek.

Ze proeven voorzichtig, maar zijn aangenaam verrast. Even later bestellen ze nog een tweede glas.

Ik vertel ze dat ik met een aantal collega sommeliers het afgelopen half jaar meer dan 200 Nederlandse wijnen heb mogen proeven. Van Zeeland tot Groningen, van Noord-Holland tot Limburg. Overal in Nederland wordt mooie wijn gemaakt.

We hebben een selectie gemaakt van zo'n 20 gastronomisch inzetbare Nederlandse wijnen: De Nederlandse Wijnkaart. Er zitten bekende namen bij uit Limburg en Zeeland, maar ook een paar kleine wijngaarden met een verrassende wijn.

Bij het Hollands wild schenk ik een Marechel Foch uit Groningen, een volle kruidige wijn, hoog op smaak en met een prettig zuurtje. De wijnmaker zelf is minder enthousiast, de wijn is ook eigenlijk helemaal niet te koop. Maar wow, wat gaat deze goed bij mijn wilde duif.

Ik heb veel contact met Nederlandse wijnproducenten. Ik houd van het ambacht, de passie, het lef en het innovatieve ondernemerschap van deze mensen.

2018 was natuurlijk een bijzonder oogstjaar in Nederland. Weinig regen, veel zon, misschien zelfs wel te veel zon voor de Nederlandse druiven. Ik heb de eerste wijnen al mogen proeven en vanaf eind april gaan we ze schenken.

Duur? zeker!

Mijn gasten zijn echter best bereid iets meer te betalen voor een mooie wijn uit eigen land. Dan moet het wel kwaliteit zijn. Ze willen genieten van een mooie wijn, en als die uit Nederland komt, scoor ik extra punten.

Bij mijn luchtige crème brûlée met stoofpeer schenk ik Lof der Zoetheid. De Solaris druif groeit in Drempt op vlakke riviergrond met hoog grondwaterpeil. Ècht Hollands. Het levert zachte zoete wijn op, met rijpe tonen van tropisch fruit. Sluit prachtig aan bij mijn dessert.

Mijn Britse gasten gaan morgen weer gewoon dineren in een 2 Michelin sterren restaurant. Maar deze avond was helemaal top. 'Best dinner in Amsterdam'.

Sico

Sico maakte een selectie van 20 gastronomisch inzetbare Nederlandse wijnen. De lijst vind je via deze link:
https://www.linvite.nl/nederlandse-wijnkaart/
Meer leuke stukjes van Sico lees je via deze link: www.linvite.nl/dagboek
De website van het restaurant vind je hier: www.linvite.nl

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Branded Content Nice 'n Easy
Unieke horeca op Strijp-S, welkom in Blok 63-S

Bram van Uden: “Parkeren doe je voor de deur of dichtbij op P De Hoek. Blok 63-S vind je op 5 minuten loopafstand van station Strijp-S, het Klokgebouw of het PSV-stadion. Hier beleef je de energie en open sfeer van het culturele en creatieve hart van Eindhoven. Gewoon lekker eten, gezelligheid...

Food Amsterdam
De nieuwe high tea ervaring op een bijzondere plek

Hoewel het heerlijke nazomerzonnetje zich nog even van zijn beste kant laat zien, is de herfst alweer in aantocht. Dat heeft natuurlijk ook zijn voordelen. Wie herfst zegt, zegt high tea! Lekker naar binnen, de kachel een standje hoger, een dampende kop thee voor je neus en urenlang tafelen en klets...

Opening Rotterdam
Eerste Nederlandse SUGO to go opent in Rotterdam

Biologisch, gezond, duurzaam én vers. Menig pizza liefhebber is verknocht aan de inmiddels befaamde pizza al taglio van SUGO. Dit blijkt niet alleen uit de veelbelovende recensies op Tripadvisor, maar ook uit de Deliveroo Pizza Contest 2019 waar SUGO de eerste plek bemachtigde. Nu SUGO vele h...

Opening Fastservice
Op dit nieuwe eetadresje in Maastricht draag je een slabber!

De hoofdstad van de zuidelijkste provincie van Nederland staat bekend om haar laissez-faire en bourgondische levensstijl. Het was dan ook geen moeilijk keuze voor spaghetticoncept BAVET waar in Nederland ze hun eerste vestiging zouden openen. Vanaf vandaag kan je op Markt 7 terecht voor een spaghett...

Lekkerste Lunchroombroodje Awards
Meld je aan voor het Lekkerste Lunchroombroodje van Nederland 2020

In verband met de maatregelen om de verdere verspreiding van het coronavirus een halt toe te roepen, zijn horecagelegenheden gesloten geweest. Dat is heel vervelend voor jou als lunchroomondernemer, maar wat kun je beter doen om je naamsbekendheid en omzetkansen te vergroten dan meedoen met de wedst...

Awards Vega
Dit is het beste groentenrestaurant ter wereld

We’re Smart® Green Guide, dé referentie in de culinaire wereld van groenten, maakte op 21 september de beste groentenrestaurants én -bedrijven ter wereld bekend. La Distillerie (Château Bourglinster - Luxemburg) van groentenchef René Mathieu is uitgeroepen tot he...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: