Column restaurateur Sico de Moel: Nederlandse wijn

5 april 2019 | Sico de Moel

Mijn gasten vanavond zijn collega's. In London hebben ze vier grote restaurants met veel livemuziek, een soort clubs met members. Het is hun eerste keer in Amsterdam.

We raken, zoals vaker, in gesprek over wijn. Zowel in Engeland als in Nederland worden er de laatste jaren steeds meer wijnen geproduceerd. Ze doen zelf eigenlijk niets met Britse wijnen, maar ik breng ze wel op een idee.

Uiteraard vraag ik of ze een glas Nederlandse wijn willen proberen. Ik schenk ze een glas Souvignier Gris uit de Achterhoek.

Ze proeven voorzichtig, maar zijn aangenaam verrast. Even later bestellen ze nog een tweede glas.

Ik vertel ze dat ik met een aantal collega sommeliers het afgelopen half jaar meer dan 200 Nederlandse wijnen heb mogen proeven. Van Zeeland tot Groningen, van Noord-Holland tot Limburg. Overal in Nederland wordt mooie wijn gemaakt.

We hebben een selectie gemaakt van zo'n 20 gastronomisch inzetbare Nederlandse wijnen: De Nederlandse Wijnkaart. Er zitten bekende namen bij uit Limburg en Zeeland, maar ook een paar kleine wijngaarden met een verrassende wijn.

Bij het Hollands wild schenk ik een Marechel Foch uit Groningen, een volle kruidige wijn, hoog op smaak en met een prettig zuurtje. De wijnmaker zelf is minder enthousiast, de wijn is ook eigenlijk helemaal niet te koop. Maar wow, wat gaat deze goed bij mijn wilde duif.

Ik heb veel contact met Nederlandse wijnproducenten. Ik houd van het ambacht, de passie, het lef en het innovatieve ondernemerschap van deze mensen.

2018 was natuurlijk een bijzonder oogstjaar in Nederland. Weinig regen, veel zon, misschien zelfs wel te veel zon voor de Nederlandse druiven. Ik heb de eerste wijnen al mogen proeven en vanaf eind april gaan we ze schenken.

Duur? zeker!

Mijn gasten zijn echter best bereid iets meer te betalen voor een mooie wijn uit eigen land. Dan moet het wel kwaliteit zijn. Ze willen genieten van een mooie wijn, en als die uit Nederland komt, scoor ik extra punten.

Bij mijn luchtige crème brûlée met stoofpeer schenk ik Lof der Zoetheid. De Solaris druif groeit in Drempt op vlakke riviergrond met hoog grondwaterpeil. Ècht Hollands. Het levert zachte zoete wijn op, met rijpe tonen van tropisch fruit. Sluit prachtig aan bij mijn dessert.

Mijn Britse gasten gaan morgen weer gewoon dineren in een 2 Michelin sterren restaurant. Maar deze avond was helemaal top. 'Best dinner in Amsterdam'.

Sico

Sico maakte een selectie van 20 gastronomisch inzetbare Nederlandse wijnen. De lijst vind je via deze link:
https://www.linvite.nl/nederlandse-wijnkaart/
Meer leuke stukjes van Sico lees je via deze link: www.linvite.nl/dagboek
De website van het restaurant vind je hier: www.linvite.nl

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Vega
Nieuw vegetarisch keurmerk voor restaurants

Dinsdag 12 november is het eerste echte vegetarische keurmerk voor restaurants gelanceerd. Het LEKKER VEGA Keurmerk is een initiatief van de Vegetariërsbond en doet met zijn indeling in niveaus recht aan het veelzijdige vega-aanbod in de Nederlandse horeca. Een win-win situatie voor restaurant ...

Koffie & thee Achtergronden
App spaarder 'wint' reis naar Italië bij Doppio Espresso

In september 2018 was de lancering van de Mijn Doppio App. Gasten van Doppio Espresso kunnen middels de app sparen voor gratis koffie, patisserie, lunch en als ultieme spaardoel een reis naar Milaan. In 2019 is het zover, de eerste gasten hebben 5000 punten bij elkaar gespaard. De trouwe gast van...

Interview Longread
Het succesverhaal van Brownies&downieS: “Eind dit jaar hebben we 57 lunchzaken”

In zeven jaar tijd van twee naar vijfenvijftig vestigingen. Thijs Swinkels, oprichter van Brownies&downieS, geniet nog steeds van de olievlek die zich vanuit het Brabantse Veghel heeft weten te verspreiden naar de rest van Nederland. Een mooie prestatie voor iemand die eigenlijk alleen maar werk...

Opening Den Haag
STAN&CO Den Haag gaat bijna open

Na een rigoureuze verbouwing van een jaar is STAN&CO Den Haag bijna klaar voor de opening. In het pand aan het Buitenhof wordt de laatste hand gelegd aan een bar-restaurant waar gasten gedurende de hele dag en avond terecht kunnen voor ontbijt, lunch, borrel en diner. De nieuwe gevel is voorzien...

Opening Rotterdam
Tweede Bagels & Beans aGoGo verovert Rotterdam

Binnenkort klotst de bagelliefde over de randen van de Koopgoot: woensdag 20 november opent Bagels & Beans de sluizen van bagels, koffie en geluk in FORUM Rotterdam. Op de eerste verdieping komt de vertrouwde Bagels & Beans, de begane grond is gereserveerd voor Bagels & Beans aGoGo. De t...

Wet- en regelgeving
Loondoorbetaling bij ziekte en re-integratie wordt duidelijker

Veel werkgevers in de horeca hebben moeite met de verplichting om het loon door te betalen van zieke werknemers. Ook zijn zij verantwoordelijk voor de re-integratie, al zijn zij zich daar vaak niet van bewust. Om werkgevers te ontzorgen, komt er per 1 januari 2020 een nieuw pakket aan maatregelen...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: