Column restaurateur Sico de Moel: Nederlandse wijn

5 april 2019 | Sico de Moel

Mijn gasten vanavond zijn collega's. In London hebben ze vier grote restaurants met veel livemuziek, een soort clubs met members. Het is hun eerste keer in Amsterdam.

We raken, zoals vaker, in gesprek over wijn. Zowel in Engeland als in Nederland worden er de laatste jaren steeds meer wijnen geproduceerd. Ze doen zelf eigenlijk niets met Britse wijnen, maar ik breng ze wel op een idee.

Uiteraard vraag ik of ze een glas Nederlandse wijn willen proberen. Ik schenk ze een glas Souvignier Gris uit de Achterhoek.

Ze proeven voorzichtig, maar zijn aangenaam verrast. Even later bestellen ze nog een tweede glas.

Ik vertel ze dat ik met een aantal collega sommeliers het afgelopen half jaar meer dan 200 Nederlandse wijnen heb mogen proeven. Van Zeeland tot Groningen, van Noord-Holland tot Limburg. Overal in Nederland wordt mooie wijn gemaakt.

We hebben een selectie gemaakt van zo'n 20 gastronomisch inzetbare Nederlandse wijnen: De Nederlandse Wijnkaart. Er zitten bekende namen bij uit Limburg en Zeeland, maar ook een paar kleine wijngaarden met een verrassende wijn.

Bij het Hollands wild schenk ik een Marechel Foch uit Groningen, een volle kruidige wijn, hoog op smaak en met een prettig zuurtje. De wijnmaker zelf is minder enthousiast, de wijn is ook eigenlijk helemaal niet te koop. Maar wow, wat gaat deze goed bij mijn wilde duif.

Ik heb veel contact met Nederlandse wijnproducenten. Ik houd van het ambacht, de passie, het lef en het innovatieve ondernemerschap van deze mensen.

2018 was natuurlijk een bijzonder oogstjaar in Nederland. Weinig regen, veel zon, misschien zelfs wel te veel zon voor de Nederlandse druiven. Ik heb de eerste wijnen al mogen proeven en vanaf eind april gaan we ze schenken.

Duur? zeker!

Mijn gasten zijn echter best bereid iets meer te betalen voor een mooie wijn uit eigen land. Dan moet het wel kwaliteit zijn. Ze willen genieten van een mooie wijn, en als die uit Nederland komt, scoor ik extra punten.

Bij mijn luchtige crème brûlée met stoofpeer schenk ik Lof der Zoetheid. De Solaris druif groeit in Drempt op vlakke riviergrond met hoog grondwaterpeil. Ècht Hollands. Het levert zachte zoete wijn op, met rijpe tonen van tropisch fruit. Sluit prachtig aan bij mijn dessert.

Mijn Britse gasten gaan morgen weer gewoon dineren in een 2 Michelin sterren restaurant. Maar deze avond was helemaal top. 'Best dinner in Amsterdam'.

Sico

Sico maakte een selectie van 20 gastronomisch inzetbare Nederlandse wijnen. De lijst vind je via deze link:
https://www.linvite.nl/nederlandse-wijnkaart/
Meer leuke stukjes van Sico lees je via deze link: www.linvite.nl/dagboek
De website van het restaurant vind je hier: www.linvite.nl

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Lekkerste Lunchroombroodje Video
Video: Lekkerste Lunchroombroodje van Nederland 2019

Heb jij je lekkerste broodje nog niet aangemeld voor dé culinaire wedstrijd voor lunchrooms? Dat kan nog tot 4 oktober 2019. Via deze link meld je je aan. Check de video hieronder voor meer info! ...

Columns
Column Sico de Moel: boer zoekt (kaas)vrouw

"En voor de heer met lactose intolerantie: een kaasplankje met bijzondere Hollandse kazen." Gasten met een serieuze lactose-intolerantie hebben altijd een pilletje bij zich, voor als het misgaat. Die kijken dan ook niet vreemd op als ik hun crème brûlée vervang door een...

Awards Culinair
Dit zijn de 10 beste nieuwe restaurants in Nederland

En de winnaar is... Gisteravond was de bekendmaking van de winnaars van TheFork Restaurants Awards 2019. 31 Nederlandse topchefs nomineerden 31 nieuwe restaurants. Vervolgens was het aan de gast om te stemmen. Wie de trotse winnaars zijn, lees je hieronder: De winnaars van TheFork Restaurants Awa...

Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Verkrijgen werkvergunning Aziatische koks versoepeld

Op 16 april 2019 heeft minister Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) bekendgemaakt dat er per 1 oktober 2019 een einde komt aan het quotum dat is opgelegd in de bijzondere regeling voor het verkrijgen van een werkvergunning voor specialistische Aziatische koks. De tijdelijke regeling, die nu ...

Opening Fastfood
Dunkin’ opent Store in Designer Outlet Roosendaal

Koffie- en donutgigant Dunkin’ opent haar deuren in Roosendaal. Na het succes van de pop-up eerder dit jaar kon een blijvende vestiging niet uitblijven in de Designer Outlet van Nederland. Vanaf 21 september 2019 om 10.00 uur kan het winkelend publiek ook terecht bij de Dunkin’ to-go Sto...

Hotelbouwplannen Utrecht
Populaire Utrechtse lunchroom Karibu moet wijken voor herbestemming

LOU Oudenoord, in het Concordiagebouw in Utrecht, krijgt een nieuwe bestemming. Er komen woningen, horeca en een hotel in het in het voormalige pand van de Hogeschool Utrecht. Dit houdt in dat de geliefde lunchroom Karibu een nieuw onderkomen moet zoeken of ophoudt te bestaan. In december moeten ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: