Column Bart van der Schoot: Hakuna matata

Auteur: Bart van der Schoot
BartvanderSchoot Columns 1 februari 2024
Column Bart van der Schoot: Hakuna matata

Je kent het wel: je wilt tijdens de sombere dagen in januari even naar de zon. Maar ja, waar schijnt deze zon nog. De natuur is van slag, het dus het weer ook. Na een zoektocht kwamen we op Zanzibar (Afrika) uit. Fantastisch eiland, wel een stukje vliegen.

Je moet er iets voor over hebben en klagen mag al helemaal niet, natuurlijk. Nog snel alles regelen, laatste mails, klantafspraken, iedereen gedag zeggen, je weet hoe dat gaat. Na een heenvlucht van negen uur kwamen we op Zanzibar aan. Je gaat inderdaad terug in de tijd, maar dat heeft ook zijn charme, vind ik. Alles is iets minder goed geregeld, gaat wat langzamer en er is minder welvaart. We hadden onze koffers redelijk snel en er stond al netjes een taxi te wachten. Eenmaal aangekomen in ons hotel, en beetje bijgekomen van de ervaringen en de temperatuurverschillen, werden we hartelijk ontvangen. Het viel ons al direct op dat de woorden Hakuna Matata vaak gebruikt werden. Als begroeting, een soort warm welkom.

Los van het feit dat ik het prettig vind dat mensen spontaan iets tegen je zeggen, ik ben het hier niet meer gewend namelijk, betekent het in het Swahili’s zoiets als ‘geen zorgen’ dan wel ‘wind je niet op’. En dat doen de Afrikanen inderdaad niet. Slim van ze.

Er is nauwelijks materiele waarde, het tempo ligt lager (dat komt overigens ook door de temperatuur) en men is erg behulpzaam. Niet agressief in het verkeer, iedereen laat elkaar netjes voorgaan. Heel bijzonder om te zien hoe dat daar gaat, ten opzichte van Nederland. Daar kunnen wij nog een voorbeeld aan nemen. En dan te weten dat we op het hele eiland maar één stoplicht hebben gezien. Men leeft het leven zoals het is. De drang die wij hebben naar meer, beter, sneller, groter of luxer is daar minder tot helemaal niet. Dat heeft grote voordelen, want je leeft het leven zoals het eigenlijk bedoeld is. Het heeft helaas ook nadelen, afhankelijk aan wie je het vraagt.

Pole pole (rustig aan)

Het probleem is dat iedereen die daar woont naar onze standaard wil leven. Ze kennen allemaal wel een voetballer of andere bekende persoon of grote stad. De luxe, de rijkdom en het Westerse leven trekt aan ze. Via sociale media, hoewel in mindere mate, wat ook hier ingeburgerd is. Een aantal is bereid hier ook hard voor te werken, een aantal ook niet. Wat de meesten niet weten is dat wij veel offers brengen voor onze luxe levensstijl en hierdoor een aantal elementaire zaken niet meer goed meekrijgen en benutten. Het samenzijn, genieten van kleine dingen in het leven daar hebben we haast geen tijd meer voor. Het online en op elk moment van de dag bereikbaar zijn, trekt een zware wissel op onze gezondheid. Feitelijk zijn zij op zoek naar het leven wat wij leven en wij zouden meer pole pole moeten doen. Rijkdom en bezit versus tijd en aandacht voor elkaar. Onze mogelijkheden om een betere balans te vinden liggen makkelijker binnen handbereik dan voor de meeste Afrikanen om rijkdom te verschaffen.

We hebben helaas een griep opgelopen tijdens de terugkomst en liggen nu al een paar dagen ziek op bed. Zo kunnen we het ‘pole pole’ gevoel toch nog even langer vasthouden. Je moet alle mogelijkheden benutten, toch…?

Bart van der Schoot is eigenaar en oprichter van De Franchise Adviseur. Bart is via deze organisatie voorzitter bij verschillende franchiseverenigingen. Daarnaast is de ondernemer voorzitter van het bestuur van de BelangenVereniging voor Franchisenemers Nederland (BVFN). Deze vereniging behartigt de belangen van franchisenemers in ons land. 

Blijf op de hoogte!

Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste luchroomnieuws en één keer per week de digitale nieuwsbrief van Lunchroom ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.

Overig nieuws