Branchepartijen gaan met LNV voor duurzamer voedsel

29 oktober 2009 |
Branchepartijen gaan met LNV  voor duurzamer voedsel<

Minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft woensdag met vijf partijen die een grote rol spelen in de voedsel-voorziening in Nederland afspraken gemaakt over een duurzamer voedselaanbod. De afspraken worden uitgewerkt in het Platform Verduurzaming Voedsel. Gevolg is dat consumenten de komende jaren duurzamer voedsel kunnen gaan consumeren in de bedrijfskantine, in de horeca en thuis, en ook in de supermarkt komt een groter aanbod. De vijf partijen zijn Koninklijke Horeca Nederland (Horeca), Veneca (catering), ZLTO (agrarische producenten), FNLI (levensmiddelenindustrie), en CBL (supermarkten).

De branchepartijen hebben tijdens een symposium in Kasteel Woerden hun handtekening gezet onder de afspraken. Minister Verburg toonde zich bijzonder blij met de overeenkomst: "Over verduurzaming wordt heel veel gezegd en dat is op zich goed. Maar er moet ook wat worden gedáán. En dat doen wij vanmiddag: het blijft nu niet bij woorden, maar de consumenten kunnen de jaren daden verwachten. In het schap van de supermarkt, in het restaurant en in de bedrijfskantine."

"Voor Koninklijke Horeca Nederland betekent dit Platform een meerwaarde op twee fronten. Ten eerste worden horecaondernemers door informatievoorziening en hulpmiddelen ondersteund bij het maken van bewuste keuzes. Ten tweede worden knelpunten gesignaleerd en geadresseerd en worden kansen in de hele keten uitgewerkt," aldus persvoorlichter Joris Prinssen van KHN in een reactie.

De instelling van een Platform Verduurzaming Voedsel is afgelopen juni aangekondigd in Nota Duurzaam Voedsel van minister Verburg. De minister wil dat Nederland over 15 jaar mondiaal koploper is in de verduurzaming van de voedselproductie. Dus produceren met respect voor mens, dier en milieu.

De platformdeelnemers zijn bereid om met LNV samen te werken om dit streven te halen. De partijen willen die verduurzaming bereiken door het proces van verduurzaming van voedsel te verankeren in het beleid van ondernemingen (te denken valt aan minder gebruik van water of energie, rekening houdend met dierenwelzijn, minder verspilling van ingrediënten) en het concrete aanbod van duurzame producten jaarlijks te vergroten. Per partij staan er inspanningsverplichtingen in de overeenkomst die vanmiddag is ondertekend. De integrale overeenkomst is te vinden onder 'meer informatie'.

Het platform komt zes tot acht keer per jaar bij elkaar. De voortgang van het platform wordt bewaakt door de stuurgroep Verduurzaming Voedsel, die één keer per jaar bij elkaar komt en waarin behalve minister Verburg ook de topmensen van de vijf genoemde sectoren zitten.

Hospitality Management, Lunchroom, De CaféKrant, De RestaurantKrant, Frank Lindner


Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Culinair Recepten
Wat zit er in de originele bolognesesaus?

De bolognesesaus is de allerbekendste Italiaanse pastasaus. In tegenstelling tot veel andere pastasauzen is deze behoorlijk rijk gevuld, doorgaans is het een saus op basis van gehakt, (gepelde) tomaten, wortel, selderie, knoflook en ui. Hieraan worden vaak nog meer ingrediënten aan toegevoegd, ...

Opening Internationaal
Deus Ex Machina brengt uniek retail- en restaurantconcept naar Nederland

Deus Ex Machina is meer dan alleen een merk. Het brengt een lifestyle voor alle riders, bikers, creatieven, foodfanaten en artistiekelingen tot leven. Met hun recent geopende ‘tempel’ genaamd The Wat of Why aan de Amsterdamse Herengracht start ook in de lage landen de jacht naar plezier....

Interview
Zus&Zus: eigentijdse lunchroom in Barneveld [video]

Zus&Zus is een kleine lunchroom gevestigd op het Dijkje in Barneveld. Het is opgericht door de twee zussen Dynande en Sharissa. Nadat Dynande haar opleiding tot banketbakker had afgerond en Sharissa haar baan in de zorg had opgezegd, besloten de twee hun passie voor bakken te volgen. Na een jaar...

Koffie & thee Achtergronden
Het Grote Koffiebar Onderzoek: zo drinkt Nederland koffie in een koffiebar

Specialty coffee is in de afgelopen jaren steeds populairder geworden in Nederland. Uit onderzoek van Koffietje.nl blijkt dat ongeveer de helft van de koffiedrinkers één of meerdere keren per week een koffiebar bezoekt. Per bezoek bestellen we gemiddeld 2 drankjes, met een sterke voor...

Achtergronden Internationaal
China gaat wegwerpplastic uitbannen, ook in de horeca

China zal de productie, de verkoop en het gebruik van plastic wegwerpproducten in de komende vijf jaar in drie fasen verbieden of beperken, volgens een gezamenlijk door de Nationale Commissie voor Ontwikkeling en Hervorming en het Ministerie van Ecologie en Milieu uitgevaardigde instructie. Ook voor...

Interview
Reportage: Koffie en Jij, Hilversum [video]

Koffie en jij is een gezellige lunchroom midden in het centrum van Hilversum. Je kan hier genieten van allerlei vegan of vegetarische gerechten. Met de huiselijke sfeer kan je er op je gemak een kopje koffiedrinken en even ontsnappen van het drukke leven. Koffie en jij richt zich vooral op de men...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: