Branchepartijen gaan met LNV voor duurzamer voedsel

29 oktober 2009 |
Branchepartijen gaan met LNV  voor duurzamer voedsel<

Minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft woensdag met vijf partijen die een grote rol spelen in de voedsel-voorziening in Nederland afspraken gemaakt over een duurzamer voedselaanbod. De afspraken worden uitgewerkt in het Platform Verduurzaming Voedsel. Gevolg is dat consumenten de komende jaren duurzamer voedsel kunnen gaan consumeren in de bedrijfskantine, in de horeca en thuis, en ook in de supermarkt komt een groter aanbod. De vijf partijen zijn Koninklijke Horeca Nederland (Horeca), Veneca (catering), ZLTO (agrarische producenten), FNLI (levensmiddelenindustrie), en CBL (supermarkten).

De branchepartijen hebben tijdens een symposium in Kasteel Woerden hun handtekening gezet onder de afspraken. Minister Verburg toonde zich bijzonder blij met de overeenkomst: "Over verduurzaming wordt heel veel gezegd en dat is op zich goed. Maar er moet ook wat worden gedáán. En dat doen wij vanmiddag: het blijft nu niet bij woorden, maar de consumenten kunnen de jaren daden verwachten. In het schap van de supermarkt, in het restaurant en in de bedrijfskantine."

"Voor Koninklijke Horeca Nederland betekent dit Platform een meerwaarde op twee fronten. Ten eerste worden horecaondernemers door informatievoorziening en hulpmiddelen ondersteund bij het maken van bewuste keuzes. Ten tweede worden knelpunten gesignaleerd en geadresseerd en worden kansen in de hele keten uitgewerkt," aldus persvoorlichter Joris Prinssen van KHN in een reactie.

De instelling van een Platform Verduurzaming Voedsel is afgelopen juni aangekondigd in Nota Duurzaam Voedsel van minister Verburg. De minister wil dat Nederland over 15 jaar mondiaal koploper is in de verduurzaming van de voedselproductie. Dus produceren met respect voor mens, dier en milieu.

De platformdeelnemers zijn bereid om met LNV samen te werken om dit streven te halen. De partijen willen die verduurzaming bereiken door het proces van verduurzaming van voedsel te verankeren in het beleid van ondernemingen (te denken valt aan minder gebruik van water of energie, rekening houdend met dierenwelzijn, minder verspilling van ingrediënten) en het concrete aanbod van duurzame producten jaarlijks te vergroten. Per partij staan er inspanningsverplichtingen in de overeenkomst die vanmiddag is ondertekend. De integrale overeenkomst is te vinden onder 'meer informatie'.

Het platform komt zes tot acht keer per jaar bij elkaar. De voortgang van het platform wordt bewaakt door de stuurgroep Verduurzaming Voedsel, die één keer per jaar bij elkaar komt en waarin behalve minister Verburg ook de topmensen van de vijf genoemde sectoren zitten.

Hospitality Management, Lunchroom, De CaféKrant, De RestaurantKrant, Frank Lindner


Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening
Amerikaanse franchiseketen Wayback Burgers gaat uitbreiden in Nederland

Sinds december 2018 is de Amerikaanse franchiseketen Wayback Burgers gevestigd in Nederland. Na ruim een jaar succesvol te hebben gedraaid, is Stefan Boers – Master Franchisehouder Nederland – klaar om de volgende stap te nemen in het realiseren van zijn ambitie; 10 nieuwe full service ...

Events
Horecava 2021 gaat hybride

Horecava verrijkt haar 65e editie, die plaatsvindt van 11 – 14 januari 2021 in RAI Amsterdam, met een online programma. Het evenement zal in aangepaste vorm face-2-face, volgens de COVID-19 richtlijnen, én virtueel live zijn. De vakbeurs, die foodservice professionals al jaren met elkaa...

Awards
Beachclub Lekker uit Vrouwenpolder Beste Paviljoen van 2020

Donderdag 30 juli werden de jaarlijkse prijzen voor het Beste Paviljoen en het Schoonste Strand van Nederland uitgereikt. De prijs voor het Schoonste Strand van Nederland ging naar Ameland. En voor het eerst mocht de jury zelfs een tien toekennen voor de schoonheid van dit strand. Friesland had met ...

Economie
McDonalds ziet omzet in 2019 verdriedubbelen

De omzet van McDonald’s bezorgservice McDelivery is in 2019 verdriedubbeld ten opzichte van 2018. Deze groei zet in 2020 verder door. Hiermee plukt McDonald’s de vruchten van haar strategie om in te spelen op de snelgroeiende bezorgmarkt. De uitrol van deze service is de afgelopen maa...

Bier
Opmerkelijk: aantal bierbrouwerijen in Nederland gestegen

Het aantal bierbrouwerijen in Nederland is opnieuw gestegen. Dit jaar kwamen er tot nu toe netto 13 brouwerijen bij. Opmerkelijke statistieken in deze tijd van corona. Volgens Bierista.nl is het hoogtepunt van de bierrevolutie bereikt. Vanaf nu zal het aantal bierbrouwerijen dalen, zo voorziet Alain...

Economie
UWV: vooral jongeren in de horeca doen beroep op TOFA

De afgelopen 5 weken konden flexwerkers, oproep- en uitzendkrachten met inkomstenverlies door corona een beroep doen op de Tijdelijke Overbruggingsregeling voor Flexibele Arbeidskrachten (TOFA). Ruim zeventig procent van de goedgekeurde aanvragen gaat naar werknemers tussen de 18 en 27 jaar. Veel va...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: