Blurring mag nog steeds van de rechter

14 juli 2016 | Thijs Jacobs

De Slijtersunie, die vooral zelfstandige slijters vertegenwoordigt, heeft woensdag een tegenvaller te verwerken gekregen. In een kort geding, dat aangespannen werd tegen de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), kreeg de Slijtersunie ongelijk. De VNG lanceerde een proef, waarbij het mengen van winkels en horeca een jaar lang wordt toegestaan. Met een maximum van twee glazen alcohol mogen winkels, kappers en boekhandels gewoon schenken aan hun klanten. 

De Slijtersunie stelt, dat dit niet mag. Het zou verboden zijn volgens de Drank- en horecawet. De Haagse rechtbank stelt dat de VNG 'niets verkeerd doet'. Kortom: de pilot gaat door. 

Hieronder lees je de motivatie van de rechtbank:

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) hoeft gemeenten niet op te roepen een pilot te staken waarin zij bij de handhaving van de Drank- en Horecawet mengvormen van horeca en winkels (zoals een wijntje bij de kapper) gedogen. Deze mengvormen zijn ingevolge de Drank- en horecawet niet toegestaan. De SlijtersUnie spande een kort geding aan tegen de VNG om een stokje voor de pilot te steken, maar de voorzieningenrechter in Den Haag ging hier niet in mee.

Beperkte rol VNG

Gezien de beperkte rol die de VNG bij de uitvoering van de pilot door de gemeenten heeft en gezien het feit dat de beslissing om feitelijk deel te nemen aan de pilot en de wijze van uitvoering daarvan bij de individuele gemeentebesturen ligt, is door de SlijtersUnie onvoldoende aannemelijk gemaakt dat de VNG iets doet wat niet mag.

Bestuursrechter

Voor zover direct belanghebbenden besluiten van individuele gemeenten om overtredingen van de Drank- en Horecawet (in het kader van de pilot) te gedogen willen aanvechten kunnen zij de gang naar de bestuursrechter maken.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Bezorgen Achtergronden
Open brief TheFork naar aanleiding van ophef uitzending Rambam

Naar aanleiding van de Rambam-uitzending van januari wil TheFork reageren op beschuldigingen die tijdens de uitzending werden geuit. Hierbij delen we deze brief van TheFork, waarin ook de werkwijze van KHN richting de media wordt bekritiseerd. Om een gedetailleerd en volledig beeld te kunnen sch...

Koffie & thee Achtergronden
Starbucks vraagt teveel voor plantaardige melk

Als je bij Starbucks een cappuccino met havermelk bestelt betaal je 70 cent extra. Dit botst met hun eigen klimaatdoelstellingen, want de milieu-impact van plantaardige melk is gemiddeld meer dan de helft lager dan die van koemelk. ProVeg verzoekt daarom de toeslag op plantaardige melk te laten vall...

Food Advertorial
Food Waste Challenge: Best Practice

Nederlandse restaurants en hotels kunnen gezamenlijk jaarlijks 61 miljoen kilo voedselverspilling vermijden en daarmee 582 miljoen euro besparen. Dit is maandag 13 januari bekend gemaakt tijdens de slotdag van de Food Waste Challenge op de Horecava. De Food Waste Challenge is een door Rabobank georg...

Culinair Recepten
Wat zit er in de originele bolognesesaus?

De bolognesesaus is de allerbekendste Italiaanse pastasaus. In tegenstelling tot veel andere pastasauzen is deze behoorlijk rijk gevuld, doorgaans is het een saus op basis van gehakt, (gepelde) tomaten, wortel, selderie, knoflook en ui. Hieraan worden vaak nog meer ingrediënten aan toegevoegd, ...

Opening Internationaal
Deus Ex Machina brengt uniek retail- en restaurantconcept naar Nederland

Deus Ex Machina is meer dan alleen een merk. Het brengt een lifestyle voor alle riders, bikers, creatieven, foodfanaten en artistiekelingen tot leven. Met hun recent geopende ‘tempel’ genaamd The Wat of Why aan de Amsterdamse Herengracht start ook in de lage landen de jacht naar plezier....

Interview
Zus&Zus: eigentijdse lunchroom in Barneveld [video]

Zus&Zus is een kleine lunchroom gevestigd op het Dijkje in Barneveld. Het is opgericht door de twee zussen Dynande en Sharissa. Nadat Dynande haar opleiding tot banketbakker had afgerond en Sharissa haar baan in de zorg had opgezegd, besloten de twee hun passie voor bakken te volgen. Na een jaar...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: