Black&Bloom serveert de beste koffie van Nederland

12 september 2016 | Thijs Jacobs

Koffiebar Black&Bloom in Groningen is de nieuwe nummer één in de Misset Horeca Koffie Top 100, de jaarlijkse ranglijst van de beste koffie serverende horecabedrijven van Nederland. Het is de vijfde keer dat horecavakblad Misset Horeca de lijst samenstelt. De Koffie Top 100 is maandagavond 12 september bekendgemaakt in Studio 21 in Hilversum.

Nergens trof de jury zóveel theoretische kennis over het product koffie, de bereiding en de machines als bij Black&Bloom. Die diepgaande theorie weet eigenaar Gerben Engelkes te combineren met fantastische zwarte koffies en eigenzinnig, Gronings gastheerschap. ‘Hij overstelpt gasten met technische termen en feitjes, zet intussen stoïcijns de meest fantastische koffies die hij vervolgens met zijn typische Gerben grijns presenteert’, aldus de jury, die steil achterover slaat van de smaakexplosie in Engelkes’ filterkoffie. Die Keniaanse koffie gonst van de aroma’s: floraal, zoet, fris, met een hint van rabarber, besjes en vanille. ‘Als koffie een wetenschap zou zijn, was Gerben Engelkes hoogleraar.’

Na Black&Bloom staat Talud9 in Utrecht op twee en Semmelink in Lochem op plek drie. De nummer één van vorig jaar, De Blonde Pater in Nijmegen, staat een jaar in de eregalerij en werd dit jaar niet beoordeeld. Naast de top 3 werden awards uitgereikt aan de Parel van het Jaar, de Mooiste Koffievenue en de winnaar van de Publieksprijs. De Parel van het Jaar is een erkenning voor een medewerker die enorm positief opvalt, dit jaar is dat Emma Verkaik van De Koffietafel in Zeist . De Mooiste Koffievenue (mooiste interieur) in de Koffie Top 100 gaat naar Vicini Arnhem en de Publieksprijs is voor het derde jaar op rij gewonnen door Doppio Espresso Amsterdam VU. In totaal zijn via FaceBook ruim12.500 stemmen uitgebracht.

De Misset Horeca Koffie Top 100 werd maandagavond 12 september bekendgemaakt in Studio 21 in Hilversum. Na aftellen van nummer 100 naar 1 kreeg Black&Bloom eigenaar Gerben Engelkes de award, oorkonde en bloemen overhandigd door Demian van der Reijden, samensteller van de Koffie Top 100 en redacteur bij Misset Horeca. Ook werd de speciale Koffie Top 100 editie van vakblad Misset Horeca uitgedeeld.

Beste van elke provincie:

Beste van Drenthe: De Tippe, Vledder (11)

Beste van Friesland: Mulligan, Heerenveen (19)

Beste van Gelderland: Semmelink, Lochem (3)

Beste van Groningen: Black&Bloom, Groningen (1)

Beste van Limburg: Stella Gelato, Maastricht (22) 

Beste van Noord-Brabant: Koffie bij Teun, Breda (13)  

Beste van Noord-Holland: Doppio Espresso VU, Amsterdam (5)

Beste van Overijssel: Villa Suikerberg, Zwolle (8)

Beste van Utrecht: Talud9, Utrecht (2)

Beste van Zeeland: Capisce, Sluis (6) 

Beste van Zuid-Holland: Coffeelicious, Rotterdam (4)

nb er staat geen bedrijf in Flevoland in de Top 100

Zo komt de Top 100 tot stand

Om tot de lijst met de beste honderd koffie serverende bedrijven te komen, worden in drie rondes horecazaken bezocht. Die zaken schrijven zichzelf in of worden door hun koffieleverancier (brander)aangemeld. Voor deelname vraagt Misset Horeca een vergoeding van €175, daarvoor krijgt elk bedrijf uitgebreide rapportages van de jurybezoeken, promotiemateriaal voor de Publieksprijs en bij een plek in de Top 100 toegang tot de uitreiking. De lijst van bijna 250 zaken is in de eerste ronde bezocht door mystery guests. Voor de tweede ronde ging een vakjury van ruim 25 koffieprofessionals op pad om 125 bedrijven door heel Nederland te bezoeken: een groot deel van de Top 100 van vorig jaar, aangevuld met de beste bedrijven uit de eerste ronde. De vakjury beoordeelt bij elk bedrijf dezelfde koffies: een ‘gewone’ zwarte koffie (filter, lungo of americano), een espresso en een cappuccino. De beste honderd zijn op basis van hun score gerangschikt, de top 5 is uiteindelijk in de derde ronde door een vijfkoppige hoofdjury bezocht.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening
Restaurant Par Hasard Almere omgetoverd tot all you can eetcafé

Restaurant Par Hasard op het Belfortplein in Almere Stad past haar concept aan en wordt het gezellige en toegankelijke All you can eetcafé by Par Hasard. Hiermee sluit het restaurant beter aan op de wensen van een groot deel van de bewoners en bezoekers van Almere en speelt zij in op de ...

Wet- en regelgeving Financieel Ondernemen
Checklist naheffingsaanslag btw helpt ondernemers na gemiste btw-deadline

Het afgelopen kwartaal misten ca. 64.000 ondernemers de deadline om hun btw-aangifte en bijbehorende betaling te doen. Dit is zonde, want wie de deadline heeft gemist, ontvangt een dezer dagen een naheffingsaanslag, veelal met boete. Vooral startende ondernemers zijn nog niet gewend aan de terugk...

Ondernemen
Je eigen foodtruck beginnen? Dit moet je weten!

Een buurtfeest of festival is tegenwoordig niet meer compleet zonder foodtruck. Leuk om er af en toe een burger te bestellen, maar nóg leuker om er zelf één te beginnen. Gaat jouw ondernemershart er sneller van kloppen? Lees dan dit artikel vol handige tips voor het beginnen ...

Lunch Diner Opening
Nieuwe hotspot in Amsterdam-Noord [Foto's]

Bar-restaurant IJver heeft haar deuren voor gasten geopend op de NDSM-werf in Amsterdam Noord. Ruim een jaar lang liepen hier werklieden in en uit nadat er vijf jaar geleden de eerste plannen werden gemaakt. Het team, bestaande uit 5 jonge ambitieuze ondernemers, kan niet wachten om van deze feno...

Achtergronden Tech
Ook restaurants moeten innoveren: “Wie nu nog op papier werkt, loopt hopeloos achter”

Zelfs in onze sector, die op zich als vrij traditioneel te boek staat, maken we inmiddels gebruik van technologische hulpmiddelen. Het zijn babystapjes, toegegeven, maar wie anno nu de personeelsplanning nog in excel bijhoudt en de recepturen in een kladblok noteert, loopt hopeloos achter. Ik bev...

trends Koffie & thee
Dit zijn de actuele koffietrends en -ontwikkelingen

Technologische ontwikkelingen van koffiemachines Koffiemachines worden steeds geavanceerder. Door de automatisering en technologische ontwikkelingen wordt koffie alsmaar naar een hoger niveau getild zowel thuis, in de horeca als op de werkvloer. Aan de hand van recente voorbeelden laten we zien w...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: