Black&Bloom serveert de beste koffie van Nederland

12 september 2016 | Thijs Jacobs

Koffiebar Black&Bloom in Groningen is de nieuwe nummer één in de Misset Horeca Koffie Top 100, de jaarlijkse ranglijst van de beste koffie serverende horecabedrijven van Nederland. Het is de vijfde keer dat horecavakblad Misset Horeca de lijst samenstelt. De Koffie Top 100 is maandagavond 12 september bekendgemaakt in Studio 21 in Hilversum.

Nergens trof de jury zóveel theoretische kennis over het product koffie, de bereiding en de machines als bij Black&Bloom. Die diepgaande theorie weet eigenaar Gerben Engelkes te combineren met fantastische zwarte koffies en eigenzinnig, Gronings gastheerschap. ‘Hij overstelpt gasten met technische termen en feitjes, zet intussen stoïcijns de meest fantastische koffies die hij vervolgens met zijn typische Gerben grijns presenteert’, aldus de jury, die steil achterover slaat van de smaakexplosie in Engelkes’ filterkoffie. Die Keniaanse koffie gonst van de aroma’s: floraal, zoet, fris, met een hint van rabarber, besjes en vanille. ‘Als koffie een wetenschap zou zijn, was Gerben Engelkes hoogleraar.’

Na Black&Bloom staat Talud9 in Utrecht op twee en Semmelink in Lochem op plek drie. De nummer één van vorig jaar, De Blonde Pater in Nijmegen, staat een jaar in de eregalerij en werd dit jaar niet beoordeeld. Naast de top 3 werden awards uitgereikt aan de Parel van het Jaar, de Mooiste Koffievenue en de winnaar van de Publieksprijs. De Parel van het Jaar is een erkenning voor een medewerker die enorm positief opvalt, dit jaar is dat Emma Verkaik van De Koffietafel in Zeist . De Mooiste Koffievenue (mooiste interieur) in de Koffie Top 100 gaat naar Vicini Arnhem en de Publieksprijs is voor het derde jaar op rij gewonnen door Doppio Espresso Amsterdam VU. In totaal zijn via FaceBook ruim12.500 stemmen uitgebracht.

De Misset Horeca Koffie Top 100 werd maandagavond 12 september bekendgemaakt in Studio 21 in Hilversum. Na aftellen van nummer 100 naar 1 kreeg Black&Bloom eigenaar Gerben Engelkes de award, oorkonde en bloemen overhandigd door Demian van der Reijden, samensteller van de Koffie Top 100 en redacteur bij Misset Horeca. Ook werd de speciale Koffie Top 100 editie van vakblad Misset Horeca uitgedeeld.

Beste van elke provincie:

Beste van Drenthe: De Tippe, Vledder (11)

Beste van Friesland: Mulligan, Heerenveen (19)

Beste van Gelderland: Semmelink, Lochem (3)

Beste van Groningen: Black&Bloom, Groningen (1)

Beste van Limburg: Stella Gelato, Maastricht (22) 

Beste van Noord-Brabant: Koffie bij Teun, Breda (13)  

Beste van Noord-Holland: Doppio Espresso VU, Amsterdam (5)

Beste van Overijssel: Villa Suikerberg, Zwolle (8)

Beste van Utrecht: Talud9, Utrecht (2)

Beste van Zeeland: Capisce, Sluis (6) 

Beste van Zuid-Holland: Coffeelicious, Rotterdam (4)

nb er staat geen bedrijf in Flevoland in de Top 100

Zo komt de Top 100 tot stand

Om tot de lijst met de beste honderd koffie serverende bedrijven te komen, worden in drie rondes horecazaken bezocht. Die zaken schrijven zichzelf in of worden door hun koffieleverancier (brander)aangemeld. Voor deelname vraagt Misset Horeca een vergoeding van €175, daarvoor krijgt elk bedrijf uitgebreide rapportages van de jurybezoeken, promotiemateriaal voor de Publieksprijs en bij een plek in de Top 100 toegang tot de uitreiking. De lijst van bijna 250 zaken is in de eerste ronde bezocht door mystery guests. Voor de tweede ronde ging een vakjury van ruim 25 koffieprofessionals op pad om 125 bedrijven door heel Nederland te bezoeken: een groot deel van de Top 100 van vorig jaar, aangevuld met de beste bedrijven uit de eerste ronde. De vakjury beoordeelt bij elk bedrijf dezelfde koffies: een ‘gewone’ zwarte koffie (filter, lungo of americano), een espresso en een cappuccino. De beste honderd zijn op basis van hun score gerangschikt, de top 5 is uiteindelijk in de derde ronde door een vijfkoppige hoofdjury bezocht.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving Bezorgen
Plotseling tekort van 2500 maaltijdbezorgers

Door een overnacht ingevoerde maatregel van staatssecretaris Tamara van Ark van sociale zaken zitten duizenden cafetaria’s, snackbars en frituren van de ene op de andere dag met een tekort van 2500 maaltijdbezorgers. Afgelopen maandag maakte Van Ark bekend dat maaltijdbezorgers voortaan min...

Opening Fastservice
Kwalitaria Délifrance nu ook in centrum van Zwolle

Het centrum van Zwolle is een cafetaria en lunchroom rijker. Vandaag opent Kwalitaria Délifrance Zwolle Centrum officieel haar deuren. Ondernemer Rubin Hu is geen onbekende in de regio; de gloednieuwe vestiging is zijn derde in Zwolle. ‘Een plek om gezellig te zitten’ Na een...

Achtergronden Culinair
Mosselseizoen van start met grootste mosselpan ter wereld

Morgen, donderdag 2 juli, start het mosselseizoen met de verkoop van Zeeuwse bodemcultuurmosselen. Dit jaar als eerste exclusief verkrijgbaar bij Sligro. Vanuit de grootste mosselpan ter wereld werden de eerste bodemcultuurmosselen van het seizoen aangeboden aan JRE-chef Joppe Sprinkhuizen, chef van...

Bezorgen Achtergronden
15-jarige maaltijdbezorgers mogen niet meer de straat op

Frans van Rooij, directeur ProFri, vakvereniging Professionele Frituurders, schreef een brief aan Tamara van Ark, Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Zij maakte gisteren bekend dat het vanaf 1 juli (dat is morgen al!) niet meer is toegestaan om medewerkers jonger dan 16 jaar in te...

Achtergronden Coronacrisis
Zo kwam Anne&Max door de afgelopen periode heen

Wobbe van Zoelen, eigenaar en oprichter van de bekende lunch- en koffieketen Anne&Max, vertelt over de afgelopen periode, die voor de horeca onwerkelijk was: "Door simpelweg te kijken naar wat we wél konden leveren in de Covid-19 periode waren we in staat om ons businessmodel deels ...

Drinks Achtergronden
Nederlanders drinken steeds vaker caloriearme frisdranken

Uit de jaarlijkse monitoringscijfers van de Nederlandse vereniging Frisdranken, Waters, Sappen (FWS) blijkt dat frisdrankproducenten voorlopen op de afspraken uit het Nationaal Preventieakkoord. Staatssecretaris Paul Blokhuis meldde vorige week in een brief aan de Tweede Kamer dat de industrie al in...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: