Betaalt de horeca te veel btw?

25 maart 2015 |
Betaalt de horeca te veel btw?<

De afgelopen maanden komt deze kreet in nieuwsbrieven naar voren. Ikzelf ben de mening toegedaan dat over de bank genomen dit
wel het geval is. Maar over de meest recente kwestie ben ik ietwat sceptisch.

Foto: Roland van Gessel

Eén prestatie
Voor restaurants en cateringbedrijven geldt tot nu toe dat uitgeserveerde maaltijden en geschonken alcoholische dranken voor de btw verschillend worden behandeld. Horecaondernemers stellen nu echter dat bij een restaurant- of cateringdienst sprake is van één prestatie voor de btw. Zij vinden dat de geschonken alcoholische dranken een onderdeel zijn van de restaurant- of cateringprestatie die de horecaonderneming verricht. Daarom zou één btw-tarief op de gehele prestatie moeten worden toegepast. De restaurants en cateringbedrijven zijn van mening dat de alcoholhoudende dranken in dat geval onder het verlaagde tarief van 6 procent moeten vallen. Te denken valt aan bijvoorbeeld een diner in een restaurant met een wijnarrangement.

Procedures
Momenteel lopen er diverse procedures over het btw-tarief dat horecaondernemers moeten toepassen op alcoholische dranken. Hoewel de ondernemers van mening zijn dat de verstrekking van een maaltijd in combinatie met alcoholische dranken als geheel onder het verlaagde btw-tarief moet vallen, stelt de staatssecretaris van Financiën nog altijd dat alcoholische dranken nooit onder het verlaagde btw-tarief kunnen vallen, ook niet voor horecabedrijven die een all-in concept hanteren. Tot nu toe is er nog geen uitspraak gedaan in de lopende procedures. Als je wilt meeliften op een eventueel succes bij deze uitspraak dan moet je actie ondernemen.

Wat moet je doen?
In je btw-aangifte geef je het schenken van alcoholische dranken aan tegen het algemene tarief van 21 procent. Het serveren van maaltijden en niet-alcoholische dranken geef je aan tegen het verlaagde tarief van 6 procent. Vervolgens moet je binnen zes weken na betaling op de btw-aangifte (of bij een teruggave: na ontvangst van de teruggaafbeschikking) een bezwaar indienen. Maak je géén bezwaar tegen je btw-aangifte, maar leiden de lopende procedures binnenkort wel tot succes? Dan zal de Belastingdienst je later niet met terugwerkende kracht tegemoet komen, indien je alsnog een verzoek doet om toepassing van het verlaagde btw-tarief op alcoholische dranken.

Risico!
Maar wat als de rechter oordeelt dat de totale prestatie zo gemengd is dat hiervoor niet meer het 6 procent-tarief geldt maar het algemene tarief van 21 procent, of dat de alcoholische versnapering de hoofdprestatie is en de nevenactiviteit het eten? Als je dan bezwaar hebt gemaakt, loop je het risico dat je over de omzet eten en non-alcoholische dranken alsnog 21 procent btw moet afdragen.
Bezint eer ge begint!

Roland van Gessel, accountant
Mazars Paardekooper Hoofman N.V.
"Roland.vangessel@mazars.nl" 06 – 28125480
www.mazars.nl

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interview
Reportage: Eetcafé Joos, De Bilt [video]

In juli 2015 opende eetcafé Joos haar deuren. Met buiten 56 zitplekken en binnen 30 zitplekken is het een van de meest bruisende eetcafés in de Bilt. Jolanda Wouters is de trotse eigenaar van Joos en vertelt in geuren en kleuren over haar ondernemerschap. Wanneer je binnen komt lope...

Achtergronden
Vaders missen verschoonplekken in de horeca

83% van de Nederlandse vaders met jonge kinderen heeft weleens meegemaakt dat er, op het moment dat de luier van zijn kindje vervangen moest worden, geen verschoonplek op een openbaar herentoilet aanwezig was, bijvoorbeeld in een restaurant of bij een tankstation. Twee derde van de vaders vindt ...

Awards
Edwin Hollanders maakt de Lekkerste Pannenkoek van 2020

Edwin Hollanders wordt twee keer eerste bij De Lekkerste Pannenkoek van 2020. Hij won tijdens de Horecava met zijn creatie 'Hollanders krijg je 'm niet' niet alleen de eerste prijs van de proefjury, maar ook de kinderjuryprijs. Edwin werkt bij Pannenkoekenhuis De Perdstal in Venray. D...

Awards
Melissa de Kolk wint de De Lekkerste Tosti van 2020

Melissa de Kolk wint de De Lekkerste Tosti van 2020 op de Horecava. Zij won tijdens de Horecava met haar creatie 'Tosti by Melissa' de eerste prijs van de vakjury. Melissa de Kolk werkt bij Kwalitaria Lekkerrr by Amersfoort. De voorzitter van de proefjury, Steven Strijbosch (CityGuys), wa...

Awards
Ferry van Daal maakt de Lekkerste Maaltijdsalade van 2020

Ferry van Daal maakt de Lekkerste Maaltijdsalade van 2020. Hij won tijdens de Horecava met zijn creatie 'Beef & Tabouleh' deze vooraanstaande vakwedstrijd. Ferry werkt bij Eurest Catering uit Amsterdam. De voorzitter van de proefjury, Michael Simon, prees het winnende gerecht met name...

Awards Fastservice
Fresh2Go Sushi voor vijfde keer uitgeroepen tot beste bezorgrestaurant

Tijdens de zesde editie van de Thuisbezorgd.nl Awards is Fresh2Go Sushi opnieuw uitgeroepen tot het beste restaurant uit meer dan 8.000 restaurants in heel Nederland. Thuisbezorgd.nl heeft ook de winnaars per stad en per categorie bekendgemaakt en zet hiermee de beste presterende restaurants in elke...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: