Belastingdienst checkt bij online aangifte op zelfstandigenaftrek

4 maart 2020 | Thijs Jacobs

Deze periode doen ruim 1,4 miljoen ondernemers, waaronder veel zzp’ers in de horecabranche de aangifte inkomstenbelasting over 2019. Zo’n 450.000 van hen vullen zelf de belastingaangifte in op Mijn Belastingdienst. Anderen besteden de aangifte uit aan een belastingadviseur of administratiekantoor.

De Belastingdienst heeft extra hulpteksten in de online aangifte toegevoegd, om ondernemers in de horecabranche die zelf aangifte doen te helpen bij het juist en volledig invullen van het winstgedeelte. Hierin wordt vooral aandacht gevraagd voor het vooraf checken op het recht op zelfstandigenaftrek. Hiervoor is het gebruik van de OndernemersCheck verstandig. Deze helpt zzp’ers te bepalen of zij aangifte moeten doen als ondernemer of als particulier en welke aftrekposten zij kunnen benutten.

Voor kleine ondernemers in de horecabranche is het belangrijk dat zij weten of de Belastingdienst hen ziet als ondernemer voor de inkomstenbelasting en of zij het winstgedeelte van de aangifte moeten invullen. Hiervoor wordt onder andere gekeken naar de omzet, de mate van zelfstandigheid en het ondernemersrisico. Voor bepaalde aftrekposten geldt bovendien dat zij ten minste 1.225 uur aan hun onderneming moeten besteden, dit is het urencriterium. De Belastingdienst brengt daarom de OndernemersCheck aan het begin van de online aangifte onder de aandacht. Deze check geeft zzp’ers aan de hand van ongeveer 20 vragen snel én anoniem een goede indicatie of zij ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting. Ondernemers voor de inkomstenbelasting kunnen in aanmerking komen voor een aantal aftrekposten en regelingen, zoals de MKB-winstvrijstelling.

Nieuw is dat dit jaar extra hulpteksten in het aangifteprogramma zijn toegevoegd. Zo verschijnt er een melding wanneer de ondernemer een lage omzet opgeeft in combinatie met een hoog aantal uren besteed aan bedrijfsactiviteiten. Die combinatie ligt niet voor de hand waardoor er volgens de Belastingdienst hoogstwaarschijnlijk geen gebruik gemaakt kan worden van aftrekposten die afhankelijk zijn van het urencriterium. Deze nieuwe meldingen voorkomen fouten in de aangifte.

Brieven over zelfstandigenaftrek bij lage omzet

Eind februari stuurt de Belastingdienst veel ondernemers die in de aangiften 2018 zelfstandigenaftrek hebben aangegeven, een brief over de voorwaarden van de zelfstandigenaftrek. Het gaat om brieven aan zzp’ers die in hun btw-aangiften over 2019 een jaaromzet van minder dan € 10.000 aangaven. Vanwege deze omzet is de kans groot dat zij niet voldoen aan de voorwaarden voor toepassing van de zelfstandigenaftrek. Wanneer dit het geval is mogen zij de zelfstandigenaftrek niet toepassen.

Goede voorbereiding

Het invullen van de belastingaangifte en het beoordelen van het recht op de aftrekposten vergen van ondernemers een goede voorbereiding en beoordeling. Hiervoor biedt de Belastingdienst de aangiftechecklist met zes checks, die helpen bij een soepele, goede en volledige aangifte.

Ga voor meer informatie naar belastingdienst.nl/ondernemers.

Over de belastingaangifte

De Belastingdienst vraagt ruim 1,4 miljoen ondernemers aangifte voor de inkomstenbelasting te doen over 2019. De Belastingdienst voert campagne om zo’n 450.000 ondernemers, die hun aangifte zelf invullen, te helpen vóór 1 mei 2020 hun aangifte goed en volledig in te dienen. Tijdens de aangifteperiode staan de websites belastingdienst.nl/aangifte en belastingdienst.nl/ondernemers centraal.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Achtergronden
15 jaar geleden in Lunchroom: Pieter Punter

Lunchroom is dit jaar volwassen en bestaat 21 jaar. Tijd om terug te blikken en een greep te doen uit de welhaast onuitputtelijke voorraad interviews en achtergrondverhalen die in het vakblad voor de lunchroombranche hebben gestaan gedurende deze periode. Wekelijks presenteren we je zo'n verh ...

Achtergronden
Bagels & Beans Almere verhuist

Vaak wordt een remix een grotere hit dan het origineel. Datzelfde zou zomaar eens kunnen gebeuren met Bagels & Beans Almere. Vrijdag 14 mei verhuist de vrijplaats voor bagels, koffie en geluk namelijk van restaurantplein ‘Belfort’ naar een veel ruimere locatie mét terras aan d ...

Economie Achtergronden
Advies Belastingdienst aan horecaondernemers: verleng bijzonder uitstel van betaling

Is uw bijzonder uitstel van betaling afgelopen en kunt u nog niet aan uw nieuwe betalingsverplichtingen voldoen? Verleng dan uw bijzonder uitstel van betaling. Dat kan nog tot en met 30 juni. Afgelopen zaterdag ontvingen 60.000 ondernemers, waaronder uit de horecabranche, hierover een brief van de B ...

KHN Corona
KHN: uit eten met sneltest onbespreekbaar

De uitspraken van minister De Jonge over de rol van sneltesten in het openingsplan van het kabinet kunnen rekenen op stevige kritiek vanuit horecaondernemers. Zo wordt er mogelijk gesproken over versoepelingen, waarbij de horeca voor uit eten open mag met de inzet van sneltesten. Vooral het feit dat ...

Achtergronden
De Beren opent nieuw bezorgrestaurant in Breda

Bourgondische Bredanaars kunnen vanaf nu hun hart ophalen met het gloednieuwe Bezorgrestaurant De Beren Breda. De opening van de 27ste bezorgvestiging vond op maandag 3 mei 2021 plaats aan de Haagdijk 24. De Haagdijk is een ideale bezorglocatie, omdat vanaf deze centrale plek veel Bredase huishou ...

Economie Achtergronden
CBS: relatief veel horecabedrijven opgeheven

In het eerste kwartaal van 2021 werden zo’n 30,2 duizend bedrijven opgeheven, ruim 9 duizend minder dan in hetzelfde kwartaal het jaar ervoor. Bij 85 procent van de opheffingen ging het om bedrijven met één werkzame persoon. Er werden 4,7 duizend bedrijven met meer dan é&e ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: