Bedrijfspaspoort: Brood en Zoets

20 november 2020 | Boet Butzelaar

Hoe zou jij je lunchroom omschrijven?

"Een beetje een tweede huiskamer voor heel veel mensen. Er komen hier veel vaste gasten, en veel mensen uit de buurt die gezellig voor een kopje koffie of een praatje komen. We zijn een van de weinige die zo vroeg open zijn in de stad, dus er komen dan ook vaak bijvoorbeeld moeders die net hun kind hebben afgezet. Omdat het hier zo klein is kunnen we heel goed dat persoonlijke contact hebben met onze gasten, wat wij dus heel erg leuk vinden."

Hoe veel mensen kunnen jullie kwijt?

"Zonder de maatregelen zitten we wel zeker op de 28 personen, helemaal vol zit het dan. En in verband met de maatregelen maximaal 14 mensen. En dat is dan zo in de winter. In de zomer kunnen we meer dan het dubbele aantal mensen kwijt, aangezien er dan ook mensen buiten kunnen zitten op de terrassen die wij hebben. Je kan dan denken aan ongeveer 40 mensen buiten en dan ook nog 28 binnen."

Werken veel mensen vast bij Brood en Zoets?

"We werken met 3 fulltimers en de rest is allemaal parttime. De mensen die parttime werken zijn vooral studenten. Doordeweeks van dinsdag tot en met vrijdag werken we met twee mensen en in het weekend staan er drie mensen in de zaak, dat is dan ook echt nodig. Best een klein bedrijfje dus."

Merk je veel van de coronamaatregelen?

"Toen we weer open mochten na de eerste coronagolf, merkte we vooral dat het heel rustig was. Ook merkten we dat iedereen erg moest wennen aan de regels en de situatie. Maar daarnaast hebben we wel een hele goeie zomer gedraaid, mensen bleven namelijk veel in Nederland! Ik denk wel dat we het in de winter meer gaan merken, want binnen kunnen we natuurlijk veel minder mensen kwijt. Dus rond die tijd moeten we even gaan kijken naar bijvoorbeeld terrasverwarmers of iets dergelijks. Als we weer open mogen natuurlijk."

Zijn er nog wel dingen te doen in de zaak?

"Er zijn nog wel dingen te doen in de zaak, ik ga hier nog steeds naartoe doordeweeks, maar ik heb nu wel meer tijd om thuis te zijn. Het is een beetje verdelen. Maar we hebben nog steeds dingen te doen zoals de nieuwe menukaart maken, een grote schoonmaak doen, verven en andere dingen waar we normaal nooit aan toe komen. We willen in ieder geval niet uit de werkmodus raken."

Zijn er nu specifieke dingen waarop jullie bezuinigen?

"Op dit moment hoeven we nergens op te bezuinigen. Aangezien we nu ook dicht zijn hebben we ook geen inkopen, dus dat zijn al kosten minder en dat scheelt al wel. Verder gaat alles gewoon door qua kosten, vaste lasten, huur. Er is ook niet echt iets waar wij op dit moment op kunnen bezuinigen. Wel hebben we een hele lieve huurbaas die ons tegemoetkomt. Ook had ik er wel al een beetje op gerekend dat we nog een keer dicht zouden moeten na de eerste golf. Dus tot nu toe is het allemaal wel goed geregeld, daar hebben we eigenlijk wel geluk mee."

Wat is het gekste dat je ooit hebt meegemaakt in je zaak?

"Ja eigenlijk niet iets geks maar iets heel moois. Net voordat we dicht gingen, kregen we een aanvraag voor een begrafenis. Normaal gesproken doen we dat eigenlijk nooit. Het was voor een mevrouw die hier heel vaak komt, een vaste gast. We waren heel blij dat we dat voor haar konden doen. Verder niks geks eigenlijk. Elke dag is hier anders en elke dag gebeuren hier nieuwe dingen. Ook omdat best wel veel nieuwe mensen deze lunchroom nog ontdekken. Het is gewoon heel leuk."

Wat is jouw toekomstvisie voor je zaak?

"We waren bezig met een nieuw project, Brood en Zoets on tour. Het houdt in dat we op onder andere festivals komen te staan. Ook hebben we nog een idee om een kookboek te gaan maken, met gerechten die wij hier serveren, vooral de taarten. Er is veel vraag naar de recepten van alles wat we serveren, vooral de taarten dus, en we maken alles zelf, dus dan kunnen we daar een mooi receptenboekje van maken! Aangezien we nu dicht zijn hebben we meer tijd voor deze ideeën en kunnen we hier echt iets van gaan maken voor de toekomst."

Naam: Claudia Verdult

Leeftijd: 36

Naam bedrijf: Brood en Zoets

Plaats: Mooierstraat 3, 3811 EB in Amersfoort

Prijs kopje koffie: Er zijn 5 verschillende soorten kopjes koffie:

Een espresso: €2,10, een cappuccino: €2,50, een espresso macchiato: €2,30,

Een flat white: €3,25 en een latte macchiato: €3,50.

Prijs kopje thee: Een normaal kopje thee kost: €2,50

Prijs frisdrank: Frisdranken als cola zijn €2,75

Prijs en naam goedkoopste gerecht: Het goedkoopste gerecht is een kindergerecht: poffertjes van €3,50

Prijs en naam duurste gerecht: ‘Etagère’ voor 2 personen, prijs: €22,50

Aantal zitplaatsen binnen: Zonder de maatregelen kan de lunchroom 28 mensen binnen kwijt. Met de maatregelen kunnen er in Brood en Zoets maximaal 14 mensen binnen zitten.

Aantal zitplaatsen buiten: Zonder de maatregelen kan de lunchroom 40 mensen buiten kwijt. Met de maatregelen kunnen er op het terras van Brood en Zoets ongeveer 20/30 mensen zitten.

Over deze productie

Deze crossmediale productie is gemaakt door Boet Butzelaar, student aan het NIMETO Utrecht (Media & Communicatie). Uitgeverij PS: bv is een erkend leerbedrijf en middels deze samenwerking kunnen de studenten hun opgedane vaardigheden in de praktijk brengen.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Economie Corona
20 procent van de Nederlandse restaurants verwacht de deuren nooit meer te openen

Uit recent onderzoek van WijnSpijs blijkt dat 20 procent van de 1200 samenwerkende restaurateurs ernstige twijfels heeft over het voortbestaan van hun levenswerk. Het evenementenbureau WijnSpijs.nl verzorgde in samenwerking met 1200 restaurants in Nederland en België de culinaire WijnSpijs Wand ...

Column Thijs Jacobs
Column: op het tandvlees naar de eindstreep

De horeca loopt op het tandvlees. De reserves zijn op en de steunpakketten blijken niet toereikend om nog veel langer het hoofd boven water te houden. Op zakelijk vlak is er veel onrust over de huidige situatie, terwijl er op persoonlijk vlak begrip is voor de nu geldende maatregelen. Bijna tachtig ...

Achtergronden Gastronomie
Horecaondernemer Han Ji over de horecatrends in 2021

2020 was voor horecaondernemers een onstuimig jaar, om het zacht uit te drukken. De komst van het coronavirus zorgde ervoor dat de horeca meerdere malen de deuren moest sluiten, ondernemers inkomsten misliepen, en creativiteit en support van de (lokale) consument een must was om te overleven. Wat st ...

Wet- en regelgeving Corona
NOW 3: helft toekenningen naar horeca en detailhandel

UWV heeft in totaal ruim 77.000 aanvragen toegekend voor de derde periode van de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Deze werkgevers hebben samen zo’n 1,3 miljoen mensen in dienst. Inmiddels heeft UWV 1,7 miljard euro aan voorschotten overgemaakt aan deze werkgevers. D ...

Wet- en regelgeving Corona
Horeca zeker tot 9 februari gesloten, hotels wel open

De horeca blijft nog zeker tot 9 februari gesloten, hotels mogen wel 'gewoon' open blijven. Dat maakte premier Mark Rutte zojuist bekend tijdens de persconferentie. Hotels mogen naast zakelijke gasten, ook recreatieve gasten ontvangen. Eerder meldde De Telegraaf dat hotels de dupe zouden ...

Columns Ondernemen
Column Monique van Gevelt: Bivakkeren in onze eigen bubbel

‘The Future is private’ was een uitspraak van de Facebook-eindbaas Mark Zuckerberg in 2019. Achteraf gezien een waarheid als een koe als je het mij vraagt. Want al bijna een jaar is ons privédomein ons enige leefgebied. En vooral in deze winterse lockdown verkeren wij enkel in hui ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: