Bedrijfspaspoort: Brood en Zoets

20 november 2020 | Boet Butzelaar

Hoe zou jij je lunchroom omschrijven?

"Een beetje een tweede huiskamer voor heel veel mensen. Er komen hier veel vaste gasten, en veel mensen uit de buurt die gezellig voor een kopje koffie of een praatje komen. We zijn een van de weinige die zo vroeg open zijn in de stad, dus er komen dan ook vaak bijvoorbeeld moeders die net hun kind hebben afgezet. Omdat het hier zo klein is kunnen we heel goed dat persoonlijke contact hebben met onze gasten, wat wij dus heel erg leuk vinden."

Hoe veel mensen kunnen jullie kwijt?

"Zonder de maatregelen zitten we wel zeker op de 28 personen, helemaal vol zit het dan. En in verband met de maatregelen maximaal 14 mensen. En dat is dan zo in de winter. In de zomer kunnen we meer dan het dubbele aantal mensen kwijt, aangezien er dan ook mensen buiten kunnen zitten op de terrassen die wij hebben. Je kan dan denken aan ongeveer 40 mensen buiten en dan ook nog 28 binnen."

Werken veel mensen vast bij Brood en Zoets?

"We werken met 3 fulltimers en de rest is allemaal parttime. De mensen die parttime werken zijn vooral studenten. Doordeweeks van dinsdag tot en met vrijdag werken we met twee mensen en in het weekend staan er drie mensen in de zaak, dat is dan ook echt nodig. Best een klein bedrijfje dus."

Merk je veel van de coronamaatregelen?

"Toen we weer open mochten na de eerste coronagolf, merkte we vooral dat het heel rustig was. Ook merkten we dat iedereen erg moest wennen aan de regels en de situatie. Maar daarnaast hebben we wel een hele goeie zomer gedraaid, mensen bleven namelijk veel in Nederland! Ik denk wel dat we het in de winter meer gaan merken, want binnen kunnen we natuurlijk veel minder mensen kwijt. Dus rond die tijd moeten we even gaan kijken naar bijvoorbeeld terrasverwarmers of iets dergelijks. Als we weer open mogen natuurlijk."

Zijn er nog wel dingen te doen in de zaak?

"Er zijn nog wel dingen te doen in de zaak, ik ga hier nog steeds naartoe doordeweeks, maar ik heb nu wel meer tijd om thuis te zijn. Het is een beetje verdelen. Maar we hebben nog steeds dingen te doen zoals de nieuwe menukaart maken, een grote schoonmaak doen, verven en andere dingen waar we normaal nooit aan toe komen. We willen in ieder geval niet uit de werkmodus raken."

Zijn er nu specifieke dingen waarop jullie bezuinigen?

"Op dit moment hoeven we nergens op te bezuinigen. Aangezien we nu ook dicht zijn hebben we ook geen inkopen, dus dat zijn al kosten minder en dat scheelt al wel. Verder gaat alles gewoon door qua kosten, vaste lasten, huur. Er is ook niet echt iets waar wij op dit moment op kunnen bezuinigen. Wel hebben we een hele lieve huurbaas die ons tegemoetkomt. Ook had ik er wel al een beetje op gerekend dat we nog een keer dicht zouden moeten na de eerste golf. Dus tot nu toe is het allemaal wel goed geregeld, daar hebben we eigenlijk wel geluk mee."

Wat is het gekste dat je ooit hebt meegemaakt in je zaak?

"Ja eigenlijk niet iets geks maar iets heel moois. Net voordat we dicht gingen, kregen we een aanvraag voor een begrafenis. Normaal gesproken doen we dat eigenlijk nooit. Het was voor een mevrouw die hier heel vaak komt, een vaste gast. We waren heel blij dat we dat voor haar konden doen. Verder niks geks eigenlijk. Elke dag is hier anders en elke dag gebeuren hier nieuwe dingen. Ook omdat best wel veel nieuwe mensen deze lunchroom nog ontdekken. Het is gewoon heel leuk."

Wat is jouw toekomstvisie voor je zaak?

"We waren bezig met een nieuw project, Brood en Zoets on tour. Het houdt in dat we op onder andere festivals komen te staan. Ook hebben we nog een idee om een kookboek te gaan maken, met gerechten die wij hier serveren, vooral de taarten. Er is veel vraag naar de recepten van alles wat we serveren, vooral de taarten dus, en we maken alles zelf, dus dan kunnen we daar een mooi receptenboekje van maken! Aangezien we nu dicht zijn hebben we meer tijd voor deze ideeën en kunnen we hier echt iets van gaan maken voor de toekomst."

Naam: Claudia Verdult

Leeftijd: 36

Naam bedrijf: Brood en Zoets

Plaats: Mooierstraat 3, 3811 EB in Amersfoort

Prijs kopje koffie: Er zijn 5 verschillende soorten kopjes koffie:

Een espresso: €2,10, een cappuccino: €2,50, een espresso macchiato: €2,30,

Een flat white: €3,25 en een latte macchiato: €3,50.

Prijs kopje thee: Een normaal kopje thee kost: €2,50

Prijs frisdrank: Frisdranken als cola zijn €2,75

Prijs en naam goedkoopste gerecht: Het goedkoopste gerecht is een kindergerecht: poffertjes van €3,50

Prijs en naam duurste gerecht: ‘Etagère’ voor 2 personen, prijs: €22,50

Aantal zitplaatsen binnen: Zonder de maatregelen kan de lunchroom 28 mensen binnen kwijt. Met de maatregelen kunnen er in Brood en Zoets maximaal 14 mensen binnen zitten.

Aantal zitplaatsen buiten: Zonder de maatregelen kan de lunchroom 40 mensen buiten kwijt. Met de maatregelen kunnen er op het terras van Brood en Zoets ongeveer 20/30 mensen zitten.

Over deze productie

Deze crossmediale productie is gemaakt door Boet Butzelaar, student aan het NIMETO Utrecht (Media & Communicatie). Uitgeverij PS: bv is een erkend leerbedrijf en middels deze samenwerking kunnen de studenten hun opgedane vaardigheden in de praktijk brengen.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Sligro lanceert herstartcampagne voor heel horeca-Nederland

Na een bizar jaar ligt er, met de aangekondigde opening van de terrassen op 28 april, een nieuw begin in het verschiet. Dat we elkaar weer mogen ontmoeten en samen kunnen genieten. Sligro wil op een hartverwarmende manier heel horeca-Nederland laten weten dat ze er voor ze zijn en graag met ze optre ...

Achtergronden Corona
15 procent Nederlanders bezoekt minder vaak horeca vanwege contactformulieren

Nu de terrassen weer gedeeltelijk heropend worden, zullen horecaondernemers hun bezoekers ook opnieuw moeten vragen om contactgegevens voor bron- en contactonderzoek. 14,9 procent van de Nederlanders bezoekt echter minder horeca vanwege de vraag om contactgegevens achter te laten. Dit en meer blijkt ...

Corona
Terrassen per 28 april (beperkt) open

De terrassen gaan weer beperkt open. Na maanden van lockdown mogen horecaondernemers per 28 april weer gasten op hun terrassen ontvangen tussen 12.00 uur en 18.00 uur. Dat maakte demissionair premier Rutte zojuist bekend tijdens de persconferentie. Naast het (beperkt) openen van de terrassen wordt d ...

Drinks Corona
Grote bierbrouwers klaar voor herstart

Mocht vanavond bekend worden gemaakt dat de horeca de terrassen vanaf 28 april mag openen, zijn de grote bierleveranciers klaar om de horeca te voorzien van bier. Heineken laat tegenover persbureau ANP weten dat de brouwer ongeveer 8000 klanten heeft met een terras. Veel horecabedrijven spelen a ...

Internationaal Mensen
Naft bier wint gold award op internationale bierverkiezing

Het Gentse Naft bier, gebrouwen door Brandstof, een nieuwe brouwerij gestart door 2 jonge ondernemers uit Gent, valt in de prijzen op de Frankfurt International Trophy. De internationale bier- en wijnverkiezing - die jaarlijks plaatsvindt in Frankfurt in Duitsland - heeft uit meer dan 3800 bieren, w ...

KHN
KHN wil horeca volledig open voor 1 juni

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) vindt dat de horeca sneller en onbeperkt open moet. Dat laat de brancheveniging weten middels een persbericht. KHN-voorzitter Robèr Willemsen vindt het openen van de terrassen onvoldoende. “Bij de aangekondigde versoepelingen per 28 april, wil KHN d ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: