Bedrijfspaspoort: Brood en Zoets

20 november 2020 | Boet Butzelaar

Hoe zou jij je lunchroom omschrijven?

"Een beetje een tweede huiskamer voor heel veel mensen. Er komen hier veel vaste gasten, en veel mensen uit de buurt die gezellig voor een kopje koffie of een praatje komen. We zijn een van de weinige die zo vroeg open zijn in de stad, dus er komen dan ook vaak bijvoorbeeld moeders die net hun kind hebben afgezet. Omdat het hier zo klein is kunnen we heel goed dat persoonlijke contact hebben met onze gasten, wat wij dus heel erg leuk vinden."

Hoe veel mensen kunnen jullie kwijt?

"Zonder de maatregelen zitten we wel zeker op de 28 personen, helemaal vol zit het dan. En in verband met de maatregelen maximaal 14 mensen. En dat is dan zo in de winter. In de zomer kunnen we meer dan het dubbele aantal mensen kwijt, aangezien er dan ook mensen buiten kunnen zitten op de terrassen die wij hebben. Je kan dan denken aan ongeveer 40 mensen buiten en dan ook nog 28 binnen."

Werken veel mensen vast bij Brood en Zoets?

"We werken met 3 fulltimers en de rest is allemaal parttime. De mensen die parttime werken zijn vooral studenten. Doordeweeks van dinsdag tot en met vrijdag werken we met twee mensen en in het weekend staan er drie mensen in de zaak, dat is dan ook echt nodig. Best een klein bedrijfje dus."

Merk je veel van de coronamaatregelen?

"Toen we weer open mochten na de eerste coronagolf, merkte we vooral dat het heel rustig was. Ook merkten we dat iedereen erg moest wennen aan de regels en de situatie. Maar daarnaast hebben we wel een hele goeie zomer gedraaid, mensen bleven namelijk veel in Nederland! Ik denk wel dat we het in de winter meer gaan merken, want binnen kunnen we natuurlijk veel minder mensen kwijt. Dus rond die tijd moeten we even gaan kijken naar bijvoorbeeld terrasverwarmers of iets dergelijks. Als we weer open mogen natuurlijk."

Zijn er nog wel dingen te doen in de zaak?

"Er zijn nog wel dingen te doen in de zaak, ik ga hier nog steeds naartoe doordeweeks, maar ik heb nu wel meer tijd om thuis te zijn. Het is een beetje verdelen. Maar we hebben nog steeds dingen te doen zoals de nieuwe menukaart maken, een grote schoonmaak doen, verven en andere dingen waar we normaal nooit aan toe komen. We willen in ieder geval niet uit de werkmodus raken."

Zijn er nu specifieke dingen waarop jullie bezuinigen?

"Op dit moment hoeven we nergens op te bezuinigen. Aangezien we nu ook dicht zijn hebben we ook geen inkopen, dus dat zijn al kosten minder en dat scheelt al wel. Verder gaat alles gewoon door qua kosten, vaste lasten, huur. Er is ook niet echt iets waar wij op dit moment op kunnen bezuinigen. Wel hebben we een hele lieve huurbaas die ons tegemoetkomt. Ook had ik er wel al een beetje op gerekend dat we nog een keer dicht zouden moeten na de eerste golf. Dus tot nu toe is het allemaal wel goed geregeld, daar hebben we eigenlijk wel geluk mee."

Wat is het gekste dat je ooit hebt meegemaakt in je zaak?

"Ja eigenlijk niet iets geks maar iets heel moois. Net voordat we dicht gingen, kregen we een aanvraag voor een begrafenis. Normaal gesproken doen we dat eigenlijk nooit. Het was voor een mevrouw die hier heel vaak komt, een vaste gast. We waren heel blij dat we dat voor haar konden doen. Verder niks geks eigenlijk. Elke dag is hier anders en elke dag gebeuren hier nieuwe dingen. Ook omdat best wel veel nieuwe mensen deze lunchroom nog ontdekken. Het is gewoon heel leuk."

Wat is jouw toekomstvisie voor je zaak?

"We waren bezig met een nieuw project, Brood en Zoets on tour. Het houdt in dat we op onder andere festivals komen te staan. Ook hebben we nog een idee om een kookboek te gaan maken, met gerechten die wij hier serveren, vooral de taarten. Er is veel vraag naar de recepten van alles wat we serveren, vooral de taarten dus, en we maken alles zelf, dus dan kunnen we daar een mooi receptenboekje van maken! Aangezien we nu dicht zijn hebben we meer tijd voor deze ideeën en kunnen we hier echt iets van gaan maken voor de toekomst."

Naam: Claudia Verdult

Leeftijd: 36

Naam bedrijf: Brood en Zoets

Plaats: Mooierstraat 3, 3811 EB in Amersfoort

Prijs kopje koffie: Er zijn 5 verschillende soorten kopjes koffie:

Een espresso: €2,10, een cappuccino: €2,50, een espresso macchiato: €2,30,

Een flat white: €3,25 en een latte macchiato: €3,50.

Prijs kopje thee: Een normaal kopje thee kost: €2,50

Prijs frisdrank: Frisdranken als cola zijn €2,75

Prijs en naam goedkoopste gerecht: Het goedkoopste gerecht is een kindergerecht: poffertjes van €3,50

Prijs en naam duurste gerecht: ‘Etagère’ voor 2 personen, prijs: €22,50

Aantal zitplaatsen binnen: Zonder de maatregelen kan de lunchroom 28 mensen binnen kwijt. Met de maatregelen kunnen er in Brood en Zoets maximaal 14 mensen binnen zitten.

Aantal zitplaatsen buiten: Zonder de maatregelen kan de lunchroom 40 mensen buiten kwijt. Met de maatregelen kunnen er op het terras van Brood en Zoets ongeveer 20/30 mensen zitten.

Over deze productie

Deze crossmediale productie is gemaakt door Boet Butzelaar, student aan het NIMETO Utrecht (Media & Communicatie). Uitgeverij PS: bv is een erkend leerbedrijf en middels deze samenwerking kunnen de studenten hun opgedane vaardigheden in de praktijk brengen.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Digitaal Ondernemen
Alles over digitaal ondernemen in je lunchzaak

De horeca is dicht. Dat betekent niet dat er niets gebeurt. Afhalen, bezorgen, pakketten samenstellen, online kookcursussen en bierproeverijn organiseren: De horeca staat verre van stil. Het digitale landschap geeft de horeca op dit moment de tools in handen om omzet te genereren. Nu fysiek conta ...

Economie Coronacrisis
Horecapersoneel slachtoffer van coronacrisis

Horeca- en cateringbedrijven ervaren pittige tijden. Tegen de stroom in proberen ze omzet te draaien en bezoekers aan te trekken. Dit blijkt uit onderzoek van Foodservice Community en GROUP7 onder bijna 600 horeca-, fastservice- (dit zijn broodjeszaken en frituren) en cateringprofessionals, dat tuss ...

Achtergronden
Zonder horeca blijven er maar weinig openbare toiletten over

Op 19 november was het Wereld Toiletdag. Een dag waarop de app HogeNood samen met de Maag Lever Darm Stichting in kaart brengt wat de meest toiletvriendelijke gemeenten van Nederland zijn. De jaarlijkse ranking laat drastische verschillen zien met en zonder horeca, want zoals jullie weten is de hore ...

Financieel Ondernemen
Aftrekbare kosten in je lunchzaak

Als ondernemer maakt u het hele jaar door kosten. Van de meeste kosten is het duidelijk dat u deze kunt aftrekken van uw winst. Denk bijvoorbeeld aan de huur van de ruimte voor uw restaurant. Er zijn echter ook kosten waarbij dit minder voor de hand ligt, zoals de kosten voor werkkleding of een maal ...

Opening
Dunkin’ opent Pop up Store in Amsterdam The Style Outlet

Koffie- en donutgigant Dunkin’ opent haar deuren in Halfweg. Na het succes van de vestigingen die in de overige outlets in Nederland gevestigd zijn kon een Vestiging in de Amsterdamse The Style Outlet niet uitblijven. Trost zijn we dat we in dit mooie project onze nieuwste concept van Dunkin&r ...

Economie Achtergronden
ING is positiever over economisch herstel

Het komende jaar groeit de Nederlandse economie naar verwachting van het ING Economisch Bureau met 2,6%, na krimp van 4,3% in 2020. Daarmee is het bbp in het vierde kwartaal van 2021 terug op 99% van het niveau van voor de coronacrisis. Het voorziene herstel is in 2021 dus nog niet volledig, maar we ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: