Avondklok 23 januari van kracht

20 januari 2021 | David Bakker

Het demissionair kabinet wil de verwachte avondklok in gaan voeren. Dat maakte premier Rutte op de persconferentie van woensdag 20 januari bekend. Donderdag 21 januari debatteerde het kabinet over de invoering met de Tweede Kamer. De Kamer steunde het het besluit, waardoor de avondklok vanaf zaterdagavond 23 januari 2020 om 21.00 uur wordt ingevoerd. De avondklok geldt tot woensdag 10 februari 2021 04.30.

Voor de horeca betekent de avondklok dat het afhalen van maaltijden ná 20.45 uur niet meer mogelijk is. Het bezorgen van maaltijden blijft na 20.45 wel mogelijk.

In eerste instantie was het de bedoeling de avondklok vrijdag 22 januari in te voeren. Het debat met de Tweede Kamer stond direct gepland na de persconferentie van woensdagmiddag. Het debat was verplaatst naar donderdag vanwege te weinig voorbereidingstijd voor de Kamer.

Het wordt voor mensen verboden zich tussen 21.00 en 04.30 op straat te begeven. Er gelden een aantal uitzonderingen voor mensen die:

Voor hun werk op pad moeten. Hieronder vallen ook maaltijdbezorgers, mits een getekende werkgeversverklaring op zak

Medische hulp verlenen aan mens of dier

Hun hond uitlaten

Noodzakelijkerwijs naar het buitenland moeten reizen, bijvoorbeeld vanwege familieomstandigheden

Mantelzorger zijn

Onderweg zijn van of naar een uitvaart

Naar een zitting moeten van een rechter

Een al gepland examen moeten maken in het praktijkonderwijs, voortgezet onderwijs, beroepsonderwijs of hoger onderwijs.

Te gast zijn in een avondprogramma dat in de avond live wordt uitgezonden

Te maken krijgen met ‘rampspoed’; bijvoorbeeld dringende medische hulp of spoedbevalling.

Fieldlabs

Naast de extra maatregelen kondigde het kabinet ook de zogeheten Fieldlabs aan. Dat zijn praktijktesten om inzicht en data te vergaren rondom het verlagen van de besmettingsrisico’s op evenementen. Bij onder andere twee voetbalwedstrijden, een cabaretvoorstelling, een zakelijk congres en een concert wordt getest wat er gebeurt als één of meerdere basismaatregelen worden losgelaten. Op deze manier hoopt het kabinet inzicht te krijgen om mensen veilig en verantwoord evenementen te laten bezoeken in de toekomst. 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Corona
Coronamaatregelen verlengd, terrassen misschien open op 31 maart

Alle coronamaatregelen worden verlengd tot dinsdag 30 maart. Dat maakte premier Rutte zojuist bekend op de persconferentie. Als het R-getal onder de 1 blijft, ziet minister De Jonge kans om de terrassen per 31 maart te openen. Maar hij gaf ook aan dat de vooruitzichten voor een derde golf er niet go ...

Fastservice
Bram Ladage breidt vegetarisch assortiment uit

Flexitariër, vegetariër of veganist? Dan ben je ook bij Bram Ladage aan het juiste adres. De Rotterdamse patatkoning voegt deze week een duurzame oesterzwamkroket en veganistische NoChicken Nuggets toe aan het assortiment. Hiermee trapt Bram Ladage zijn Maand Zonder Vlees af: een maand waa ...

Interview Longread
Coronacrisis: van hotdogkeizer naar koekjeskoning

De onbetwiste hotdog- en cocktailkoning van Zwolle werd noodgedwongen een heuse koekjeskoning tijdens de coronacrisis. Rolf Dingerink vertelt over ondernemen in een turbulente tijd. Ten tijde van corona verantwoordelijkheid dragen voor een bedrijf in een branche die het zwaar heeft; dat brengt vele ...

Drinks Achtergronden
Zo verkoop je straks fors meer bier

Als de horeca straks (eindelijk) weer open mag, dan is het zaak om efficiënt en bewust te gaan verkopen. Kennis van sales is namelijk heel belangrijk om een zo hoog mogelijke omzet en marge te kunnen behalen. Ivo Thijssen (biersommelier en salestrainer) geeft daarom, in samenwerking met de Hore ...

Achtergronden
13 jaar geleden in Lunchroom: Lunch & Zo, Maastricht

Lunchroom is dit jaar volwassen en bestaat 21 jaar. Tijd om terug te blikken en een greep te doen uit de welhaast onuitputtelijke voorraad interviews en achtergrondverhalen die in het vakblad voor de lunchroombranche hebben gestaan gedurende deze periode. Wekelijks presenteren we je zo'n verh ...

Interview Ondernemen Themamaand energie
Meer energie voor horecaondernemers

De horeca heeft het bijzonder zwaar. Noodlijdende ondernemers zijn naarstig op zoek naar perspectief, besparingen en nieuwe omzetstromen. Interne energie is volgens Sebastiaan Hooft - auteur van het boek ‘APK voor ondernemers’ en zelf een ondernemende duizendpoot - daarin ‘key&rsqu ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: