98% van de franchiseformules verwacht coronacrisis te overleven

17 juni 2020 | Thijs Jacobs

De Nationale Franchise Gids heeft medio mei onderzoek uitgevoerd naar de impact van de coronacrisis op de Nederlandse franchisesector. Er is o.a. een enquête verstuurd naar alle franchisegevers. Voornaamste conclusie is dat slechts 2% van de franchiseformules verwacht de coronacrisis niet te overleven.

Dit laat zien dat franchiseformules de toekomst met veel meer vertrouwen tegemoetzien dan ondernemers in het algemeen. Uit een flitspeiling van de KVK blijkt namelijk dat 10% van de ondernemers de crisis niet verwacht te overleven, een factor 5x zo hoog dus.

Betrouwbaar beeld

Opvallend was de hoge respons. “Wij denken daarom hiermee een betrouwbaar beeld te hebben over de mogelijke gevolgen van corona voor franchisend Nederland. Nuancering is natuurlijk wel dat dit alleen iets zegt over franchiseformules als geheel. Dit cijfer zegt niet direct iets over de overlevingskansen van individuele franchisenemers”, aldus Georgios Thomakakis van De Nationale Franchise Gids.

Wel verwacht ruim één derde (34,21%) van de formules een omzetdaling van 50% of meer. Dat de horeca- en fitnessbranche het hardst getroffen zijn, is iedereen bekend. Ook ijssalons worden flink beperkt in hun verkopen door de maatregelen. “Wij zijn wel open, maar door de strikte coronaregels blijft de omzet achter, omdat we minder mensen tegelijk kunnen bedienen. Maar ijssalons zijn een leuk doel om naar toe te wandelen, voor een happy feeling traktatie”, aldus Daisy’s oprichter John Buiting.

Zelfs een omzetstijging

26% van de deelgenomen formules zag hun omzet stijgen tijdens de corona-periode. “Onze online bestellingen zijn enorm toegenomen. In crisistijden zijn er meer mensen die geld nodig hebben en dus producten bij ons komen verkopen”, aldus de verklaring van een woordvoerder van Used Products. Ook Spare Rib Express zag haar omzet toenemen: de omzet van haar bezorgrestaurants is enorm toegenomen sinds de quarantainemaatregelen van kracht zijn gegaan: “Sinds 16 maart is onze omzet landelijk met bijna 49% toegenomen, exclusief de nieuwe filialen. De zaterdag van 2 april draaiden we 10 procent meer omzet dan op nieuwjaarsdag. Dat is normaliter dé bezorgdag van het jaar”, aldus commercieel directeur Spare Rib Express, David Pinedo in een eerder persbericht.

Hulp van franchisegever

Ook kwam uit het onderzoek naar voren dat 45% van alle franchisegevers ondersteuning en/of compensatie heeft geboden aan hun franchisenemers. Toch verwacht 29% van de franchisegevers dat er één of meer van de aangesloten franchisenemers door corona zal moeten stoppen. Zonder financiële ondersteuning vanuit het hoofdkantoor zou dit percentage waarschijnlijk substantieel hoger zijn. 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving Bezorgen
Plotseling tekort van 2500 maaltijdbezorgers

Door een overnacht ingevoerde maatregel van staatssecretaris Tamara van Ark van sociale zaken zitten duizenden cafetaria’s, snackbars en frituren van de ene op de andere dag met een tekort van 2500 maaltijdbezorgers. Afgelopen maandag maakte Van Ark bekend dat maaltijdbezorgers voortaan min...

Opening Fastservice
Kwalitaria Délifrance nu ook in centrum van Zwolle

Het centrum van Zwolle is een cafetaria en lunchroom rijker. Vandaag opent Kwalitaria Délifrance Zwolle Centrum officieel haar deuren. Ondernemer Rubin Hu is geen onbekende in de regio; de gloednieuwe vestiging is zijn derde in Zwolle. ‘Een plek om gezellig te zitten’ Na een...

Achtergronden Culinair
Mosselseizoen van start met grootste mosselpan ter wereld

Morgen, donderdag 2 juli, start het mosselseizoen met de verkoop van Zeeuwse bodemcultuurmosselen. Dit jaar als eerste exclusief verkrijgbaar bij Sligro. Vanuit de grootste mosselpan ter wereld werden de eerste bodemcultuurmosselen van het seizoen aangeboden aan JRE-chef Joppe Sprinkhuizen, chef van...

Bezorgen Achtergronden
15-jarige maaltijdbezorgers mogen niet meer de straat op

Frans van Rooij, directeur ProFri, vakvereniging Professionele Frituurders, schreef een brief aan Tamara van Ark, Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Zij maakte gisteren bekend dat het vanaf 1 juli (dat is morgen al!) niet meer is toegestaan om medewerkers jonger dan 16 jaar in te...

Achtergronden Coronacrisis
Zo kwam Anne&Max door de afgelopen periode heen

Wobbe van Zoelen, eigenaar en oprichter van de bekende lunch- en koffieketen Anne&Max, vertelt over de afgelopen periode, die voor de horeca onwerkelijk was: "Door simpelweg te kijken naar wat we wél konden leveren in de Covid-19 periode waren we in staat om ons businessmodel deels ...

Drinks Achtergronden
Nederlanders drinken steeds vaker caloriearme frisdranken

Uit de jaarlijkse monitoringscijfers van de Nederlandse vereniging Frisdranken, Waters, Sappen (FWS) blijkt dat frisdrankproducenten voorlopen op de afspraken uit het Nationaal Preventieakkoord. Staatssecretaris Paul Blokhuis meldde vorige week in een brief aan de Tweede Kamer dat de industrie al in...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: