98% van de franchiseformules verwacht coronacrisis te overleven

17 juni 2020 | Thijs Jacobs

De Nationale Franchise Gids heeft medio mei onderzoek uitgevoerd naar de impact van de coronacrisis op de Nederlandse franchisesector. Er is o.a. een enquête verstuurd naar alle franchisegevers. Voornaamste conclusie is dat slechts 2% van de franchiseformules verwacht de coronacrisis niet te overleven.

Dit laat zien dat franchiseformules de toekomst met veel meer vertrouwen tegemoetzien dan ondernemers in het algemeen. Uit een flitspeiling van de KVK blijkt namelijk dat 10% van de ondernemers de crisis niet verwacht te overleven, een factor 5x zo hoog dus.

Betrouwbaar beeld

Opvallend was de hoge respons. “Wij denken daarom hiermee een betrouwbaar beeld te hebben over de mogelijke gevolgen van corona voor franchisend Nederland. Nuancering is natuurlijk wel dat dit alleen iets zegt over franchiseformules als geheel. Dit cijfer zegt niet direct iets over de overlevingskansen van individuele franchisenemers”, aldus Georgios Thomakakis van De Nationale Franchise Gids.

Wel verwacht ruim één derde (34,21%) van de formules een omzetdaling van 50% of meer. Dat de horeca- en fitnessbranche het hardst getroffen zijn, is iedereen bekend. Ook ijssalons worden flink beperkt in hun verkopen door de maatregelen. “Wij zijn wel open, maar door de strikte coronaregels blijft de omzet achter, omdat we minder mensen tegelijk kunnen bedienen. Maar ijssalons zijn een leuk doel om naar toe te wandelen, voor een happy feeling traktatie”, aldus Daisy’s oprichter John Buiting.

Zelfs een omzetstijging

26% van de deelgenomen formules zag hun omzet stijgen tijdens de corona-periode. “Onze online bestellingen zijn enorm toegenomen. In crisistijden zijn er meer mensen die geld nodig hebben en dus producten bij ons komen verkopen”, aldus de verklaring van een woordvoerder van Used Products. Ook Spare Rib Express zag haar omzet toenemen: de omzet van haar bezorgrestaurants is enorm toegenomen sinds de quarantainemaatregelen van kracht zijn gegaan: “Sinds 16 maart is onze omzet landelijk met bijna 49% toegenomen, exclusief de nieuwe filialen. De zaterdag van 2 april draaiden we 10 procent meer omzet dan op nieuwjaarsdag. Dat is normaliter dé bezorgdag van het jaar”, aldus commercieel directeur Spare Rib Express, David Pinedo in een eerder persbericht.

Hulp van franchisegever

Ook kwam uit het onderzoek naar voren dat 45% van alle franchisegevers ondersteuning en/of compensatie heeft geboden aan hun franchisenemers. Toch verwacht 29% van de franchisegevers dat er één of meer van de aangesloten franchisenemers door corona zal moeten stoppen. Zonder financiële ondersteuning vanuit het hoofdkantoor zou dit percentage waarschijnlijk substantieel hoger zijn. 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Food
Utrechtse Lijnmarkt blijft in trek: ook speciaalzaak Strovaii opent haar deuren

De Utrechtse Lijnmarkt blijft onverminderd populair onder eigenaren van speciaalzaken. Medio maart opent traiteur en streekwinkel Strovaii haar deuren aan Lijnmarkt 27. Het is de zoveelste foodspeciaalzaak die een winkelruimte huurt in de straat. Utrechter Rob van de Bergh, kok en eigenaar van Strov ...

De horeca naar de stembus deel vijf; D66

Op 17 maart gaat Nederland naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. In aanloop naar die verkiezingen analyseert de redactie van Lunchroom wat de grote politiek partijen voor ondernemend Nederland in hun verkiezingsprogramma hebben staan. Het zijn roerige tijden voor horecaondernemers. B ...

Corona
Ruim de helft van Nederland vindt dat terrassen weer open kunnen

Uit onderzoek van I&O Research - in opdracht van de NOS - blijkt dat zes op de tien Nederlanders vindt dat de terrassen weer open kunnen. I&O Research doet regelmatig onderzoek naar het draagvlak van de coronomaatregelen. Uit het onderzoek blijkt dat de steun voor de maatregelen steeds verde ...

Interview Longread Themamaand energie
Lunchroomondernemers besparen op energie en maken zich op voor een tijdperk na corona

Besparen op vaste lasten is onvermijdelijk in deze uitdagende tijden. Een van de terugkerende posten is energie. Wanneer je het energieverbruik kunt laten dalen in de lunchroom, dan is er een goede besparing mogelijk. Zeker nu, want je mag immers geen gasten ontvangen in je lunchroom, waardoor de ve ...

Horeca naar de stembus deel vier: de SP

Op 17 maart gaat Nederland naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. In aanloop naar die verkiezingen analyseert de redactie van Lunchroom wat de grote politieke partijen voor ondernemend Nederland in hun verkiezingsprogramma hebben staan. Het zijn roerige tijden voor horecaondernemers. B ...

Financieel Horeca & Belasting
4 keer investeringsvoordeel voor uw lunchroom!

Waarschijnlijk kijkt u verbaasd op bij het lezen van de titel van dit artikel. In deze crisistijd investeren in mijn horecazaak, dat kan toch niet de bedoeling zijn? Toch kan het fiscaal voordelig kunnen zijn om uw investeringen niet uit te stellen. De Belastingdienst heeft namelijk de Baangerelatee ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: