20 procent van de Nederlandse horeca is niet brandveilig

29 december 2016 | Jorien Slager

16 jaar na de brand tijdens nieuwjaarsnacht in café De Hemel in Volendam blijkt de brandveiligheid nog steeds niet in orde in een aantal Nederlandse kroegen. Zo’n tien tot twintig procent van de Nederlandse bars, clubs en restaurants is namelijk niet brandveilig.

Dat zegt Brandweer Nederland tegen BNR. Landelijke cijfers worden niet bijgehouden, maar volgens de brandweer zijn het vooral nieuwkomers en een groepje hardnekkige recidivisten die de brandveiligheid in hun zaak niet altijd even serieus nemen.

'Het gaat met name over het aanduiden van de vluchtwegen. Het gaat ook over het blokkeren van vluchtwegen door er tafels voor te zetten of verkeerde panieksluitingen op de deuren', legt Charles Meijer van Brandweer Nederland uit.

Bewustzijn-bevordering

Aanvankelijk was er in de jaren na de cafébrand van Volendam strengere controle, wat leidde tot een beetje verbetering. Veel ondernemers zaten echter te wachten op de jaarlijkse brandweerinspectie, om vervolgens verbeteringen door te voeren en daarna weer een jaar achterover te zitten.

'Na een jaar of vijf zes zijn we in overleg met de horeca een traject van bewustzijn-bevordering ingegaan. Dat heeft wel effect gehad. Waar eerst 80 procent het niet op orde had heeft nu 80 procent het wel op orde. Dan houd je 20 tot 10 procent over. Dat zijn nieuwkomers die nog niet echt weten hoe dat overleg gaat tussen de gemeente, brandweer en ondernemers.'

Meer handhaving

Brandweer Nederland roept de gemeenten op tot meer handhaving. 'Wij constateren alleen in opdracht van gemeenten in een regio', vertelt Charles Meijer van Brandweer Nederland. Meijer raadt bezoekers van horecagelegenheden aan goed te kijken hoe het geregeld is met de brandveiligheid en de bedrijfsleider aan te spreken op eventuele misstanden.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Events Koffie & thee
Zijn we allemaal al klaar voor Nationale Koffiedag?

Op dinsdag 24 september 2019, de vierde dinsdag van september, is het Nationale Koffiedag. Hét moment om op deze dag samen een kop koffie te drinken en ideeën uit te wisselen. Ook over de herkomst van de koffie. Meer dan driekwart van de Nederlandse medewerkers (84%) vindt dat lekkere ko...

Opening Koffie & thee
30ml Coffee Roasters wordt lid van Amsterdam Roasters

30ml Coffee Roasters zal zich gaan vestigen bij Amsterdam Roasters in Amsterdam Noord en zal de faciliteiten en koffiebranders gebruiken om de koffie te branden voor hun franchise bedrijven. Frans Kooijman, CEO: "De reden voor 30ml om lid te worden van Amsterdam Roasters is vanwege de samenwerk...

Food Awards
Soup & Bakery by De Verspillingsfabriek wint ABN AMRO Best Newcomer Retail Award

Soup & Bakery by De Verspillingsfabriek heeft op dinsdag 17 september de ‘ABN AMRO Best Newcomer Retail Award’ gewonnen. “Wat een fantastisch nieuws”, zegt Eric Habraken van De Verspillingsfabriek. “Ook voor HMSHost International en Amsterdam Airport Schiphol natuur...

Amsterdam Bezorgen
Welk eten bestellen Amsterdammers online? Check de lijst!

Deze week viert Deliveroo zijn vierde Nederlandse verjaardag. In 2015 werd het maaltijdplatform geïntroduceerd in Nederland en in september van dat jaar startte Deliveroo met het bezorgen van maaltijden in Amsterdam. Het gaf restaurants die geen eigen bezorgservice hadden de mogelijkheid om ...

Lekkerste Lunchroombroodje Video
Video: Lekkerste Lunchroombroodje van Nederland 2019

Heb jij je lekkerste broodje nog niet aangemeld voor dé culinaire wedstrijd voor lunchrooms? Dat kan nog tot 4 oktober 2019. Via deze link meld je je aan. Check de video hieronder voor meer info! ...

Columns
Column Sico de Moel: boer zoekt (kaas)vrouw

"En voor de heer met lactose intolerantie: een kaasplankje met bijzondere Hollandse kazen." Gasten met een serieuze lactose-intolerantie hebben altijd een pilletje bij zich, voor als het misgaat. Die kijken dan ook niet vreemd op als ik hun crème brûlée vervang door een...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: