20 procent van de Nederlandse horeca is niet brandveilig

29 december 2016 | Jorien Slager

16 jaar na de brand tijdens nieuwjaarsnacht in café De Hemel in Volendam blijkt de brandveiligheid nog steeds niet in orde in een aantal Nederlandse kroegen. Zo’n tien tot twintig procent van de Nederlandse bars, clubs en restaurants is namelijk niet brandveilig.

Dat zegt Brandweer Nederland tegen BNR. Landelijke cijfers worden niet bijgehouden, maar volgens de brandweer zijn het vooral nieuwkomers en een groepje hardnekkige recidivisten die de brandveiligheid in hun zaak niet altijd even serieus nemen.

'Het gaat met name over het aanduiden van de vluchtwegen. Het gaat ook over het blokkeren van vluchtwegen door er tafels voor te zetten of verkeerde panieksluitingen op de deuren', legt Charles Meijer van Brandweer Nederland uit.

Bewustzijn-bevordering

Aanvankelijk was er in de jaren na de cafébrand van Volendam strengere controle, wat leidde tot een beetje verbetering. Veel ondernemers zaten echter te wachten op de jaarlijkse brandweerinspectie, om vervolgens verbeteringen door te voeren en daarna weer een jaar achterover te zitten.

'Na een jaar of vijf zes zijn we in overleg met de horeca een traject van bewustzijn-bevordering ingegaan. Dat heeft wel effect gehad. Waar eerst 80 procent het niet op orde had heeft nu 80 procent het wel op orde. Dan houd je 20 tot 10 procent over. Dat zijn nieuwkomers die nog niet echt weten hoe dat overleg gaat tussen de gemeente, brandweer en ondernemers.'

Meer handhaving

Brandweer Nederland roept de gemeenten op tot meer handhaving. 'Wij constateren alleen in opdracht van gemeenten in een regio', vertelt Charles Meijer van Brandweer Nederland. Meijer raadt bezoekers van horecagelegenheden aan goed te kijken hoe het geregeld is met de brandveiligheid en de bedrijfsleider aan te spreken op eventuele misstanden.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Viswinkel of horeca, wie begrijpt het nog?

Een harinkje aan de staart of een lekker bakje kibbeling, wie houdt daar nou niet van? Een Hollandse traditie of niet, niet overal is het toegestaan een vettig visje met uitjes en zuur te kopen en direct op te eten. Dat volgt uit een handhavingstraject dat is gestart tegen The Seafood Shop aan de Le...

Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Viswinkel of horeca, wie begrijpt het nog?

Een harinkje aan de staart of een lekker bakje kibbeling, wie houdt daar nou niet van? Een Hollandse traditie of niet, niet overal is het toegestaan een vettig visje met uitjes en zuur te kopen en direct op te eten. Dat volgt uit een handhavingstraject dat is gestart tegen The Seafood Shop aan de Le...

Vega
Helft van de Nederlanders vindt iedere dag vlees eten niet meer van deze tijd

Iedere dag vlees eten is niet meer van deze tijd. Dat vindt ongeveer de helft van alle Nederlanders. Meer dan 60% van de mensen is zich bewust van de impact van vlees op het klimaat. De milieuschade die de productie en consumptie van vlees oplevert moet in de winkelprijs worden verwerkt, vindt 1 op ...

Opening Rotterdam
Restaurant JAQ, dé hotspot in het Rotterdamse theaterdistrict

Op 12 december opent restaurant JAQ haar deuren in het theaterdistrict van Rotterdam, tegenover het Oude Luxor Theater en vlakbij het bruisende uitgaansgebied rondom het Hofplein. Het sfeervolle restaurant is dé plek om af te spreken voor een drankje tijdens of na het shoppen, voor een zakend...

Economie
Personeel houdt ondernemer uit zijn slaap

Ruim de helft (55%) van alle ondernemers uit het MKB ligt ’s nachts wel eens wakker van zorgen over de eigen onderneming. Met name het vinden en behouden van goed personeel zorgt voor slapeloze nachten. Daarnaast zijn niet betalende klanten en een verstoorde werk-privébalans veel voorko...

Interview Longread
Het succesverhaal van Brownies&downieS: 'Eind dit jaar hebben we 57 lunchzaken'

In zeven jaar tijd van twee naar vijfenvijftig vestigingen. Thijs Swinkels, oprichter van Brownies&downieS, geniet nog steeds van de olievlek die zich vanuit het Brabantse Veghel heeft weten te verspreiden naar de rest van Nederland. Een mooie prestatie voor iemand die eigenlijk alleen maar werk...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: