1 januari 2017: ZZP'ers massaal op straat?

12 augustus 2016 | Thijs Jacobs

Per 1 mei 2016 is de VAR (verklaring arbeidsrelatie) voor zzp’ers afgeschaft. Met de gelijktijdige introductie van de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (Wet DBA) is de zekerheid die opdrachtgevers in het verleden aan deze VAR konden ontlenen definitief voorbij. Bij de Wet DBA - en de daarbij behorende (model)overeenkomsten - draait alles om het woord ‘schijnzekerheid’. Mocht namelijk blijken dat de relatie tussen zzp’er en zijn opdrachtgever in een later stadium door de belastingdienst toch als arbeidsrelatie wordt gekwalificeerd dan betekent dit voor de opdrachtgever kans op naheffingen en forse boetes.

Veel bedrijven hebben om die reden dan ook nu al aangeven vanaf 1 januari 2017 geen gebruik meer te zullen gaan maken van zzp’ers. Bij de zzp’ers begint deze boodschap nu ook aan te komen. In een ‘worst-case-scenario’ betekent het voor een grote groep zzp’ers dat zij na deze datum geen werkzaamheden meer kunnen verrichten en dat hun inkomsten snel zullen opdrogen.  

Zzp’ers, maar ook bedrijven die met deze zzp’ers samenwerken blijken deze – rustige – zomerperiode aan te grijpen om zich te verdiepen in de risico’s rondom deze Wet DBA. Daarnaast zijn partijen bezig om te bezien welke mogelijkheden er nog zijn om toch met elkaar te kunnen blijven samenwerken en dit zonder risico’s op naheffingen of boetes. Naar alle waarschijnlijkheid zal er bij de helft van alle zzp’ers (in Nederland bijna 1.000.000) sprake zijn van een verkapt dienstverband. Het door beide partijen ondertekenen van een zogenaamde (model)overeenkomst zal dan ook geen soelaas bieden en er zal door de opdrachtgever loonheffingen ingehouden en afgedragen moeten gaan worden.

De heer Van Rijswijk, directeur van de VRB Adviesgroep zegt: 

“Paniek is een groot woord, maar er is bij alle partijen zeker sprake van onrust en een enorme behoefte aan praktische informatie over dit onderwerp. We merken dat de meeste zzp’ers begrijpen dat er nu wel iets moet gebeuren en dat zij mogelijk niet als zzp’er verder kunnen aangezien een (model)overeenkomst tussen zzp’er en opdrachtgever vaak niet zal volstaan. Bij VRB is het tijdens de zomerperiode nog nooit eerder zo druk geweest."

In grote lijnen zijn er voor zzp’ers in de situatie dat een (model)overeenkomst niet volstaat drie mogelijkheden:

1. de opdrachtgever neemt de zzp’er in loondienst en draagt loonheffingen af;

2. de zzp’er komt op de loonlijst van een payrollbedrijf te staan. Dit bedrijf draagt de loonheffingen af en verhuurt de nieuwe medewerker aan de betreffende opdrachtgever of;

3. de zzp’er richt zijn eigen (ZZP) BV op (een private payrollconstructie) waar de voormalige zzp’er op de loonlijst van die BV komt te staan. De (ZZP) BV draagt alle loonheffingen af en verhuurt de nieuwe medewerker aan de betreffende opdrachtgever.


Bij VRB zien ze in de praktijk dat zzp’ers - vanwege de kosten van het oprichten en onderhouden van een BV - tot een omzet van € 40.000,- meestal kiezen voor het in dienst treden bij een payrollbedrijf. Zzp’ers boven deze jaarlijkse omzet kiezen vaker voor de flexibiliteit en de voordelen van het werken vanuit een eigen (ZZP) BV. 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Corona
Coronamaatregelen verlengd, terrassen misschien open op 31 maart

Alle coronamaatregelen worden verlengd tot dinsdag 30 maart. Dat maakte premier Rutte zojuist bekend op de persconferentie. Als het R-getal onder de 1 blijft, ziet minister De Jonge kans om de terrassen per 31 maart te openen. Maar hij gaf ook aan dat de vooruitzichten voor een derde golf er niet go ...

Fastservice
Bram Ladage breidt vegetarisch assortiment uit

Flexitariër, vegetariër of veganist? Dan ben je ook bij Bram Ladage aan het juiste adres. De Rotterdamse patatkoning voegt deze week een duurzame oesterzwamkroket en veganistische NoChicken Nuggets toe aan het assortiment. Hiermee trapt Bram Ladage zijn Maand Zonder Vlees af: een maand waa ...

Interview Longread
Coronacrisis: van hotdogkeizer naar koekjeskoning

De onbetwiste hotdog- en cocktailkoning van Zwolle werd noodgedwongen een heuse koekjeskoning tijdens de coronacrisis. Rolf Dingerink vertelt over ondernemen in een turbulente tijd. Ten tijde van corona verantwoordelijkheid dragen voor een bedrijf in een branche die het zwaar heeft; dat brengt vele ...

Drinks Achtergronden
Zo verkoop je straks fors meer bier

Als de horeca straks (eindelijk) weer open mag, dan is het zaak om efficiënt en bewust te gaan verkopen. Kennis van sales is namelijk heel belangrijk om een zo hoog mogelijke omzet en marge te kunnen behalen. Ivo Thijssen (biersommelier en salestrainer) geeft daarom, in samenwerking met de Hore ...

Achtergronden
13 jaar geleden in Lunchroom: Lunch & Zo, Maastricht

Lunchroom is dit jaar volwassen en bestaat 21 jaar. Tijd om terug te blikken en een greep te doen uit de welhaast onuitputtelijke voorraad interviews en achtergrondverhalen die in het vakblad voor de lunchroombranche hebben gestaan gedurende deze periode. Wekelijks presenteren we je zo'n verh ...

Interview Ondernemen Themamaand energie
Meer energie voor horecaondernemers

De horeca heeft het bijzonder zwaar. Noodlijdende ondernemers zijn naarstig op zoek naar perspectief, besparingen en nieuwe omzetstromen. Interne energie is volgens Sebastiaan Hooft - auteur van het boek ‘APK voor ondernemers’ en zelf een ondernemende duizendpoot - daarin ‘key&rsqu ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: